Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Ιστορική συγγνώμη Ερντογάν για την σφαγή των Κούρδων

Φήμες (και μόνο φήμες) ότι θα ακολουθήσει αναγνώριση και της γενοκτονίας των Αρμενίων

ΠΟΙΟΙ ΛΟΓΟΙ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ;
Την πρώτη επίσημη απολογία της Τουρκίας για τις δεκάδες χιλιάδες Κούρδων που σκοτώθηκαν ή εκτοπίστηκαν βιαίως στην επαρχία Ντερσίμ της ανατολικής Τουρκίας το 1937 έκανε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αγγίζοντας ένα από τα πιο μαύρα κεφάλαια της σύγχρονης τουρκικής ιστορίας. Η κίνηση αυτή του Ερντογάν ήρθε σε μία περίοδο που οι σχέσεις του επίσημου κράτους βρίσκονται σε τεταμένο σημείο με την κουρδική μειονότητα, καθώς συνεχίζονται οι μάχες και οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στα σύνορα με το Ιράκ.

Στην ανατολική επαρχία Ντερσίμ (μετονομάστηκε σε Τούντζελι μετά τις σφαγές) σκοτώθηκαν τουλάχιστον 14.000 Κούρδοι -κυρίως αλεβίτες στο θρήσκευμα. Άλλες μαρτυρίες ωστόσο ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε 40.000 έως 50.000, ενώ στα θύματα των επιδρομών του στρατού συγκαταλέγονται και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που υποχρεώθηκαν να εκτοπιστούν. Ο Ερντογάν είναι ο πρώτος ηγέτης της Τουρκίας που απολογείται επισήμως για τη συγκεκριμένη σφαγή των Κούρδων, ενώ δήλωσε παράλληλα πως σκοπεύει να αποχαρακτηρίσει σειρά κρατικών εγγράφων της εποχής.

Πέραν της ιστορικής σημασίας της, η απολογία ερμηνεύεται από την αντιπολίτευση και ως κίνηση πολιτικού τακτικισμού για την αμαύρωση της εικόνας του αντιπολιτευόμενου κεμαλιστικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, που ήταν η μοναδική πολιτική δύναμη στο μονοκομματικό κεμαλιστικό καθεστώς εκείνης της εποχής. Μένει να δούμε αν ο Ερντογάν θα ζητήσει μια ανάλογη «συγγνώμη» από την διεθνή κοινότητα και από τους Αρμενίους για την γενοκτονία του 1915, την οποία ακόμα δεν αναγνωρίζει το τουρκικό κράτος παρά τις διεθνείς εκκλήσεις...

.