Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Απάντηση Χατζηοσμάν στον Τσετίν: «Θα στηρίξω με ζήλο την κυβέρνηση Παπαδήμου»

"Δηλώνω παρών στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Μόνο με διάλογο και συνεργασία λύνονται τα προβλήματα και όχι με την αποχή και την άρνηση", είπε στην ομιλία του με ευθείες βολές προς το άλλο μειονοτικό βουλευτή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ


«Κυρία Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

η χώρα μας βρίσκεται σε ένα καθοριστικό μονοπάτι. Οι στιγμές που ζούμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, κρισιμότερες όμως στιγμές ζούνε οι πολίτες της επικράτειας. Γνωρίζουμε όλοι ότι το έργο της νέας Κυβέρνησης είναι επώδυνο και δύσκολο. Οφείλουμε να γνωρίζουμε ωστόσο ότι εξίσου δύσκολες και επώδυνες στιγμές περνάει ο λαός στην καθημερινότητά του.

Στο προσεχές μέλλον ενδεχομένως να ληφθούν νέα σκληρά μέτρα. Κάνω έκκληση οι όποιες αποφάσεις ληφθούν και τα όποια νέα μέτρα να έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο, τους συμπολίτες μας. Να λάβουν υπόψη τον αγρότη της Ροδόπης και κάθε αγρότη της περιφέρειας,, τον καπνοπαραγωγό, τον βαμβακοπαραγωγό, τις δυσκολίες που περνάνε αυτοί οι άνθρωποι.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι συμπολίτες μου γιόρτασαν με μεγάλη δυσκολία το Κουρμπάν Μπαϊράμι επειδή κωλύματα των τραπεζών προκάλεσαν την καθυστέρηση στην καταβολή των δικαιωμάτων. Δεν είναι όμως το Μπαϊράμι το ζητούμενο. Είναι οι δυσκολίες που βιώνουν καθημερινά και φέρνουν τους ανθρώπους σε πολλαπλά αδιέξοδα. Οι συμπολίτες μου στην Ροδόπη δεν αντέχουν άλλη πίεση, δεν μπορούν να σηκώσουν άλλα βάρη.

Ακούσαμε τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού και είμαστε έτοιμοι για συνεργασία και σκληρή δουλειά. Οι πολιτικές μας όμως οφείλουν να διακρίνονται από αλληλεγγύη και οφείλουν να λάβουν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στις διεκδικήσεις και τις διαπραγματεύσεις μας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Θα δώσω ένα παράδειγμα. Αυτήν την περίοδο διαμορφώνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Η χώρα μας πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, να διεκδικήσει και να πετύχει την καλύτερη δυνατή στήριξη για τους παραγωγούς μας, όπως τους καπνοπαραγωγούς της Ροδόπης οι οποίοι είναι μικροκαλλιεργητές και ενεργοί αγρότες. Να συνεχιστούν οι επιδοτήσεις, να διασφαλίσουμε μία σχετική ασφάλεια και σταθερότητα στον αγροτικό τομέα.

Χθες ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στις δηλώσεις του σε όσους βρίσκονται σε αδύναμη κοινωνικά θέση. Με αφορμή αυτό το σημείο της παρέμβασης του Πρωθυπουργού θα ζητήσω από την νέα Κυβέρνηση εθνικής ενότητας να στρέψει το βλέμμα της στη Θράκη και να δει με την δέουσα προσοχή και ευαισθησία τα ζητήματα της μειονότητας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου διέθετε αναμφισβήτητα και θετική πολιτική βούληση και διάθεση να επιλύσει τα προβλήματα που μας απασχολούν. Πρώτη φορά ένας Πρωθυπουργός επέδειξε προσωπικό ενδιαφέρον. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι ο Γιώργος Παπανδρέου υπήρξε ο μοναδικός Πρωθυπουργός που επέβλεπε προσωπικά τα μειονοτικά ζητήματα. Χάρη σε αυτό το ενδιαφέρον δημιουργήθηκε μία πλατφόρμα για την επίλυση των προβλημάτων της Μειονότητας.

Ανάλογο ενδιαφέρον και θετική πολιτική βούληση αναμένουμε να επιδείξει η νέα Κυβέρνηση και να συνεχίσει το έργο του Γιώργου Παπανδρέου. Θέλουμε να δούμε την εφαρμογή πολιτικών που να διακρίνονται από αρχές ελευθερίας και σεβασμού των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων και όχι πολιτικές που προκαλούν επιπρόσθετα προβλήματα και γεμίζουν τις ψυχές των ανθρώπων με καχυποψία και ανασφάλεια.

Ποιος ξεχνάει τα προβλήματα που προέκυψαν με τις εξαγγελίες της τότε Υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, σε επίσκεψή της στη Θράκη τον Φεβρουάριο του 2007 όταν δήλωνε πανηγυρικά ότι η Κυβέρνηση θα λύσει το πρόβλημα των Διαχειριστικών Επιτροπών με τη θέσπιση νόμου που προέβλεπε αιρετές διοικήσεις; Μπορεί να μας εξηγήσει γιατί ο νόμος προκάλεσε σύσσωμη την αντίδραση της Μειονότητας και παρέμεινε εν τέλει ανεφάρμοστος; Για να μη μιλήσω για την άλλη μεγάλη «πολιτική επιτυχία» που έβαλε νέο αγκάθι στις σχέσεις εμπιστοσύνης μειονότητας και πολιτείας, την νομοθετική ρύθμιση για την προκήρυξη θέσεων ιεροδιδασκάλων στις Μουφτείες της Θράκης.

Κι αυτά είναι μόνο δύο πρόσφατα παραδείγματα. Εμείς στη Θράκη διψάμε για πολιτικές παρόμοιες με το κλείσιμο της Ε.Π.Α.Θ. που αποτέλεσε ιστορική πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου. Στο προσεχές μέλλον θέλουμε να δούμε εφαρμοσμένες πολιτικές που θα λύσουν ουσιαστικά προβλήματα, όπως την θέσπιση νομοθετικής ρύθμισης για την εκλογή του Μουφτή.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν μιλάω για να με ακούσουν οι ψηφοφόροι μου στη Ροδόπη, μιλάω για να με ακούσει η Κυβέρνηση, για να στρέψει το βλέμμα της στη περιοχή μου, για να ολοκληρώσουμε το έργο που ξεκινήσαμε μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ως άνθρωπος και ως πολιτικός έχω μάθει να αγωνίζομαι. Στήριξα με όλες μου τις δυνάμεις την Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και θα στηρίξω με τον ίδιο ζήλο την Κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου. Δηλώνω παρόν στην προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση εθνικής ενότητας επειδή θεωρώ ότι μόνο με διάλογο και συνεργασία λύνονται τα προβλήματα και όχι με την αποχή και την άρνηση.

Σας ευχαριστώ».
 
.