Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Η απάντηση στην Ρενταρή για τα δορυφορικά συστήματα αλιευτικών σκαφών

Απεστάλη από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη προς την βουλευτή Έβρου, που είχε θέσει με αναφορά της το ζήτημα

        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙ
         ΤΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ


Την απάντησή του απέστειλε, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην Αναφορά που κατέθεσε η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Όλγα Ρενταρή-Τέντε , σχετικά με « Δορυφορικά συστήματα αλιευτικών σκαφών».


Ειδικότερα, στην απάντησή του ο Υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: « Το θέμα του συστήματος δορυφορικής παρακολούθησης αλιευτικών σκαφών ρυθμίζεται από τις διατάξεις του Καν (ΕΚ) αριθμ. 1224/2009 του Συμβουλίου της 20ης Νοεμβρίου 2009 (άρθρο 9) και του Εκτελεστικού Καν. (ΕΕ) αριθμ. 404/2011 της Επιτροπής της 8ης Απριλίου 2011 (άρθρα 18-28). Σϋμφωνα με το άρθρο 25, παρ. 3 του Εκτ. Καν. (ΕΕ) αριθμ.404/2011, μετά από τεχνική βλάβη ή μη λειτουργία της συσκευής δορυφορικού εντοπισμού η οποία είναι εγκατεστημένη επί του σκάφους, κανένα αλιευτικό σκάφος της ΕΕ δεν μπορεί να αποπλεύσει από λιμένα πριν διαπιστωθεί από τις αρμόδιες Αρχές του κράτους-μέλους σημαίας ότι η εν λόγω συσκευή λειτουργεί ικανοποιητικά. Κατά παρέκκλιση, το Κέντρο Παρακολούθησης Αλιευτικών Σκαφών του κράτους-μέλους δύναται να επιτρέψει στα αλιευτικά σκάφη να αποπλεύσουν από το λιμένα, παρά τη μη λειτουργία της συσκευής δορυφορικού εντοπισμού, προκειμένου να την επιδιορθώσουν ή να την αντικαταστήσουν».

Τέλος, ο Υπουργός επεσήμανε ότι: « Στις ανωτέρω διατάξεις δεν προβλέπεται για τα κράτη-μέλη δυνατότητα θέσπισης παρεκκλίσεων ως προς την εφαρμογή του Κανονισμού και κατά συνέπεια προκύπτει υποχρέωση πλήρους συμμόρφωσης της χώρας».

.