Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Ο φράκτης του Έβρου γίνεται χαντάκι - Στα χαρτιά τα κέντρα κράτησης

Τα κέντρα προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών βρίσκονται ακόμη... επί χάρτου λόγω των τοπικών αντιδράσεων αλλά έτσι χάνουμε εξασφαλισμένα ευρωπαϊκά κονδύλια
   ΜΑΘΕΤΕ ΠΟΣΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ

Ο φράχτης διολίσθησε σε στρατιωτική τάφρο. Τα κέντρα προσωρινής υποδοχής- φιλοξενίας βρίσκονται ακόμη στο επίπεδο του επί χάρτου σχεδιασμού καθώς αμφισβητούνται κι αποκρούονται από τις τοπικές κοινωνίες και η μεταναστευτική πολιτική ... δεν νιώθει καλά!

Κι ενώ στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της ειδικής ευρωπαϊκής επιτροπής που συγκλήθηκε υπό την προεδρία της επιτρόπου Σεσίλια Μάλμστρομ, αρμόδιας για τις εσωτερικές υποθέσεις, αποφασίστηκε η αύξηση των κοινοτικών πόρων στη διετία 2012- 2013 η χώρα μας φαίνεται ότι βρίσκεται σε αδυναμία απορρόφησης εξαιτίας του πολιτικού κόστους.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η χρηματοδότηση από το ταμείο εξωτερικών συνόρων και το ταμείο επιστροφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται να φτάσει στο ποσό των 120.000.000 ευρώ για την ερχόμενη διετία, πλην όμως οι αντιδράσεις των κατοίκων στις περιοχές που αναγγέλθηκε ότι θα λειτουργήσουν μέσα σε ανακαινισμένες και ειδικά κατασκευασμένες για τις συγκεκριμένες χρήσεις παλιές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, φαίνεται να θέτουν σε αμφιβολία τη διαθεσιμότητα των ευρωπαϊκών πόρων.

Στην προκειμένη περίπτωση δηλαδή η φράση "λεφτά υπάρχουν", έχει αιτιολογική κι ερμηνευτική βάση, αλλά...

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στις 19 Μαΐου, τα νέα κέντρα επρόκειτο να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν στις ακόλουθες περιοχές.

Λακωνία, Σπάρτη - Κέντρο Κράτησης

Χίος, Μερσινίδι - Κέντρο Κράτησης

Σάμος, Βαθύ – Κέντρο Πρώτης Υποδοχής

Αμυγδαλέζα – Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Ανηλίκων

Ελληνικό, τα παλαιά κρατητήρια - Κέντρο Κράτησης

Ελληνικό, τα νέα κρατητήρια - Κέντρο Πρώτης Υποδοχής

Μονάδα Πέτρου Ράλλη – Κέντρο Κράτησης

Ασπρόπυργος – Κέντρο Κράτησης

Ροδόπη, Βένα – Κέντρο Κράτησης

Έβρος, Φυλάκιο – Κέντρο Κράτησης. Επίσης, αξιοποιείται παρακείμενη δημόσια έκταση για την εγκατάσταση λυόμενων κατασκευών που θα χρησιμοποιηθούν ως Κέντρο Πρώτης Υποδοχής.

Θεσπρωτία , εξετάζονται τρεις προτάσεις ιδιωτών για Κέντρο Κράτησης, εκτός της πόλης της Ηγουμενίτσας.

Αιτωλοακαρνανία, Στάνος, στρατόπεδο Ψαρογιάννη – Κέντρο Κράτησης

Έβρος, Καρωτή, πρώην στρατόπεδο Φιλιρίδη – Κέντρο Κράτησης.

Ορεστιάδα, εξετάζεται πρόταση ιδιώτη με στόχο τη δημιουργία Πολυδύναμου Κέντρου, όπου θα συστεγάζονται Υπηρεσία Ασύλου, Κέντρο Πρώτης Υποδοχής, Διοίκηση του Frontex , οι υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ορεστιάδας.


Πηγή:  http://www.newsit.gr/