Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Να επανέλθει το μέτρο των 50 ενσήμων για θεώρηση βιβλιαρίου ΙΚΑ ζητά η Ελένη Τσιαούση

Να εκδοθεί άμεσα η απαραίτητη εγκύκλιος επιδιώκει με αναφορά της η βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Να εκδοθεί άμεσα η απαραίτητη εγκύκλιος ώστε να επανέλθει το μέτρο των 50 ενσήμων για τη θεώρηση του βιβλιαρίου υγείας του ΙΚΑ των ειδικών κατηγοριών ασφαλισμένων, ζητάει με αναφορά της η βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ Ελένη Τσιαούση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Καθώς η καθίζηση της οικοδομικής δραστηριότητας και της δραστηριότητας των δασικών συνεταιρισμών ειδικότερα στην περιοχή του Έβρου έχει φέρει σε αδιέξοδο τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ επειδή δεν μπορούν να συμπληρώσουν τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων για την θεώρηση των βιβλιαρίων τους.

Οι περισσότεροι μάλιστα φεύγουν άπρακτοι, αφού δεν μπορούν να θεωρήσουν βιβλιάριο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τη νέα χρονιά.

Όπως σημειώνει η βουλευτής, κατά τη περσινή χρονιά λόγω της ίδιας δύσκολης κατάστασης που επικρατούσε εκδόθηκε εγκύκλιος του ΙΚΑ (υπ.αριθμ. πρωτ. Γ99/253/55/11-8-2011) σύμφωνα με την οποία καθορίζονταν μειωμένος αριθμός ενσήμων ώστε οι άνεργοι να δικαιούνται τις παροχές υγείας.

Η ευεργετική αυτή ρύθμιση βάσει της εγκυκλίου λήγει στις 29/2/2012, και με δεδομένες τις ήδη πολύ δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας σήμερα, είναι αμφίβολο αν κάποιος θα μπορέσει να συγκεντρώσει 80 μέρες ασφάλισης ώστε να μπορέσει να θεωρήσει το βιβλιάριο υγείας του.

Θα πρέπει να αποσαφηνιστούν άμεσα και να προσδιοριστούν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση οι προϋποθέσεις για να έχουν οι ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων ιατροφαρμακευτική κάλυψη από το ΙΚΑ, αφού όπως τονίζει η κ. Τσιαούση, οι προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα είναι απαγορευτικές, καθώς εάν δεν αλλάξει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο οι ιατρικές εξετάσεις που θα πραγματοποιούνται, αναγκαστικά θα επιβαρύνουν επιπλέον την τσέπη ευπαθών και ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, διότι τη σημερινή εποχή αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
 
.