Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Τα πάντα για την επίσκεψη Μπαμπατζάν στις Σάπες και την Κομοτηνή

Πρώιμη γιορτή έκαναν στην πόλη, στην πρώτη ημέρα της μεγάλης βαλκανικής περιοδείας που ξεκίνησε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ




Πρώιμη γιορτή στην Κομοτηνή !
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της TC Αλή Μπαμπατζάν άρχισε την βαλκανική του περιοδεία στις 29 Αυγούστου από τις Σάππες, για να συνεχίσει την ίδια μέρα στην Κομοτηνή, φέρνοντας έναν αέρα πρώιμης γιορτής στους ομογενείς μας.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός κύριος Μπαμπατζάν μετά το ιφτάρ στις Σάππες επισκέφτηκε την Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής. Τον υποδέχτηκε στην είσοδο του συλλόγου ο πρόεδρος Κοράι Χασάν καθώς και κορίτσια ντυμένα με τις παραδοσιακές σχολές. Ακολούθως ο Μπαμπατζάν περιηγήθηκε εντός του εντευκτηρίου της Τουρκικής Νεολαίας στην έκθεση παραδοσιακών φορεσιών, κεραμικής και χειροτεχνίας

Αργότερα ο Μπαμπατζάν και οι συν αυτώ πέρασαν στην αυλή όπου παρακολούθησαν το πρόγραμμα που είχε ετοιμαστεί για αυτούς

Στην επίσκεψη του κυρίου Μπαμπατζάν στην Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής μετείχαν ο πρόεδρος του συλλόγου αυτού Κοράι Χασάν, οι βουλευτές Αχμέτ Χατζηοσμάν και Τσετίν Μάντατζη, ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ, πρόεδροι συλλόγων και εκατοντάδες άτομα.

Κατά τις ομιλίες που έγιναν εντύπωση προκάλεσαν τα λόγια του Μπαμπατζάν που είπε πως ¨Αναμφίβολα οι σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας είναι πολύ σημαντικές. Είμαστε δύο γειτονικές χώρες. Εσείς σε αυτές τις σχέσεις αναλαμβάνετε πολύ σημαντικό ρόλο¨.

¨Το δικαστήριο μετά από προσφυγή της νομαρχίας, έκλεισε τον σύλλογο μας το 1983 επειδή στην ονομασία του υπήρχε ο όρος ¨Τουρκική¨.
Ο πρόεδρος της Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής Κοράι Χασάν ανέφερε πως η Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής ιδρύθηκε το 1928, πως οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης αφέθηκαν στην Ελλάδα ως μειονότητα με την υπογραφή της συνθήκης της Λοζάνης το 1923 και ότι η φιλί και η ειρήνη αποτελούνε τα ακλόνητα ιδανικά τους. Ο Χασάν συνέχισε λέγοντας : ¨Παρόλα αυτά, τι κρίμα αλλά οι διοικούντες μας χωρίς να υπολογίζουν αυτά τα αγνά συναισθήματα και πιστεύω μας, έκλεισαν τον σύλλογο μαζί με τα άλλα αδελφά σωματεία. Το δικαστήριο μετά από προσφυγή της νομαρχίας, έκλεισε τον σύλλογο μας το 1983 επειδή στην ονομασία του υπήρχε ο όρος ¨Τουρκική¨. Παρόλα αυτά ο σύλλογος μας υπό δύσκολες συνθήκες συνεχίζει τις δραστηριότητες του στον πολιτιστικό, αθλητικό, παραδοσιακών χορών, κεραμικής, μουσικό, και θεατρικό τομέα¨.

