Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Καταστροφική η κατάργηση του ΟΕΚ στην Ροδόπη

«Όλα είναι στον αέρα. Δάνεια, επιδότηση ενοικίου, στεγαστικά προγράμματα, τα πάντα». Αυτό τόνισαν κατά τη διάρκεια συνέ-ντευξης τύπου ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής και οι προϊστάμενοι των Οργα-νισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας
        ΜΑΘΕΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

«Όλα είναι στον αέρα. Δάνεια, επιδότηση ενοικίου, στεγαστικά προγράμματα, τα πάντα». Αυτό τόνισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παρεχώρησαν στην Κομοτηνή από κοινού ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Παντελής Μαγαλιός, ο προϊστάμενος του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) Σταύρος Κηλέτσης και η προϊσταμένη του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), Λουλουδιά Λαζαρίδου.

Το αντικείμενο της συνέντευξης είχε να κάνει με την κατάργηση των δύο οργανισμών που ψηφίσθηκε με το νέο μνημόνιο, την περασμένη Κυριακή. Έμφαση δόθηκε εξαρχής και από τους τρεις ότι οι συγκεκριμένοι οργανισμοί δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ούτε με ένα ευρώ. Πρόκειται για εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών (της τάξης των 0,25 ευρώ), οι οποίες έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, με κύριο αποδέκτη τους εργαζόμενους.

Οι παροχές των δύο οργανισμών έχουν να κάνουν με κατασκευή σπιτιών, επιδότηση επιτοκίου, επιδότηση ενοικίου. «Από το 1954 που ιδρύθηκε ο οργανισμός (ΟΕΚ), έκανε πραγματικότητα το όνειρο των εργαζομένων, για την απόκτηση του δικού τους σπιτιού. Εξασφάλιζε δάνεια στεγαστικά με ευνοϊκού όρους, ως προς τις δόσεις και το χρόνο πληρωμής τους. Σημειωτέον δε ότι τα σπίτια που κτίζονταν, κτίζονταν με βάση την πραγματική αξία των οικοπέδων. Τώρα τι θα γίνει, ποιος θα τα αναλάβει όλα αυτά; Μας λένε ότι όλα αυτά θα τα αναλάβει το δημόσιο, ποιο δημόσιο; Μήπως άλλες εταιρίες ή οι τράπεζες, οι οποίες δεν θα νοιάζονται για την πραγματική αξία του οικοπέδου, ούτε πως να διευκολύνουν τους εργαζόμενους για την αποπληρωμή των δανείων. Εμείς κάναμε επι πλέον εκπτώσεις αν οι εργαζόμενοι ξοφλούσαν μέσα σε μια πενταετία. Γι' αυτό λέμε ότι τα πάντα είναι στον αέρα και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να χαθούν τα σπίτια...αν δεν μπορούν να πληρωθούν στα σφικτά χρονοδιαγράμματα που θα επιβληθούν», τόνισε η κ. Λαζαρίδου.

Επι πλέον πρόσθεσε ότι όποιος και να αναλάβει το έργο των δύο οργανισμών, η γκάμα των παροχών θα είναι σαφέστατα μειωμένη. Η κ. Λαζαρίδου επεσήμανε ότι εκκρεμούν πληρωμές από το 2009 για την επιδότηση ενοικίου και αναρωτήθηκε τι θα γίνει και με αυτά τα χρήματα κι αν θα τα χάσουν οι δικαιούχοι. Αναρωτήθηκε επίσης τι θα γίνει με εκείνους τους εργαζόμενους που εδώ και μήνες δεν έχουν πληρώσει τις δόσεις των δανείων. Στη Ροδόπη εκκρεμεί η παράδοση των εργατικών κατοικιών της Ξυλαγανής. Σχεδιάζονταν 12 κατοικίες στη Νέα Μοσυνούπολη Κομοτηνής. Επίσης ένα οικοδομικό συγκρότημα με 92 κατοικίες, στην κυριότητα του ΟΕΚ. Εκκρεμούν ακόμα 250 αιτήσεις επιδότησης ενοικίου, χιλιάδες δάνεια, αλλά και παραχωρητήρια που ακόμα δεν έχουν δοθεί.

Στο κοινωνικό κομμάτι των παροχών αναφέρθηκε και ο προϊστάμενος του ΟΕΕ, Σταύρος Κηλέτσης, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στο εκδρομικό πρόγραμμα, στα δελτία θεαμάτων, βιβλίων, βρεφονηπιακούς σταθμούς και φυσικά το πρόγραμμα με τον κοινωνικό τουρισμό. «Ο κοινωνικός τουρισμός, αλλά και η λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, αφορούσε, πέρα από τους δικαιούχους και την τοπική ανάπτυξη της περιοχής, καθώς αξιοποιούνταν τοπικοί επαγγελματίες και ξενοδοχεία, σε τοπικό και όχι μόνο επίπεδο». Ο κ. Κηλέτσης επισήμανε ότι η σταδιακή υποβάθμιση των οργανισμών έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια, με την μείωση των παροχών, χωρίς τη μείωση των εισφορών (σ.σ. μειωμένα εκδρομικά προγράμματα, κατάργηση δελτίων βιβλίων, μείωση εισιτηρίων θεαμάτων κ.α).

Στην αυτονόητη ερώτηση πως μπορούν να καταργήσουν έναν οργανισμό που δεν χρηματοδοτείται από το κράτος και γιατί να γίνει αυτό...Η απάντηση ήρθε και από τον κ. Μαγαλιό, αλλά και από τον κ. Κηλέτση: «Υπάρχουν αποθεματικά της τάξης για τον ΟΕΚ 600 εκ. ευρώ και για τον ΟΕΕ 400 εκ. ευρώ ! Κάποιοι προφανώς τα ορέγονται για να περάσουν στο δημόσιο...Εμείς πάντως θα κινηθούμε από τώρα νομικά για να θωρακίσουμε τα χρήματα των εργαζομένων. Χρήματα για τα οποία εμείς περηφανευόμαστε για τη διαχείρισή τους...Μακάρι να έκαναν το ίδιο και οι πολιτικοί μας, οι οποίοι δυστυχώς μας οδηγούν στη φτώχεια». Τέλος σε ερώτηση μας, αν είναι ενήμεροι οι τοπικοί Βουλευτές για τα τεκταινόμενα και αν ζητήθηκε η συνδρομή τους...οι οποίοι και ψήφισαν το νέο μνημόνιο...μας απάντησαν: «Τους βλέπετε πουθενά; Έχουν εξαφανισθεί...»

ΥΓ1: Οι εργαζόμενοι στους οργανισμούς είναι 1.400 σεπανελλαδικό επίπεδο. Στη Ροδόπη είναι 3 υπάλληλοι στον ΟΕΚ και 17 στον ΟΕΕ

ΥΓ2: Οι αλλαγές αυτές θα πρέπει να γίνουν σε 6 μήνες... Το δε Εργατικό κέντρο Κομοτηνής θα πρέπει να ψάχνει για νέα στέγη ίσως...μια και το κτίριο στο οποίο στεγάζεται ανήκει στον ΟΕΚ.

ΥΓ3: Υπ όψιν ότι ο ΟΕΚ είναι κερδοφόρος οργανισμός και όχι προβληματικός.

 
Πηγή:  http://www.thrakinews.gr/