Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Οι Θρακιώτες βουλευτές στις καταιγιστικές εξελίξεις

Όλο το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις από Ξυνίδη, Πεταλωτή, Ντόλιο, Ρενταρή, Τσιαούση, Χατζηοσμάν, Μαντατζή, Στυλιανίδη, Κοντό και Δερμεντζόπουλο

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Με ιδιαίτερη αγωνία αλλά και αβεβαιότητα βαδίζουμε προς την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, την ώρα που η κυβέρνηση κρέμεται από μία κλωστή.

Στα ξένα μέσα ενημέρωσης δίνει και παίρνει η φημολογία ότι ενδέχεται να υπάρξει ακόμα και παραίτηση Παπανδρέου, ωστόσο την ίδια ώρα ο ίδιος στις επίσημες τοποθετήσεις του υπερασπίστηκε το έργο της κυβέρνησής του αλλά και την απόφαση για δημοψήφισμα, αν και την πήρε πίσω.

Πως βίωναν όλες αυτές τις καταιγιστικές εξελίξεις οι θρακιώτες αντιπρόσωποι του Έθνους στο Κοινοβούλιο; Το «Thrakinews» ήταν «παρών» από νωρίς το πρωί της Πέμπτης στη Βουλή, που ζούσε μεγάλες πιένες και ήταν επίκεντρο όλης της υφηλίου με δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία από όλα τα μέρη του κόσμου να καταγράφουν τις εξελίξεις. Εκεί όμως δεν είδαμε από νωρίς του δύο θρακιώτες υπουργούς, τον Σωκράτη Ξυνίδη και τον Γιώργο Πεταλωτή, που ήταν... εξαφανισμένοι από τα πηγαδάκια που σχηματίζονταν σε κάθε μικρή και μεγάλη αίθουσα.

Από τους πρώτους που έσπευσαν στον τρίτο όροφο, στην αίθουσα όπου συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, ήταν ό ξανθιώτης αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης. Πήγε εκεί λίγο μετά τις δώδεκα και κατά την διάρκεια της μεγάλης δίωρης καθυστέρησης για την έναρξη της συνεδρίασης, χρειάστηκε να βγει δυο – τρεις φορές από την αίθουσα, χωρίς όμως να ανταλλάξει κουβέντα στους διαδρόμους με δημοσιογράφο. Ο Πεταλωτής, αντιθέτως, έφτασε από τους τελευταίους και κατευθύνθηκε αμέσως εκεί, ενώ δεν έκανε την παραμικρή δήλωση αμέσως μετά.

Σε αντίθεση με τον Πεταλωτή, ο Ξυνίδης για δεύτερη ημέρα πρωταγωνίστησε σε επεισόδιο. Αυτή τη φορά όχι όμως εντός του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά αμέσως μετά την έκτακτη σύγκλιση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όταν ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες Παπανδρέου και Βενιζέλου με τις παρεμβάσεις της Άννας Διαμαντοπούλου και της Βάσως Παπανδρέου και έγινε αντιληπτό ότι δεν θα δίνονταν ο λόγος στους βουλευτές, η Εύα Καϊλή που νωρίτερα είχε εμμέσως ανεξαρτητοποιηθεί λέγοντας ότι θα αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την κυβέρνηση, εξανέστη. Τότε ο Ξυνίδης φέρεται να απάντησε «σιγά την καλτσοδέτα» και όταν δέχτηκε την παρατήρηση συναδέλφου του, φέρεται να συνέχισε: «Γιατί, θα την φοβηθώ; Αφού ξέρει που την έχω γραμμένη».