Ο πρόεδρος του κόμματος DEB Μουσταφά Αλητσαβούς δήλωσε πως ο υπουργός τίμησε την Δυτική Θράκη και για αυτό τον ευχαριστεί εξ ονόματος των 150 χιλιάδων Τούρκων της Δυτικής Θράκης.
¨Ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχουν κάποια θέματα σχετικά με τις αμοιβαίες επισκέψεις. Υπάρχει το θέμα της βίζας. Ιδιαίτερα οι Τούρκοι επιχειρηματίες δεν μπορούνε να πάνε και να έρθουν εύκολα. Επιθυμούμε να υπάρξουν διευκολύνσεις σε αυτό το θέμα ώστε να διευκολυνθούνε τα πάνε-έλα¨.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της T.C. Αλή Μπαμπατζαν ανέφερε πως μεταφέρει τα χαιρετίσματα του κυρίου προέδρου της Δημοκρατίας μας Αμπντουλλάχ Γκιούλ, του πρωθυπουργού μας κυρίου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και όλου του τουρκικού λαού. Ο Μπαμπατζαν ανέφερε : ¨ Πραγματικά αποτελεί μεγάλη ευτυχία για εμάς αυτήν την τελευταία νύχτα του Ραμαζανιού να είμαστε μαζί σας εδώ αλλά και αύριο στο ναμάζι του Μπαϊραμιού. Εγώ τελευταία φορά ήρθα τον Δεκέμβριο του 2007.Ήταν μια επίσημη επίσκεψη και κράτησε πολύ λίγο. Όμως η θέρμη σας, η φιλία, η αδερφοσύνη και η φιλοξενία σας, πάλι μας έφεραν εδώ. Αυτή τη φορά είμαστε εδώ μαζί με την οικογένεια μου με ειδικό πρόγραμμα και είμαστε πάλι ανάμεσα σας.

Αναμφίβολα οι σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας είναι πολύ σημαντικές. Είμαστε δύο γειτονικές χώρες. Εσείς σε αυτές τις σχέσεις αναλαμβάνετε πολύ σημαντικό ρόλο, το ρόλο μιας γέφυρας φιλίας. Πολύ σημαντική είναι όμως η ενότητα και ομοψυχία ανάμεσα σας. Καταρχάς πρέπει να διαφυλάξουμε τις αξίες που μας κάνουν αυτό που είμαστε. Αυτό πρέπει να το πραγματοποιήσουμε εν μέσω ενότητα και ομοψυχίας. Η συμβολή σας στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Από την άλλη είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας κάθε περίοδος που περνάει, βαθμηδόν βελτιώνονται.

Σημαντική είναι επίσης εδώ και η οικονομική διάσταση. Είναι γνωστό πως ο κόσμος περνά μια δύσκολη περίοδο. Η παγκόσμια οικονομία σείεται και περνά μια δύσκολη περίοδο. Επίσης πολλές ευρωπαϊκές χώρες επηρεάζονται αρνητικά από αυτή την περίοδο.

Εμείς επιθυμούμε στην Δυτική Θράκη, να αναπτυχθούνε ακόμη περισσότερο οι υπάρχουσες οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία. Άλλωστε γενικά με την Ελλάδα βελτιώνονται οι εμπορικές και επενδυτικές μας σχέσεις, οδεύουν προς καλύτερο σημείο. Όταν δούμε τα στοιχεία των αμοιβαίων επενδύσεων φαίνεται ότι πηγαίνουμε προς το καλύτερο. Από την άλλη μεριά ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχουν κάποια θέματα σχετικά με τις αμοιβαίες επισκέψεις. Υπάρχει το θέμα της βίζας. Ιδιαίτερα οι Τούρκοι επιχειρηματίες δεν μπορούνε να πάνε και να έρθουν εύκολα. Επιθυμούμε να υπάρξουν διευκολύνσεις σε αυτό το θέμα ώστε να διευκολυνθούνε τα πάνε-έλα. Διότι στην οικονομία υπάρχουν κάποιοι αμοιβαίοι κανόνες. Όσο πιο εύκολα κινούνται οι άνθρωποι, όσο πιο εύκολα μπορούνε να πάνε και να έρθουν, όσο πιο εύκολα διακινούνται τα προϊόντα και όσο πιο εύκολα κινείται το χρήμα- δηλαδή η οικονομία- , τόσο πιο καλά αποτελέσματα θα υπάρξουν γενικά στην οικονομία. Εμείς άλλωστε στην Τουρκία υποστηρίξαμε ένα σύστημα όπου άνθρωποι, αγαθά και χρήματα θα μπορούνε να κινούνται ελεύθερα¨.

Μετά τις ομιλίες ο Κοράι Χασάν και ο Μουσταφά Αλητσαβούς έδωσαν μια τιμητική πλακέτα προς τον κύριο Μπαμπατζάν. Κατά την συνέχεια της βραδιάς υπήρξε παράσταση από το συγκρότημα παραδοσιακών χωρών της Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής, από την κοινότητα Τουρκικής παραδοσιακής μουσικής και από το συγκρότημα Γιανκί.

Ο Μπαμπατζάν αύριο θα παραστεί στο ναμάζι του Μπαϊραμιού μαζί με τους ομογενείς. Αργότερα θα αναχωρήσει για Ξάνθη, Καβάλα και Θεσσαλονίκη.


Πηγή:  http://tourkikanea.gr/