Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Ερώτηση Μάντατζη για τους παραγωγούς γάλακτος της Θράκης

Καταγγέλει στους υπουργούς Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης ότι ενώ μειώνονται οι τιμές από τις εταιρείες προς τους παραγωγούς, αυθαίρετα αυξάνονται στο ράφι

   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Eρώτηση για τους παραγωγούς γάλακτος στην Ξάνθη και την υπόλοιπη περιφέρεια, που περιέρχονται σε αδιέξοδο εξαιτίας της αυθαίρετης μείωσης των τιμών από τις εταιρίες, την ίδια στιγμή που αυξάνονται οι τιμές στο ράφι, επισημαίνει με ερώτησή του προς του υπουργούς Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, ο ανεξάρτητος βουλευτής Μάντατζη Τσετίν.



Αναλυτικά αναφέρει:

Οι κτηνοτρόφοι του Νομού Ξάνθης, όπως και πολλοί συνάδελφοί τους στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης βρίσκονται στο έλεος των μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών.

Κερδοσκοπώντας σε βάρος των κτηνοτρόφων και εκμεταλλευόμενες την έλλειψη των όποιων συνεταιριστικών δομών, οι δραστηριοποιούμενες στο χώρο μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες όχι μόνο προέβησαν τους τελευταίους μήνες στην αυθαίρετη μείωση της τιμής του γάλακτος αλλά δεν εξοφλούν τακτικά τις οφειλές τους προς τους κτηνοτρόφους, για το παραδιδόμενο γάλα. Να σημειωθεί επιπλέον, ότι οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας πωλούν το προϊόν τους αρκετά φτηνότερα από ότι οι συνάδελφοί τους στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, οι κτηνοτρόφοι έχουν να αντιμετωπίσουν τη ραγδαία αύξηση του κόστους παραγωγής εξαιτίας της αύξησης της τιμής των ζωοτροφών, του αγροτικού ρεύματος, των καυσίμων και την αύξηση του ΦΠΑ. Αν προσθέσουμε σε αυτά τα χαράτσια στον ΕΛΓΑ, ΟΓΑ και ΟΣΔΕ για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων και το χαράτσι για τα ακίνητα, διαμορφώνεται μια οικονομική πραγματικότητα δυσβάστακτη για τους κτηνοτρόφους.

Οι γαλακτοβιομηχανίες ταυτόχρονα κερδοσκοπούν σε βάρος των καταναλωτών με την τιμή του γάλατος αντί να μειώνεται -παρά τις πρακτικές έναντι των κτηνοτρόφων- να αυξάνεται διαρκώς. Οι καταναλωτές καταγγέλλουν ότι οι τιμές ενός βασικού προϊόντος για τις ανάγκες της ελληνικής οικογένειας έχει φτάσει στα ύψη.

Οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης, όπως και οι συνάδελφοί τους σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής – Μακεδονίας Θράκης έχουν επανειλημμένα προτείνει μέτρα στα αρμόδια Υπουργεία με την εφαρμογή των οποίων θα προστατεύονταν ο παραγωγός αλλά και ο καταναλωτής.

Στόχος είναι η παραμονή των λίγων εναπομεινάντων κτηνοτρόφων στην εργασία τους και τον τόπο τους αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση της κτηνοτροφικής παραγωγής που τα τελευταία χρόνια υπολογίζεται ότι έχει μειωθεί κατά 80%.


Στο πλαίσιο αυτό, ερωτάσθε:

1.Ποιά μέτρα θα λάβετε προκειμένου να προστατευτεί ο κτηνοτρόφος από τις μονοπωλιακές πρακτικές των βιομηχανιών γάλακτος;

2. Προτίθεται το Υπουργείο να λάβει μέτρα προκειμένου να θεσμοθετηθεί από πλευράς των αρμόδιων Υπουργείων υποχρεωτική σύναψη συμβολαίου, υπό την εποπτεία του ΕΛΟΓΑΚ, για την αγοραπωλησία μεταξύ του παραγωγού και της γαλακτοβιομηχανίας, με υποχρεωτική αναγραφή της τιμής βάσης του προϊόντος, καθώς και των ημερομηνιών εξόφλησης της παραδιδόμενης από τον παραγωγό ποσότητας, όπως έχει προταθεί από Συνδέσμους κτηνοτρόφων για την προστασία του κλάδου;

.