Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Όλα όσα έγιναν στην πρωινή σύσκεψη των παραγόντων της Δικαιοσύνης υπό την προεδρία του Γ. Πεταλωτή

Συμμετείχαν δικαστές και εισαγγελείς, ο διευθυντής των φυλακών, οι πρόεδροι Δικηγορικού και Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Ροδόπης, ο πρύτανης του ΔΠΘ και λοιποί παράγοντες της περιοχής

           ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ;


O Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης, Γιώργος Πεταλωτής, την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011 προήδρευσε σε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των παραγόντων απονομής Δικαιοσύνης καθώς και με τους εκπροσώπους των νομικών επαγγελμάτων και την ιατροδικαστική υπηρεσία με θέμα τους τρόπους για την ταχύτερη και την πιο ποιοτική απονομή δικαιοσύνης προς όφελος του πολίτη, αλλά και την βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος.


Πιο συγκεκριμένα, στη σύσκεψη συζητήθηκαν θέματα και προτάσεις προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, οι οποίες θα εξεταστούν στο πλαίσιο της καλής νομοθέτησης.

«Η κατεύθυνση στην οποία εργάζεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι η "αποδικαστηριοποίηση" πολλών υποθέσεων για την ελάφρυνση των δικαστηρίων, η επανεξέταση των ποινών, ενώ ήδη βρίσκεται στη διαδικασία επεξεργασίας νέου Νόμου περί Ναρκωτικών και Νέου Σωφρονιστικού Κώδικα δήλωσε ο κ. Πεταλωτής, προσθέτοντας, μέσα από διαφορετική προσέγγιση, με γενναίες αποφάσεις θα έχουμε τομές προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και του πολίτη , ανταποκρινόμενοι στις σύγχρονες ανάγκες. Όπου μπορούμε να κάνουμε τομές είμαστε αποφασισμένοι να τις κάνουμε».

Παράλληλα, στη σύσκεψη τέθηκε μια σειρά ζητημάτων τα οποία μπορούν να ενταχθούν ή να προχωρήσουν μέσω του ΕΣΠΑ, όπως ανέφερε ο κ. Πεταλωτής, ώστε να προσφέρονται στον Έλληνα πολίτη, υπηρεσίες μιας σύγχρονης και μηχανογραφημένης Δικαιοσύνης.

Τέλος, ο κ. Πεταλωτής τόνισε πως η Ροδόπη έχει τις δυνατότητες να καταστεί "κόμβος δικαιοσύνης" για την ευρύτερη περιοχή της Β. Ελλάδας αλλά και για τη χώρα μας συνολικότερα, φιλοξενώντας, το Εφετείο Θράκης, το Διοικητικό Εφετείο και το Δ.Π.Θ..

Όσον αφορά στο Παλιό Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής, ο κ. Πεταλωτής εξέφρασε την αισιοδοξία του για την απεμπλοκή της χρηματοδότησης ,τονίζοντας, ότι το ζήτημα έχει δρομολογηθεί ενώ δεσμεύθηκε για ακόμη μια επίσκεψη, σε σύντομο χρονικό διάστημα, μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ¨Θέμιδας Κατασκευαστική¨.

Στην ευρεία σύσκεψη, που συγκάλεσε και προήδρευσε ο κ. Πεταλωτής, συμμετείχαν η Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας Εφετών Θράκης, η Πρόεδρος του Διοικητικού Εφετείου Θράκης, η Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ροδόπης, η Πρόεδρος του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κομοτηνής, ο Πρύτανης του Δ.Π.Θ, η Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, ο Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Θράκης, ο Διευθυντής του Καταστήματος Κράτησης Κομοτηνής, ο Προϊστάμενος Ιατροδικαστής Υπηρεσίας Θράκης, ο Πρόεδρος των Δικαστικών Επιμελητών και εκπρόσωποι των δικαστικών υπαλλήλων.

Ακολούθως, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης επισκέφθηκε το Κατάστημα Κράτησης Κομοτηνής και ενημερώθηκε από το Διευθυντή και το προσωπικό για όλα τα θέματα που αφορούν στη λειτουργία του σωφρονιστικού Καταστήματος, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στις προτάσεις για βελτίωση των δομών του. Στη συνέχεια επισκέφθηκε χώρους του καταστήματος και είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με κρατουμένους καθώς και με σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Στις δηλώσεις του ,μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στο ζήτημα του υπερπληθυσμού στις φυλακές τονίζοντας ότι «το πρόβλημα αυτό επιτείνεται εξαιτίας των υποθέσεων ναρκωτικών και κυρίως της παράνομης μετανάστευσης» και συνέχισε «Όσο δεν μπορούμε να ορθολογικοποιήσουμε τις ποινές, θα υπάρχουν φυλακές υπεράριθμες. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με αποσπασματικά μέτρα αλλά με τη δημιουργία μιας ποινικής βάσης όπου θα αποτρέπει την υπερπληθώρα των κρατούμενων. Με μεθοδικότητα αλλά και με ιδιαίτερες παραμέτρους της έκτισης ποινών, όπως η παροχή κοινωφελούς εργασίας προσδοκούμε ότι θα εξορθολογιστούν οι ποινές και η κατάσταση στις φυλακές θα αλλάξει».

Μιλώντας σε περιφερειακό επίπεδο για το θέμα των φυλακών, κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι, του χρόνου θα μπορούν να λειτουργούν οι φυλακές της Δράμας ενώ σύντομα θα λειτουργήσει άλλη μια πτέρυγα στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών.

.