Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Haircut και στα ενοίκια στην Αλεξανδρούπολη

Τέσσερις στους δέκα ενοικιαστές ζητούν μείωση των μισθωμάτων των διαμερισμάτων στα οποία διαμένουν ή των καταστημάτων τα οποία νοικιάζουν
      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Στη δυσμενέστατη οικονομική περίοδο που διανύουμε προσαρμόζονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων, σε ό,τι αφορά διακανονισμούς και μειώσεις μισθωμάτων, μετά από συνεννόηση με τους ενοικιαστές. Πλέον, όπως λένε εκπρόσωποι της αγοράς ακινήτων στην Αλεξανδρούπολη, τέσσερις στους δέκα ενοικιαστές ζητούν μείωση των μισθωμάτων των διαμερισμάτων στα οποία διαμένουν ή των καταστημάτων τα οποία νοικιάζουν, με τους ιδιοκτήτες, τις περισσότερες φορές να ανταποκρίνονται θετικά. Η ανασφάλεια που προκαλεί η ρευστή οικονομική κατάσταση της χώρας και οι συνεχείς φοροεπιδρομές οδηγούν ολοένα και περισσότερους ενοικιαστές στο να ασπάζονται τη λογική της «επιβεβλημένης» μείωσης των ενοικίων. Αντίστοιχα, και οι ιδιοκτήτες, φοβούμενοι ότι θα δουν τα μαγαζιά ή τα σπίτια τους να αδειάζουν, ρίχνουν νερό στο κρασί τους και προχωρούν σε μειώσεις από 5 έως και 20%, ανάλογα με το ισχύον μίσθωμα.

Όταν τα πρώτα, πολύ σοβαρά προβλήματα εμφανίστηκαν πριν 1,5 χρόνο στην αγορά της Αλεξανδρούπολης, με τους εμπόρους να ασφυκτιούν περισσότερο από ποτέ, η πρόεδρος του συλλόγου κτηματομεσιτών Έβρου Αγγελική Γκρασνέλη έκανε μία προσπάθεια προσέγγισης ορισμένων ιδιοκτητών καταστημάτων, προκειμένου να αναπροσαρμόσουν τις τιμές τους, βοηθώντας τους εμπόρους.

«Από τους 32 ιδιοκτήτες που είχα συναντήσει τότε, κι αφού τους ανέλυσα την κατάσταση, οι 25 ήταν θετικοί και προχώρησαν σε μειώσεις των ενοικίων. Οι 7 που δεν συμφώνησαν, σας πληροφορώ ότι μέχρι σήμερα έχουν ανοίκιαστα τα μαγαζιά τους. Σήμερα, σαφώς παραμένει η διάθεση μείωσης, ιδιαίτερα βέβαια στα υψηλά ενοίκια, κι έτσι αρκετοί ιδιοκτήτες προχωρούν σε μείωση των ενοικίων από 5 έως και 20% σε ορισμένες περιπτώσεις».

Πέφτουν τα ενοίκια και στα σπίτια

Σε ό,τι αφορά το ενοίκιο κατοικίας, υπάρχει επίσης καλή διάθεση και συνεννόηση μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών, συχνά με τη μεσολάβηση του εκάστοτε μεσίτη. Το καλό, βεβαίως, στην περίπτωση της Αλεξανδρούπολης, είναι ότι τα ενοίκια δεν χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα υψηλά, σε σύγκριση με άλλων πόλεων.

«Αν τα δυαράκια, από το 2002 μέχρι και πέρσι κυμαίνονταν κατά μέσο όρο στα 300 ευρώ, φέτος θα έπρεπε με τους φόρους κι όλα όσα έχουν επιβληθεί, να φτάσουν και τα 340 ευρώ. Έχουν όμως παραμείνει στα 300. Επίσης, σε τιμές ενοικίων που αυξήθηκαν πέρσι, φέτος επήλθε μείωση. Αν ένα διαμέρισμα από 280 πρόπερσι, έφτασε πέρσι τα 300, φέτος το βλέπουμε και πάλι στα 280».

Ενοίκια με δόσεις

Δεν είναι λίγες οι οικογένειες ή οι μεμονωμένοι ενοικιαστές που αδυνατούν να ανταποκριθούν σε τακτική μηνιαία βάση στην υποχρέωση καταβολής του ενοικίου τους. Έτσι, υπάρχουν περιπτώσεις συνανθρώπων μας που χρωστούν από 1 έως και 3 ενοίκια. Αυτό το ποσοστό, σύμφωνα με τους μεσίτες, παλαιότερα κυμαίνονταν στο 2-3% των περιπτώσεων, τώρα αγγίζει το 10%.

«Υπάρχει, ευτυχώς, συνεννόηση και κατανόηση. Άλλωστε, ποιος ιδιοκτήτης θα ήθελε να ρισκάρει αυτή την εποχή να μείνει, ποιος ξέρει για πόσο διάστημα, δίχως το έσοδο του ενοικίου από ένα διαμέρισμά του; Έτσι, γίνονται οι διακανονισμοί με τους ενοικιαστές, οι οποίοι συνήθως χρωστάνε από 1 έως 2, σπανιότερα 3 μηνιάτικα. Συμφωνούν, για παράδειγμα, για τους μήνες που δεν κατεβλήθη το ενοίκιο, να εξοφληθεί με δόσεις», αναφέρει η κα Γκρασνέλη.

Για μήνες στα αζήτητα

Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον ο μέσος χρόνος για τη μίσθωση μιας κατοικίας ξεπερνά τους οκτώ μήνες, όταν λίγα χρόνια νωρίτερα η μέση αναμονή άγγιζε τους δύο μήνες. Τα ενοικιαστήρια που φιγουράρουν στις εισόδους των πολυκατοικιών, αλλά και οι συνεχώς αυξανόμενες αγγελίες, αποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η μίσθωση και αναγκάζει τους ιδιοκτήτες να περιορίζουν γενναία τις απαιτήσεις τους.

 
Πηγή:  http://www.thrakinea.gr/