Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Τι σημαίνει για τον μέσο πολίτη η μείωση του βασικού επιτοκίου

Ανάσα σε εκατομμύρια νοικοκυριά που έχουν χρέη σε στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες δίνει η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Ανάσα σε εκατομμύρια νοικοκυριά που έχουν χρέη σε στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες δίνει η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει κατά 0,25% το βασικό επιτόκιο του...


ευρώ. Πλέον, το επιτόκιο του ενιαίου νομίσματος βρίσκεται στο 1,25%, από 1,5%, μείωση που σημαίνει μέση ελάφρυνση 20 ευρώ τον μήνα για 20ετές στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Η μείωση των επιτοκίων, στην πρώτη συνεδρίαση της ΕΚΤ υπό τον νέο επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι, σηματοδοτεί αλλαγή πλεύσης σε σχέση με τον προκάτοχό του Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος είχε αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια από τον Ιούλιο, παρά τις έντονες πιέσεις της αγοράς.

Σημειώνεται ότι ο κ. Τρισέ υπό τον φόβο του πληθωρισμού είχε αυξήσει στο 1,5% το βασικό επιτόκιο του ευρώ, έναντι 1% στις αρχές του 2011.

Μάλιστα, αναλυτές εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες μειώσεις επιτοκίων, είτε το τρέχον έτος είτε εντός του 2012. Και αυτό γιατί καθώς - όπως ανέφερε ο κ. Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ - ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να κινηθεί εντός των ορίων που έχει θέσει η Τράπεζα, δηλαδή 2%.

Η κίνηση του νέου ισχυρού άνδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποτέλεσε έκπληξη για μερίδα αναλυτών, οι οποίοι πίστευαν ότι τα επιτόκια του ευρώ θα παρέμεναν σταθερά. Παράλληλα, ικανοποίησε τόσο τον επιχειρηματικό κόσμο όσο και τους δανειολήπτες σε ολόκληρη την ευρωζώνη, που ζητούσαν αποκλιμάκωση των επιτοκίων ώστε να δημιουργηθεί περιβάλλον που θα ευνοεί την ανάπτυξη και παράλληλα να αρθούν οι πιέσεις προς τους οφειλέτες των τραπεζών. Επιπλέον, η κίνηση του Ντράγκι διευκολύνει και τις τράπεζες που δανείζονται από την ΕΚΤ χρησιμοποιώντας ως ενέχυρο ομόλογα, καθώς το κόστος δανεισμού για αυτές μειώνεται ανάλογα.

Οσο για τους δανειολήπτες, άμεσα κερδισμένοι βγαίνουν όσοι έχουν δάνεια - κυρίως στεγαστικά - με κυμαινόμενο επιτόκιο που βασίζεται σε αυτό της ΕΚΤ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η μείωση στη δόση θα είναι άμεση και κυμαίνεται από 15 έως 35 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με το ποσό του δανείου και τη διάρκεια του. Ζήτημα ημερών είναι - σύμφωνα με τραπεζικές πηγές - και η ανάλογη αποκλιμάκωση του διατραπεζικού επιτοκίου euribor, από το οποίο εξαρτάται η πλειονότητα των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο. Στον αντίποδα, όσοι έχουν κλειδώσει τη δόση τους με σταθερό επιτόκιο δεν κερδίζουν κάτι από τη μείωση, καθώς τα χρήματα που δίνουν κάθε μήνα στην τράπεζα παραμένουν αμετάβλητα για όλη τη διάρκεια της σταθερής περιόδου.

Ηπια ύφεση. Ως προς το μακροοικονομικό τοπίο στην ευρωζώνη, ο κ. Ντράγκι ανέφερε πως «αυτό που παρατηρούμε τώρα είναι χαμηλή ανάπτυξη, που οδεύει προς ήπια ύφεση μέχρι τα τέλη του έτους». Οπως προσέθεσε, είναι πιθανό η ΕΚΤ να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη, τις οποίες θα παρουσιάσει τον Δεκέμβριο. Πάντως, ξεκαθάρισε ότι δεν προβλέπει αποπληθωρισμό.

Αναφερόμενος στα μέτρα που έχει λάβει η ΕΚΤ για τη στήριξη των αγορών, ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι η παροχή ρευστότητας και η αναχρηματοδότηση των τραπεζών θα συνεχίσουν να διασφαλίζουν πως οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ δεν θα αντιμετωπίζουν περιορισμούς όσον αφορά τη ρευστότητα.

Ωστόσο, εμφανίστηκε συγκρατημένος σε ό,τι αφορά τις αγορές ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, τονίζοντας πως το σχετικό πρόγραμμα είναι προσωρινό και «περιορισμένο ως προς το ποσό» που μπορεί να διατεθεί.
 
 
Πηγη:  http://www.tanea.gr/