Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Δραματικές εξελίξεις: το μεσημέρι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αντ. Σαμαράς, το βράδυ συγκαλείταο Υπουργικό Συμβούλιο

Σε πλήρη ανάπτυξη οι προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας

ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΚΑΛΟΠ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΤΥΠΟΥ;


Στη συνάντηση που θα έχει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, στις 13:00, στρέφεται σήμερα το πολιτικό ενδιαφέρον, εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με την κατάληξη των διαβουλεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Στις 6 το απόγευμα συνεδριάζει επίσης το υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, οι πολίτες που ζητούν κυβέρνηση εθνικής ενότητας εμφανίζονται περισσότεροι από αυτούς που ζητούν τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Πιο συγκεκριμένα, υπέρ μια κυβέρνησης εθνικής ανάγκης τάσσεται το 52% των πολιτών σε δημοσκόπηση για το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ενώ το 36% τάσσεται υπέρ της διενέργειας πρόωρων εκλογών.

Σε άλλη δημοσκόπηση για το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής, το 45% θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει συνεννόηση για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ενώ το 41,7% τάσσεται υπέρ της προκήρυξης εκλογών και το 10,3% υπέρ της ολοκλήρωσης της θητείας της κυβέρνησης. Περισσότεροι από 5 στους 10 (54,85) πάντως εκτιμούν πως η όποια νέα κυβέρνηση δεν θα έχει περιθώρια να εφαρμόσει διαφορετική πολιτική.

Στην έρευνα στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ η ΝΔ προηγείται στην προθεση ψήφου 7,5% ενώ στο ΕΘΝΟΣ 7,15.

Συγκεκριμένα στη δημοσκόπηση για το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ η ΝΔ συγκεντρώνει 22,5% και το ΠΑΣΟΚ 15% και ακολουθούν ΚΚΕ 7,8%, ΛΑΟΣ 5,7%, ΣΥΡΙΖΑ 5,3%, ΔΗΣΥ 2,2%, ΔΗΜΑΡ 3,75, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ -ΠΡΑΣΙΝΟΙ 2,7%, ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ 0,9%.

Στη δημοσκόπηση τους ΕΘΝΟΥΣ η ΝΔ συγκεντρώνει 22,2%, το ΠΑΣΟΚ 15,15, το ΚΚΕ 8,2 %, το ΛΑΟΣ 5,8%, η ΔΗΜΑΡ 5,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 5,2%, η ΔΗΣΥ 2,4%, οι Οικολογοι-Πρασινοι 2,3%, το ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ 1,6%.


Επιμένει η Νέα Δημοκρατία

Η ΝΔ εμμένει πάντως στις θέσεις της για μεταβατική κυβέρνηση και άμεση διεξαγωγή εκλογών με παραίτηση του Πρωθυπουργού, με την κυβέρνηση να επαναλαμβάνει ότι ο κ. Παπανδρέου «δεν έθεσε ως όρο να ηγηθεί της κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας».

Στην τελευταία ανακοίνωση που εξέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος επαναβεβαιώνεται πως ο Πρωθυπουργός θα είχε την πρόθεση να παραιτηθεί. Ωστόσο, η ΝΔ ζητεί άμεση παραίτηση του κ. Παπανδρέου, με τον εκπρόσωπο του κόμματος Γιάννη Μιχελάκη -μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega- να τονίζει πως «δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση ... ικανή και αναγκαία συνθήκη είναι να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός».

Σημείο τριβής μεταξύ των δύο πλευρών είναι επίσης η κύρωση της νέας δανειακής σύμβασης σε συνδυασμό με τις συνακόλουθες υποχρεώσεις που θα κληθεί να αναλάβει η χώρα μας έναντι των δανειστών της. Η κυβέρνηση επιμένει, όπως ανέφερε και ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο Mega, πως «η δανειακή σύμβαση συνοδεύεται αναγκαστικά από ένα κείμενο οικονομικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια», με τη ΝΔ να υπογραμμίζει πως εκείνη είναι διατεθειμένη να ψηφίσει αποκλειστικά και μόνο τη δανειακή σύμβαση.

Διαφωνία υπάρχει και για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Μετά την επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς με δηλώσεις του επέμεινε στις θέσεις του για συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα κυρώσει μόνο τη δανειακή σύμβαση, αλλά όχι συγκεκριμένα οικονομικά μέτρα, και αμέσως μετά θα διεξαγάγει εκλογές.

Όπως ανέφερε, το κόμμα του αποδέχεται την απόφαση για το «κούρεμα», τους στόχους της σύγκλισης και τις διαρθρωτικές αλλαγές, τονίζοντας όμως πως υπάρχουν «πολιτικές που δεν δουλεύουν, που έχουν αντίθετα αποτελέσματα, και που θα προσπαθήσουμε να πείσουμε ότι πρέπει να αλλάξουν για να δουλέψει το πρόγραμμα και για να πιάσουμε τους στόχους μας».

Εξαπέλυσε παράλληλα δριμεία επίθεση στον κ. Παπανδρέου, κατηγορώντας τον μεταξύ άλλων πως ευτέλισε το κοινοβούλιο, όμως ανέφερε πως η πρότασή του για τη μεταβατική κυβέρνηση παραμένει στο τραπέζι, εκφράζοντας την ελπίδα «πως ο κ. Παπανδρέου θα καταλάβει το λάθος του».

Η κυβέρνηση με ανακοίνωση του κ. Μόσιαλου απηύθυνε έκκληση για επίδειξη «εποικοδομητικού πνεύματος» προς όλα τα κόμματα και κυρίως στη ΝΔ, τονίζοντας πως ο Πρωθυπουργός δεν έθεσε ως όρο να ηγηθεί της κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας, ενώ έκανε γνωστό πως στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συμφωνήθηκε να καλέσει ο ίδιος άμεσα τους πολιτικούς αρχηγούς για να διερευνήσει τη δυνατότητα συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων.

Ανέφερε ακόμη πως ο κ. Παπανδρέου «πρότεινε τα κόμματα να συμφωνήσουν από κοινού τους ειδικότερους στόχους, το απαραίτητο χρονοδιάγραμμα και τη σύνθεση της κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας».

Σχολιάζοντας τις τελευταίες δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ σημείωσε πως «το ερώτημα είναι αν ο κ. Σαμαράς έχει ως στόχο να στηρίξει αυτή την εθνική προσπάθεια ή απλώς αναζητά προσχήματα».

Σε δεύτερη ανακοίνωσή του αμέσως μετά, σχετικά με τα ειδικότερα σημεία των δηλώσεων του κ. Σαμαρά, ο κ. Μόσιαλος ανέφερε πως «η κυβέρνηση κρατά από τη σημερινή δήλωση του «τα θετικά της στοιχεία» δηλαδή «την αποδοχή και την αναγνώριση της μεγάλης σημασίας της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου για το νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας».

Πρόσθεσε όμως πως δεν είναι δυνατόν να ψηφιστεί μόνο η νέα δανειακή σύμβαση: Η ΝΔ προσπαθεί «να διαχωρίσει αυτό που μας δίνουν οι εταίροι μας από αυτά που ζητούν από εμάς, ως προϋπόθεση για την δική τους στήριξη. Θέλει τα ευρωπαϊκά χρήματα και τη μείωση του δημοσίου χρέους, αλλά δεν θέλει να μοιραστεί την ευθύνη για τις υποχρεώσεις της χώρας και τα δύσκολα μέτρα που αυτές συνεπάγονται».

.