Τρίτη, 30 Αυγούστου 2011

Κλαίνε από χαρά οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης για την επιστροφή των περιουσιών τους

Η σχολή του Γαλατά και τα νεκροταφεία μεταξύ των ακινήτων που θα επιστραφούν στους Έλληνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣΜε δάκρυα στα μάτια οι έλληνες της Κωνσταντινούπολης υποδέχτηκαν την απόφαση Ερντογάν για την επιστροφή των περιουσιών στις μειονοτητες.

Όπως δήλωσε στο Νewsit o εκπρόσωπος των μειονοτικών ιδρυμάτων στο πλαίσιο της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων και μέλος της ελληνικής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης, Λάκης Βίγκας "η χθεσινή μέρα ήταν ιστορική. Η αποφασιστικότητα του κυρίου Ερντογάν είναι ηγετική καθώς το θέμα το έλυσε με μια κυβερνητική απόφαση και δεν το πέρασε απο την εθνοσυνέλευση. Αυτό δείχνει τη συνέπεια του κυρίου Ερντογάν στην πρόοδο των προβλημάτων που αντιμετώπισαν οι μειονότητες εδώ και πολλές δεκαετίες. Είναι η επιστροφή του δικαίου. Δεν πήραμε κανένα δώρο και κανένα αντάλλαγμα, απλώς πήραμε πίσω αυτά που μας ανήκουν. Είναι το τρίτο πακέτο επιστροφής μειονοτικών περιουσιών. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι και πλέον πρέπει να προβληματιζόμαστε όχι μόνο για την επιστροφή των ακινήτων αλλά και για την σωστή διαχείρηση και την μελλοντική πορεία όλης αυτής της περιουσίας. Για εμάς για παράδειγμα ειναι πολυ σημαντική η επιστροφή της σχολής του Γαλατά. Επίσης ένα μεγάλο οικόπεδο που έχουμε στην κοινότητα Καντυλί, κάποιες Μονές και κάποια άλλα ακίνητα και φυσικά τα νεκροταφεία".

Ο κύριος Λάκης Βίγκας αντιπροσωπεύει το συμβούλιο που εκπροσωπεί τα αρμενικά, συροχαλδαίικα και ελληνικά ιδρύματα στην Κωνσταντινούπολη. Όπως δήλωσε ο ίδιος, οι μειονότητες κατά το παρελθόν φοβόντουσαν ακόμη και να διαβούν το κατώφλι της Γενικής Διεύθυνσης αλλά τώρα χάρη στην προσπάθεια εναρμόνισης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία τα πράγματα αλλάζουν. Προσέθεσε τέλος, ότι πρέπει να δοθεί σημασία στο μέλλον των μειονοτικών ιδρυμάτων στην Τουρκία.

Πηγή:  http://www.newsit.gr/