Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Ερώτηση Περιφερειακής Αναγέννησης για τις πλημμύρες του Έβρου

Κατατέθηκε από Γ. Παυλίδη, Δ. Πέτροβιτς, Χρ. Γαλαζούλα και Σταύρο Καβαρατζή προς τον περιφερειάρχη και λοιπούς παράγοντες

           ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ


Προς τους

1)κ. Γιαννακίδη, περιφερειάρχη και

2)κ. Νικολάου, αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Έβρου


των Περιφερειακών Συμβούλων του Συνδυασμού «Περιφερειακή Αναγέννηση»


ΘΕΜΑ: Επικίνδυνα σημεία για πλημμυρικά φαινόμενα στον ποταμό Έβρο – Ανάγκη λήψης μέτρων



Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεγάλων πλημμυρών του Έβρου, αποτελούσε και αποτελεί μείζον ζήτημα για την ασφάλεια των κατοίκων και την εν γένει ανάπτυξη του ακριτικού νομού.

Οι καταστροφές που έχει υποστεί ειδικά την προηγούμενη δεκαετία η περιοχή, είχαν σοβαρές και δυσεπίλυτες επιπτώσεις στους τομείς των υποδομών, των καλλιεργειών, του ζωικού κεφαλαίου, της οικονομίας, του τουρισμού και του περιβάλλοντος, ενώ από θαύμα δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες απώλειες.

Το θετικό τυχαίο γεγονός ότι πέρσι οι καιρικές συνθήκες δεν συνέβαλαν στην πρόκληση και νέων πλημμυρών, στην περιοχή, δεν θα πρέπει προκαλεί εφησυχασμό σε κανέναν και ιδιαίτερα στη διοίκηση της περιφέρειας.

Δυστυχώς εδώ και ένα χρόνο, στο θέμα της ετοιμότητας των υποδομών αντιμετώπισης ενδεχόμενων πλημμυρικών φαινομένων από τον ποταμό Έβρο, υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις.

Η πρώην κρατική περιφερειάρχης Θεοδώρα Κόκλα, με δελτίο τύπου (πέρσι το φθινόπωρο) και παραθέτοντας κατάλογο εργολαβιών τόνισε πως τα έργα αποκατάστασης των αναχωμάτων εκτελούνται και δεν υπάρχει θέμα καθυστερήσεων. Δυο μήνες μετά (τέλη Δεκεμβρίου), στην απολογιστική συνέντευξη τύπου, η κυρία Κόκλα ανέφερε και πως η συνολική δαπάνη της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για τα αντιπλημμυρικά έργα του ποταμού Έβρου ανέρχεται στο ποσό των 1.609.430 ευρώ και πως ο νομός είναι θωρακισμένος απέναντι στο ενδεχόμενο νέων πλημμυρικών φαινομένων.

Εννέα μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2011, σε σύσκεψη που έγινε στις Φέρες, ο κ. Γιαννακίδης σε δήλωσή του, μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «υπάρχει ανετοιμότητα και σε μελετητικό αλλά και σε επίπεδο έργων από το κεντρικό κράτος» για το θέμα της αντιμετώπισης ενδεχόμενων πλημμυρών από τον ποταμό Έβρο.

Στις 8 Νοεμβρίου, κατά τη σύγκλιση του Σ.Ο.Π.Π της Π.Ε. Έβρου, πληροφορηθήκαμε εκ νέου ότι, εκκρεμούν τρείς μελέτες για τα αναχώματα (περιοχές Πυθίου Διδυμοτείχου και Πόρου Φερών), η αρμόδια Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Αντιπλημμυρικής προστασίας της κοιλάδας του Έβρου και των παραποτάμων του (ΕΥΔΕ) που στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού συστάθηκε το Σουφλί, ακόμη δεν λειτουργεί, οι τηλεμετρικοί σταθμοί του ποταμού είναι ανενεργοί, η ΔΕΚΕ έχει διαλυθεί κ.ά.

Με δεδομένο ότι ο Έβρος έχει πληρώσει πολύ ακριβά το τίμημα και τις επιπτώσεις των πλημμυρικών φαινομένων και επειδή από τις ανωτέρω διιστάμενες δηλώσεις, δεν προκύπτουν σαφείς απαντήσεις αναφορικά με την ετοιμότητα των υποδομών και των υπηρεσιών στο μείζον θέμα πρόληψης, διαχείρισης και αντιμετώπισης ενδεχόμενων νέων πλημμυρών και καθώς ο χειμώνας είναι προ των θυρών, καλείται ο περιφερειάρχης να απαντήσει:

1) Ποια μέτρα λαμβάνονται από την αιρετή περιφέρεια, προκειμένου να προστατευτούν οι πολίτες της παρέβριας περιοχής και οι περιουσίες τους, από ενδεχόμενη εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων;

2) Σε ποιες ενέργειες προέβη ο κ. Γιαννακίδης για την ενίσχυση και ετοιμότητα των προβληματικών αναχωμάτων κατά μήκος του ποταμού Έβρου (Έλεγχος της στατικής επάρκειας των αναχωμάτων, ποια αντιπλημμυρικά έργα έχουν ολοκληρωθεί και που εντοπίζονται προβλήματα και ελλείψεις;)

3) Σε ποιες ενέργειες προχώρησε η αιρετή περιφέρεια για την άμεση και εύρυθμη λειτουργία της καθ’ ύλη αρμόδιας υπηρεσίας ΕΥΔΕ, με έδρα το Σουφλί και αρμοδιότητα την αντιπλημμυρική προστασία της κοιλάδας των ποταμών Έβρου, Ερυθροποτάμου, Άρδα και των παραποτάμων τους; Ποιος θα αναλάβει τις ευθύνες, στην περίπτωση που τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες εκδηλωθούν πλημμυρικά φαινόμενα, όταν ΕΥΔΕ υφίσταται μόνο στα χαρτιά, η ΔΕΚΕ και ΔΕΣΕ έχουν διαλυθεί και η διαχείριση της κρίσης θα γίνεται από την Δ7 που εδρεύει στην Αθήνα;

4) Μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στο νότιο τμήμα του Νομού Έβρου, ποια μέτρα έχουν ληφθεί από την Περιφέρεια για την αποτροπή προβλέψιμων καταστροφών από πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή, αλλά και στην ευρύτερη λεκάνη απορροής;

5) Επειδή η πρόληψη αποτελεί σημαντικό παράγοντα αντιμετώπισης του φαινομένου, η Περιφέρεια στοχεύει στην ανάπτυξη ενός εύχρηστου συστήματος πρόβλεψης και διαχείρισης των πλημμυρικών απορροών του ποταμού Έβρου με καθορισμό χώρων ανάσχεσης της πλημμυρικής αιχμής;

6) Με δεδομένο ότι οι πλημμύρες αποτελούν τη δεύτερη πιο συχνή φυσική καταστροφή, μετά τις δασικές πυρκαγιές, πως σχεδιάζει η Περιφέρεια να οργανώσει τον νευραλγικό τομέα της Πολιτικής Προστασίας, ώστε να επιτελέσει αποτελεσματικά το ρόλο του συντονισμού διάθεσης του απαραίτητου δυναμικού και μέσων, αλλά και της οργανωμένης απομάκρυνση πολιτών


Οι επερωτώντες σύμβουλοι:

Γιώργος Παυλίδης

Δημήτρης Πέτροβιτς (εισηγητής)

Χρήστος Γαλαζούλας

Σταύρος Καβαρατζής

.