Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Ετοιμαστείτε! Σε δυο ώρες θα βρέξει... αστέρια

Στρέψτε τα μάτια στον ουρανό καθώς με ρυθμό ένα αστέρι το λεπτό θα βρέξει απόψε το βράδυ και μέχρι τα ξημερώματα της Πέμπτης!

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ



Με ρυθμό ένα αστέρι το λεπτό θα βρέξει απόψε το βράδυ και μέχρι τα ξημερώματα της Πέμπτης! Το φαινόμενο θα είναι ορατό στην Ελλάδα από τη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 04:30 τα ξημερώματα και αναμένεται άκρως εντυπωσιακό, αφού ο ουρανός θα φωτίζεται κάθε ώρα από 75 πεφταστέρια!
Η νέα βροχή Λεοντιδών θα είναι ορατή και στην χώρα μας, εκτός βέβαια από τις περιοχές που καλύπτονται από σύννεφα. Τυχεροί θα είναι κυρίως οι κάτοικοι της βορειοδυτικής Πελοποννήσου, της κεντρικής Στερεάς, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας – Θράκης, καθώς των νησιών του Ανατολικού και Βορείου Αιγαίου, όπου δεδομένα θα επικρατεί ξαστεριά σύμφωνα με την ΕΜΥ.

Η βροχή των Λεοντιδών, που εμφανίζεται κάθε χρόνο αυτές τις μέρες, οφείλεται στα σωματίδια της σκόνης που αφήνει πίσω του ο κομήτης Τέμπλ - Ταλ. Κατά την περιφορά του γύρω από τον Ήλιο, ο πλανήτης μας συναντά μία ομάδα σωματιδίων, τα οποία μπαίνουν στην ατμόσφαιρά μας και αναφλέγονται. Τα μετέωρα αυτά μας έρχονται από τον αστερισμό του Λέοντα, εξ’ ου και το όνομα «βροχή των Λεοντιδών».

Απόψε, λοιπόν, η Γη θα κινείται με ταχύτητα περίπου 110.000 χλμ. την ώρα και θα πέσει πάνω σε ένα σύννεφο σωματιδίων από τον κομήτη Τέμπλ - Ταλ. Τα σωματίδια θα «ανάψουν» σε ύψος 100 χιλιομέτρων από το έδαφος, σχηματίζοντας μια φωτεινή σφαίρα 2 έως 3 μέτρων που θα κινείται με ταχύτητα από 30 έως 60 χλμ. το δευτερόλεπτο.

Για την ιστορία, ορισμένες φορές ο αριθμός των αστεριών ανά ώρα υπερβαίνει τις δεκάδες χιλιάδες, οπότε έχουμε «καταιγίδα». Ενδεικτικά, το 1996 έπεσαν 200 μετέωρα το δευτερόλεπτο για 20 λεπτά, ενώ η μεγαλύτερη «καταιγίδα» ever παρατηρήθηκε στις 12 προς 13 Νοεμβρίου του… 1833, οπότε και δεκάδες από αυτά έπεφταν ανά δευτερόλεπτο για αρκετές ώρες.

Ετοιμαστείτε, λοιπόν. Σε λίγο σηκώνουμε το κεφάλι, κοιτάμε ψηλά στον ουρανό και... απολαμβάνουμε το θέαμα!

.