Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Αντίδραση Λαμπρινίδη για τους παράνομους και επικίνδυνους τουρκικούς αεροψεκασμούς στον Εβρο

Οι ενέργειες στις οποίες προέβη το υπουργείο Εξωτερικών και προσωπικά ο υπουργός, σύμφωνα με την απάντηση που έστειλε στην κοινοβουλευτική ερώτηση της Ελένης Τσιαούση

      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ


Απάντηση σε ερώτηση που είχε καταθέσει η Βουλευτής Νομού Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση, με θέμα τις μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες του Νομού Έβρου από τους αεροψεκασμούς που πραγματοποιούν οι Τούρκοι αγρότες στους ορυζώνες τους,έδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών κύριος Σταύρος Λαμπρινίδης.


Πιο συγκεκριμένα ο Υπουργός Εξωτερικών κύριος Σταύρος Λαμπρινίδης αναφέρει στην απάντησή του: « Το Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε οδηγίες στην Πρεσβεία μας στην Άγκυρα όπως παρέμβει άμεσα προς τις αρμόδιες τουρκικές Αρχές προκειμένου να τις ενημερώσει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες καλλιεργητές στην περιοχή του Πέπλου του Νομού Έβρου, λόγω των αεροψεκασμών με ορμονικό ζιζανιοκτόνο, τους οποίους διενεργεί η τουρκική πλευρά σε ορυζώνες πλησίον της εν λόγω περιοχής, καθώς και να ζητήσει την άμεση διακοπή των αεροψεκασμών αλλά και διευκρινήσεις σχετικά με τη νομιμότητα της διενέργειάς τους.

Από τη στιγμή που το τουρκικό Υπουργείο Γεωργίας επιβεβαίωσε ότι τουρκικά αεροπλάνα επεχείρησαν, κατόπιν αδείας, ψεκασμούς και υποσχέθηκε να διερευνήσει περαιτέρω το θέμα, η Πρεσβεία απέστειλε Ρηματική Διακοίνωση προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρόμενη για τους διενεργηθέντες αεροψεκασμούς. Επίσης η Ελληνίδα Πρόξενος στην Ανδριανούπολη έθεσε στον αρμόδιο για Αγροτικά Θέματα Αντινομάρχη Ανδριανούπολης το εν λόγω θέμα επιδίδοντας και σχετικό μνημόνιο».

Ο κύριος Λαμπρινίδης επίσης σημειώνει ότι: «Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχουν επισημάνει το θέμα αυτό, ήδη από τον Ιούνιο του 2010, με σχετικό ερώτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επιβεβαίωσε ότι, αν και οι αεροψεκασμοί έχουν απαγορευτεί στην Τουρκία από το 2006 (με εξαίρεση ψεκασμούς για δάκο ελιάς), υπήρξαν περιπτώσεις παράνομων ψεκασμών σε ορυζώνες της περιοχής πλησίον των συνόρων, όπου οι υπαίτιοι έχουν τιμωρηθεί».

Τέλος ο Υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι:«Το Υπουργείο Εξωτερικών θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί το ζήτημα στο μέτρο των αρμοδιοτήτων του τόσο στη διμερή του διάσταση όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε. ενημερώνοντας για κάθε εξέλιξη τις αρμόδιες Αρχές».

.