Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Πρόστιμο 2.400 (!) ευρώ σε καταστηματάρχη της Κομοτηνής

Του επιβλήθηκε για παραβιάσεις του αντικαπνιστικού νόμου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



Ο αντικαπνιστικός νόμος, που τον πρώτο χρόνο έγινε “λάστιχο”, λόγω και της προεκλογικής περιόδου, άρχισε δειλά-δειλά να εφαρμόζεται και να βάζει στο στόχαστρο τους καταστηματάρχες, που δεν συμμορφώνονται. Στην Κομοτηνή, μόνο από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι σήμερα, έχουν βεβαιωθεί 18 παραβάσεις, ενώ στις 7 υποθέσεις έχουν υποβληθεί τσουχτερά πρόστιμα, που ξεκινούν από 600 ευρώ και φτάνουν τα 2.400 ευρώ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί, η περίπτωση καταστηματάρχη στην κεντρική πλατεία, στον οποίο έχει βεβαιώσει η δημοτική αστυνομία ήδη τρεις φορές παραβάσεις του αντικαπνιστικού νόμου. Το πρόστιμο που του επιβλήθηκε αγγίζει τα 2.400 ευρώ, καθώς ο νόμος προβλέπει ότι το πρόστιμο διπλασιάζεται ανά υποτροπή, τόσο όσον αφορά στον καπνιστή, όσο και στον υπεύθυνο του χώρου, όπου καταγράφεται η παράβαση. Έτσι, την τέταρτη φορά, που θα καταγραφεί παράβαση, ο νόμος ορίζει ότι θα πρέπει να αφαιρεθεί για 10 ημέρες η άδεια λειτουργίας του καταστήματος, ενώ στην 5η παράβαση, αφαιρείτε οριστικά η άδεια του καταστήματος.

Αύξηση των ελέγχων το Νοέμβριο

Σύμφωνα μάλιστα, με την αρμόδια υπηρεσία του δήμου Κομοτηνής, οι έλεγχοι και τα πρόστιμα αυξήθηκαν το Νοέμβριο, σε σχέση με τον Οκτώβριο, λόγω και του καιρού. Παράλληλα αυξήθηκαν και οι καταγγελίες των πολιτών, που ζητούν ελέγχους για να τηρηθεί ο αντικαπνιστικός νόμος. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, οι καταστηματάρχες υγειονομικού ενδιαφέροντος βλέποντας τον κλοιό να σφίγγει επικίνδυνα γύρω τους, σκοπεύουν να συναντηθούν με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Βασίλη Κυπριανίδη και να του εκθέσουν την κατάσταση. Αυτό που πάντως επισημαίνει ο κλάδος είναι ότι, αυτή τη χρονική περίοδο είναι αδύνατο να εφαρμοστεί ο νόμος, και το χειρότερο, είναι ότι είναι αδύνατο για τους περισσότερους τουλάχιστον, να πληρώσουν τα τσουχτερά πρόστιμα. Από την άλλη, ο δήμος είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει το νόμο, αφού και οι ίδιοι οι υπάλληλοι που έχουν αναλάβει την εφαρμογή του, κινδυνεύουν με πειθαρχικές κυρώσεις. Την ίδια ώρα, οι καταστηματάρχες σχεδιάζουν να θέσουν το θέμα και στην ομοσπονδία επαγγελματοβιοτεχνών της Ροδόπης.


Πιέσεις από Αθήνα για να τηρηθεί ο νόμος

Απαντώντας σχετικά, ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, ξεκαθάρισε ότι ο δήμος δεν έχει την πρόθεση να παίξει τον ρόλο του φοροεισπράκτορα ή του χωροφύλακα, πλην όμως είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει το νόμο. “Δεν θέλουμε ούτε τα κεφάλια των καταστηματαρχών να πάρουμε, ούτε να αναγκαστούμε να κλείσουμε τα καταστήματα αυτά, αλλά και εμείς δεχόμαστε καταγγελίες από πολλούς συμπολίτες μας, αλλά και ισχυρές πιέσεις από την αρμόδια αρχή στην Αθήνα, που παρακολουθεί την εφαρμογή του νόμου”.

Ο κ. Πετρίδης δήλωσε ότι πέρσι, ο νόμος εφαρμόστηκε με ελαστικότητα, όμως φέτος η δημοτική αστυνομία, αλλά και το υγειονομικό είναι υποχρεωμένοι να τον εφαρμόσουν. Άλλωστε, πρόσθεσε ότι έχουν αυξηθεί και οι καταγγελίες των πολιτών και οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να εργαστούν σε αυτή τη κατεύθυνση. “Πέρσι δεν είχαμε πάει σε κανένα χωριό και φέτος μια φορά βγήκαμε στα χωριά, ενώ στην πόλη βγαίνουμε τακτικότερα. Τα μαγαζιά της πόλης έχουν και δεύτερες και τρίτες καταγραφές παραβάσεων, που διπλασιάζουν και τριπλασιάζουν το πρόστιμο”. Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση επιβολής προστίμου, οι καταστηματάρχες μπορούν να καταβάλλουν εντός 10ημέρου το πρόστιμο, με έκπτωση 50%. Το πρόστιμο διπλασιάζεται ανά υποτροπή. Για παράδειγμα για έναν ιδιοκτήτη καφετέριας την πρώτη φορά το πρόστιμο θα είναι 600 ευρώ, τη δεύτερη 1.200 ευρώ και την τρίτη 2.400 ευρώ.
Μετά την τέταρτη υποτροπή το κατάστημα στο οποίο γίνονται παραβάσεις θα κλείνει για δέκα ημέρες και μετά την πέμπτη θα σφραγίζεται οριστικά.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/