Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Διάκριση για τη Νευρολογική & Καρδιολογική κλινική του Δ.Π.Θ

Το πρόγραμμα για την την πρόληψη αγγειακών και εγκεφαλικών επεισοδίων με την έγκαιρη ανίχνευση της κολπικής μαρμαρυγής κατέλαβε την 6η θέση στον κόσμο στο Πανευρωπαϊκό Καρδιολογικό Συνέδριο που έγινε στο Παρίσι
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Σημαντική διάκριση απέσπασε το Δ.Π.Θ στο Παρίσι στο πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού Καρδιολογικού Συνεδρίου. Πιο συγκεκριμένα, στα πλαίσια της Διεθνούς Εκστρατείας-Ενημέρωσης με τίτλο «1 ΜΙSSION 1 MILLION» το πρόγραμμα «NEDAFISP» για την πρόληψη ΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΑΙΡΗ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΟΛΠΙΚΗΣ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗΣ της Νευρολογικής και της Καρδιολογικής Κλινικής του ΔΠΘ με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Αγγειακών Εγκεφαλικών Νόσων, κατέλαβε την 6η θέση στον κόσμο, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στη λίστα των 18 χωρών που βραβεύτηκαν.


Η ανακοίνωση και η βράβευση, που συνοδεύεται από χορηγία-επιδότηση για την υλοποίηση του προγράμματος, πραγματοποιήθηκε σε ειδική τελετή στο Παρίσι στα πλαίσια του Πανευρωπαϊκού Καρδιολογικού Συνεδρίου.

Τη σημασία της συγκεκριμένης ενέργειας και των προγραμμάτων που βραβεύτηκαν τόνισαν καθηγητές από πανεπιστημιακές κλινικές ανά τον κόσμο ενώ τα δικά τους μηνύματα έστειλαν επίσης προσωπικότητες – πρεσβευτές της εκστρατείας.

Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί συχνή καρδιακή αρρυθμία και υπολογίζεται ότι ευθύνεται για 3 εκατομμύρια αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια το χρόνο. Από έναν σημαντικό αριθμό προγραμμάτων που υποβλήθηκαν 12 μήνες πριν από Επιστημονικές Εταιρείες, Ερευνητικές Ομάδες και Σύλλογους από όλο τον κόσμο μετά αξιολόγηση της Επιστημονικής Επιτροπής αλλά και τις ψήφους ειδικών και κοινού μέσω διαδικτύου, το πρόγραμμα «NEDAFISP για την Ανατ. Μακεδονία- Θράκη» πέτυχε τη σημαντική αυτή διάκριση.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο συνεργασίας μεταξύ των εξωτερικών ιατρείων των καρδιολογικών και νευρολογικών κλινικών των νοσοκομείων της περιοχής με τη συντονιστική ευθύνη της Καρδιολογικής και τη Νευρολογικής Κλινικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Οι ιατροί των ιατρείων αυτών θα έχουν στη διάθεσή τους ενημερωτικό υλικό και ειδικές κλίμακες – τεστ ώστε να μπορούν ευκολότερα να διακρίνουν τους ασθενείς οι οποίοι μπορεί να παρουσιάζουν κολπική μαρμαρυγή και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο. Oι ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο θα ελέγχονται στα κέντρα που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα με συσκευές 24ωρης ΗΚΓραφικής καταγραφής.



Πηγή:  http://www.gnomionline.gr/