Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Επιστολή των Δασκάλων της Ξάνθης στη Διαμαντοπούλου

Όπως αντιλαμβάνεστε, η υπουργός Παιδείας που σήμερα τα έχωσε στον Παπανδρέου, θα παρατήσει τις φιλοδοξίες της για την διαδοχή και θα ασχοληθεί μαζί τους...
ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ
ΣΤΗΝ ΑΝΝΟΥΛΑ

Τα σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας των σχολικών μονάδων από την δραματική περικοπή των πόρων για τις Σχολικές Επιτροπές επισημαίνει με επιστολή του προς την Υπουργό Παιδείας ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και απειλεί την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων, ενώ ταυτόχρονα καταλήγει σε μια σειρά από προτάσεις για την ελάφρυνση των σχολείων. Πιο συγκεκριμένα προτείνεται, μεταξύ άλλων, η εξαίρεση των σχολικών επιτροπών από τον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η άυξηση της κρατικής χρηματοδότησης, απαλλαγή του φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης, ειδικό τιμολόγιο για το ρεύμα και απαλλαγή από τα έξοδα ύδρευσης.

Aναλυτικά η επιστολή των δασκάλων της Ξάνθης, που κοινοποιείται και στους Συλλόγους Γονέων:

Η συνεχής μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των Σχολικών Επιτροπών και η μη έγκαιρη εκταμίευσή της έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας τραγικής οικονομικής κατάστασης στη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Η χρηματοδότηση του 3ου τετραμήνου του 2011 είναι μειωμένη κατά 40% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, που όμως και αυτή ήταν κατά 60% μειωμένη σε σχέση με το προηγούμενο σχολικό έτος. Και βέβαια, ποτέ η χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων δεν ήταν σύμφωνη με τις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις των εκάστοτε κυβερνώντων. Στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «οριακά επαρκής», στην «προ-μνημονιακή εποχή».
Είναι εμφανής λοιπόν η αδυναμία των Σχολικών Επιτροπών να ανταποκριθούν στην κάλυψη ακόμα και των βασικών λειτουργικών αναγκών των σχολείων, αφού η κυβέρνηση μετακυλύει τις ευθύνες στην «ακρωτηριασμένη» οικονομικά και θεσμικά Τοπική Αυτοδιοίκηση με θύμα την ίδια την Παιδεία.
Η θεσμοθέτηση των Ενιαίων Σχολικών Επιτροπών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης σύμφωνα με τον Καλλικρατικό νόμο, εξακολουθεί να έχει προβλήματα ως προς τη λειτουργικότητα και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην επίλυση λειτουργικών προβλημάτων των σχολείων.
Η ασάφεια και τα νομικά κενά του νόμου δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα με το Ελεγκτικό Συνέδριο να μην αποδέχεται την Υπουργική Απόφαση 8440 που εκδόθηκε κατ’ εντολή του άρθρου 103 του νόμου 3852/10 και να επιμένει στη διαδικασία υπαγωγής όλων των δαπανών των Νομικών Προσώπων σε προληπτικό έλεγχο.
Οι Σχολικές Επιτροπές όμως αποτελούν ειδικά νομικά πρόσωπα χωρίς το απαιτούμενο εξειδικευμένο προσωπικό και δεν διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία καθώς και τη νομική δυνατότητα ώστε να προβούν σε προκήρυξη διαγωνισμού.
Όλα αυτά έχουν φέρει τις Σχολικές Επιτροπές σε αδιέξοδο το οποίο βέβαια αντανακλά στην καθημερινή λειτουργία των σχολείων με τραγικά επακόλουθα.
Επειδή θεωρούμε ότι τα παραπάνω προβλήματα αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στη λειτουργία των σχολείων σας καλούμε:
Να δώσετε άμεσα λύση με ην τροποποίηση του νόμου για εξαίρεση των Σχολικών Επιτροπών από τις διαδικασίες προληπτικού ελέγχου, διαγωνισμού και ανάθεσης.
Να προχωρήσετε άμεσα σε γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τις Σχολικές Επιτροπές, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων.
Να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε διευθυντή σχολικής μονάδας να διαχειρίζεται ποσό από το ενιαίο ταμείο για την εκπλήρωση κάποιων άμεσων υποχρεώσεων.
Απαλλαγή του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης για σχολεία, παιδικούς σταθμούς και νοσοκομεία.
Ειδικό τιμολόγιο σε τιμή κόστους για την κατανάλωση ρεύματος για σχολεία, παιδικούς σταθμούς και νοσοκομεία.
Απαλλαγή από τα έξοδα ύδρευσης μέχρι ορισμένης κατανάλωσης που θα προσδιοριστεί από κάθε Δημοτική Αρχή.