Εξαφανισμένοι από παντού ήταν μέχρι νωρίς το απόγευμα και οι άλλοι δύο κυβερνητικοί βουλευτές από Ροδόπη και Ξάνθη. Οι δύο μειονοτικοί Αχμέτ Χατζηοσμάν και Τσετίν Μάντατζη δεν βρίσκονταν στο κοινοβούλιο (μέχρι τουλάχιστον τις τρεις το απόγευμα δεν τους πήρε πουθενά το μάτι μας). Αντιθέτως, τετραπλή ήταν η παρουσία των πράσινων εβριτών. Βλέπετε, δεν ήταν μόνο οι Όλγα Ρενταρή και Ελένη Τσιαούση που είχαν... στρατοπεδεύσει στο εντευκτήριο των βουλευτών και στο τσακ δεν υπέγραψαν το κείμενο που για λίγη ώρα διακινήθηκε από βουλευτές του ΠαΣοΚ και της ΝΔ για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, αλλά και ο πρώην υφυπουργός Γιώργος Ντόλιος που προτιμούσε την ίδια ώρα να βρίσκεται στα πηγαδάκια του καφενείου της Βουλής και ήταν νωρίτερα ανάμεσα σε εκείνους που είχαν ζητήσει από τον Παπανδρέου την έκτακτη σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στις πρώτες θέσεις της οποίας έσπευσε να εξασφαλίσει θέση λίγο αργότερα.

Στους διαδρόμους αλλά και στο εντευκτήριο το μάτι του «Thrakinews» εντόπισε να κινείται εμφανώς αμήχανος αλλά και ανήσυχος ένας ακόμα παλιός γνώριμος του κοινοβουλίου: ο πρώην νομάρχης Έβρου Νίκος Ζαμπουνίδης, που έχοντας θέση συμβούλου στο Μέγαρο Μαξίμου έδινε το «παρών» στις εξελίξεις αν και αδυνατούσε και ο ίδιος, παρά την καθημερινή τριβή με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, να εκτιμήσει τι τελικά επρόκειτο να κάνει.

Από το στρατόπεδο της ΝΔ, όπου επίσης οι ζυμώσεις ήταν πολλές, σε πηγαδάκια βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο εντευκτήριο της Βουλής συμμετείχε ο εβρίτης Αλέκος Δερμεντζόπουλος. Είχε εμφανιστεί από νωρίς καθώς είχε εγγραφεί ως ομιλητής στην συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, κάτι που όμως δεν συνέβη ποτέ μετά τις δραματικές εξελίξεις αλλά και την απόφαση Σαμαρά για την αποχώρηση της ΝΔ από την αίθουσα της Ολομέλειας μέχρι και την έναρξη της ψηφοφορίας. Μάλιστα, κάποια στιγμή ο Δερμεντζόπουλος μαζί με άλλους βουλευτές δέχτηκε ενημέρωση από τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για την κίνηση συλλογής υπογραφών και των δύο μεγάλων κομμάτων για άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, αλλά ως γνωστόν αυτό σταμάτησε σχεδόν εν τη γεννέσει της μετά τη μεσημεριανή δήλωση Σαμαρά.

Την ίδια ώρα ο κομοτηναίος πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης ήταν εξαφανισμένος από το Κοινοβούλιο, καθώς με την ιδιότητα του Γραμματέα Προγράμματος είχε στρατοπεδεύσει στα γραφεία της ΝΔ στην Λεωφόρο Συγγρού και συμμετείχε σε αλλεπάλληλες συσκέψεις υπό τον Σαμαρά. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι νωρίς το πρωί ήταν το πρώτο κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ που είχε βγει στο Mega και είχε ουσιαστικά προϊδεάσει για την επίσημη στάση της ΝΔ υπέρ μεν της δανειακής σύμβασης αλλά κατά της κυβέρνησης, ζητώντας την άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Μέχρι τα μεσάνυχτα όλα ανατρέπονται από ώρα σε ώρα, όπως συχνά συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες, υπήρχε ο άμεσος κίνδυνος την ώρα που θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές, τα πάντα να έχουν πλέον ξεπεραστεί από τα γεγονότα. Άλλωστε, ουδείς για την ώρα ξέρει αν τελικά θα χρειαστεί να φτάσουμε στην ψήφο εμπιστοσύνης, καθώς έχουν ξεκινήσει και επισήμως οι παρασκηνιακές διεργασίες για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και εμείς θα τις καταγράφουμε, έχοντας πάντα ως βασικό γνώμονα τον ρόλο των Θρακιωτών σε αυτές...


Πηγή:  http://www.thrakinews.gr/