Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Ξένα δίκτυα μεταδίδουν ότι παραιτείται ο Παπανδρέου

Καταιγιστικές οι πολιτικές εξελίξεις, μετά και από την συνάντηση Παπούλια - Σαμαρά

Δύο ώρες νωρίτερα, στις 4.00 το απόγευμα, πήγε το Υπουργικό Συμβούλιο

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Το βρετανικό δίκτυο Sky News και το αμερικανικό CNN, αλλά και το πρακτορείο Reuters, μεταδίδουν ότι ο πρωθυπουργός προτίθεται να παραιτηθεί. Στις 4 το απόγευμα το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου ο Γ.Παπανδρέου αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του.

To Reuters, επικαλούμενο υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, αναφέρει ότι ο κ. Παπανδρέου θα παραιτηθεί μόλις «σφραγιστεί» η συμφωνία για τη συμμαχική κυβέρνηση, πιθανώς εντός της ημέρας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, που επικαλείται το Reuters, πριν από την παραίτηση του πρωθυπουργού πρέπει να υπάρχει συμφωνία στους στόχους, στον επικεφαλής και τη διάρκεια της συμμαχικής κυβέρνησης.

Βάσει των ίδιων πληροφοριών, η κυβέρνηση συνεργασίας θα πρέπει να είναι ένα μείγμα πολιτικών και τεχνοκρατών. «Πρέπει να έχουμε μία συμφωνία σήμερα, αλλιώς αύριο θα είναι κόλαση» αναφέρει χαρακτηριστικά η πηγή του Reuters.

Το Sky News, μιλώντας για επικείμενη παραίτηση του πρωθυπουργού, βάσει ανώνυμων πηγών στο ΠΑΣΟΚ, προσθέτει ότι αυτήν την ώρα συζητείται το όνομα του αντικαταστάτη του κ. Παπανδρέου.

Το CNN επικαλούμενο ανώνυμες κυβερνητικές πηγές, αναφέρει ότι ο κ. Παπανδρέου θα προεδρεύσει για τελευταία φορά του Υπουργικού Συμβουλίου. Το αμερικανικό δίκτυο προσθέτει, όμως, ότι ο πρωθυπουργός προτίθεται να παραιτηθεί όταν σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση.

Η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σε πλήρη σύνθεση, είναι προγραμματισμένη στις 4:00 μ.μ. στη Βουλή. Σημειώνεται ότι ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να γίνει άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο στις 6:00 μ.μ. στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την Κυριακή, κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς δήλωσε: «Είμαι αποφασισμένος να βοηθήσω. Εφόσον ο κ. Παπανδρέου παραιτηθεί, όλα τα άλλα θα πάρουν το δρόμο τους».

Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας τη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά περί παραίτησης του Γιώργου Παπανδρέου, προκειμένου να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, ανέφεραν ότι το θέμα δεν είναι το πρόσωπο του κ. Παπανδρέου, ο οποίος, άλλωστε το έχει ξεκαθαρίσει ήδη ο ίδιος. Προφανώς, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, μόλις υπάρξει συμφωνία, πρωθυπουργός δεν θα είναι ο κ. Παπανδρέου.

Το ουσιαστικό, κατά τις ίδιες πηγές, είναι η συμφωνία για το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης και η δέσμη των ενεργειών για την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Χθες, Σάββατο, ο κ. Παπανδρέου είχε πει απευθυνόμενος στον Κάρολο Παπούλια ότι στόχος του είναι να κάνει ό,τι μπορεί για να σχηματίσει μια ευρύτερη κυβέρνηση συνεργασίας, όπως δεσμεύθηκε. «Όπως είπα και στη Βουλή, δεν είμαι κολλημένος σε κάποια θέση προσωπικά» είχε προσθέτει.

 
Πηγή:  http://www.in.gr/