Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Κεραυνός ο καθηγητής του ΔΠΘ Γ. Κατρούγκαλος για το Μνημόνιο

Οι κυβερνώντες παρέδωσαν
την περήφανη Ελλάδα στους
δανειστές υποστηρίζει, ενώ
προσθέτει: «Στο σφυρί και
χωρίς ασυλία η χώρα...»

                ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Οι λεπτομέρειες για το PSI, δηλαδή το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, δεν έχουν γίνει ακόμα εντελώς γνωστές (επιτόκιο, ποσοστό κουρέματος) , αλλά υπάρχουν ακόμα μόνο εκτιμήσεις. Ένα είναι όμως δεδομένο, το δίκαιο της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων θα είναι αγγλικό. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Απαντήσεις στο ερώτημα προσπάθησε να δώσει ο καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας με ειδίκευση στο δημόσιο δίκαιο και τα θεμελιώδη δικαιώματα, πρόεδρος του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης Γιώργος Κατρούγκαλος. Στη σύμβαση που υπεγράφη χαρακτηριστικά αναφέρεται, ότι κάθε εξωσυμβατική αξίωση που γεννάται σε σχέση με αυτή θα διέπονται και θα ερμηνεύονται σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο. Στο πλαίσιο του, τα μέρη υποχρεούνται να υπαγάγουν κάθε διαφορά που ενδέχεται να προκύψει σε σχέση με τη νομιμότητα, εγκυρότητα, ερμηνεία ή εκτέλεση της σύμβασης στην αποκλειστική αρμοδιότητα των δικαστηρίων του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου. Το επωφελούμενο κράτος μέλος και η Τράπεζα της Ελλάδος παραιτούνται αμετάκλητα και ανεπιφύλακτα από κάθε δικαίωμα ασυλίας, που ήδη έχουν ή μπορεί να δικαιούνται σε σχέση με τους ίδιους και τα περιουσιακά τους στοιχεία, έναντι δικαστικών ενεργειών σχετικά με την παρούσα σύμβαση, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά από κάθε δικαίωμα ασυλίας έναντι άσκησης αγωγής, έκδοσης δικαστικής απόφασης ή άλλης διάταξης, κατάσχεσης, εκτέλεσης ή ασφαλιστικού μέτρου και έναντι κάθε εκτέλεσης ή αναγκαστικού μέτρου σε βάρος των περιουσιακών τους στοιχείων στο μέτρο που αυτό δεν απαγορεύεται από αναγκαστικό νόμο.


ΧΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΕΑΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ

Με λίγα λόγια, οι δανειστές μας προσπαθούν να περιφρουρήσουν τα συμφέροντα τους, και υπάγουν το χρέος μας στο αγγλικό δίκαιο. Αυτό είπε και ο κ. Κατρούγκαλος, σημειώνοντας ότι, στερούν κάθε δυνατότητα στο μέλλον, να επέμβουμε σ’ αυτό με πράξη της βουλής και για παράδειγμα είτε να το αναδιαρθρώσουμε εκ νέου, ή σε περίπτωση επιστροφής στο εθνικό νόμισμα να καθορίσουμε την ισοτιμία βάση της οποίας θα αποπληρώσουμε το χρέος. Με απλά λόγια, όσο ελέγχουμε με το ελληνικό δίκαιο το χρέος, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να επέμβει και να αλλάξει τους όρους αποπληρωμής του. Κάτι που συμβαίνει αυτή τη στιγμή, με το PSI, με το οποίο η Ελλάδα λέει στους δανειστές της, ότι δεν θα πάρουν πίσω το 100% των χρημάτων τους, αλλά θα πάρουν ένα ποσοστό. Η επέμβαση αυτή γίνεται από το κράτος, είτε συναινετικά, είτε με μονομερή απόφαση της βουλής. Αν όμως πάψει πια το χρέος να διέπεται από το ελληνικό δίκαιο,-όμως τώρα που υπάχθηκε στο αγγλικό,- δεν θα μπορεί πια η ελληνική βουλή να ρυθμίζει οτιδήποτε σχετικό με το χρέος, ενώ μόνο το αγγλικό κοινοβούλιο θα μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Άρα, είναι σα να παραχωρούμε το μέλλον της χώρας, σχολίασε ο κ. Κατρούγκαλος παρουσιάζοντας όλα τα δεδομένα.


ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΕ ΛΑΘΟΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ

Ουσιαστικά το νέο μνημόνιο υπογράφεται, σα να πρόκειται για μια συμφωνία μεταξύ μίας εμπορικής επιχείρησης με μια άλλη επιχείρηση ή έναν ιδιώτη. «Είναι απόλυτα παράλογο να παραδίνουμε την τύχη της χώρας μας σε ξένα κέντρα αποφάσεων. Όποιο και αν θα είναι το μέλλον μας θα πρέπει να είμαστε εμείς που θα το καθορίσουμε, αλλά και εκεί έγκειται και ένα από τα βασικά προβλήματα της ψήφισης αυτής της σύμβασης, ότι δηλαδή το κοινοβούλιο το παρόν, κακά τα ψέματα, έχει ένα πρόβλημα διπλής έλλειψης νομιμοποίησης», υποστήριξε ο κ. Κατρούγκαλος. Η κ. κυβέρνηση χειρίστηκε λάθος την υπόθεση σχολίασε ο καθηγητής, αναφέροντας ότι τρομοκρατήθηκαν οι πολίτες αφού το δίλλημα ήταν η χρεοκοπία είτε το νέο μνημόνιο. Η κυβέρνηση Παπαδήμου, δεν έχει τη λαϊκή εντολή, καθώς όπως ανέφερε τα ποσοστά των κομμάτων που την απαρτίζουν δε συμφωνούν με τα σημερινά δεδομένα.

Ο κ. Κατρούγκλαος κατέληξε λέγοντας ότι προκύπτει ακόμα ζήτημα αντισυνταγματικότητας της συμφωνίας. Στο πρώτο μνημόνιο ανέφερε συνέβη το ίδιο, ωστόσο τότε ότι δεν ψήφισε η ελληνική βουλή, αλλά απλά εξουσιοδοτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ αυτή τη φορά, το ελληνικό κοινοβούλιο υπερψήφισε τη συμφωνία, εκχωρώντας δικαιώματα, χάνοντας την κυριαρχία ουσιαστικά στο μέλλον του κράτους. «Αυτή η δανειακή σύμβαση απλώς περιλαμβάνει ξανά αυτή την απαράδεκτη παραίτηση από την ασυλία λόγω εθνικής κυριαρχίας, που δεν ξέρουμε πως θα εφαρμοστεί. Τα κράτη δεν αντιμετωπίζονται από το διεθνές δίκαιο ως επιχειρήσεις, δεν μπορείς να βάλεις λουκέτο σε ένα κράτος, ακριβώς όμως αυτά τα όπλα που έχουν τα κράτη στο διεθνές δίκαιο για να αμύνονται, είναι οι περίφημες ασυλίες τους. Αυτό που είδαμε ότι έγινε πρόσφατα, δυστυχώς για εμάς, στην Χάγη με την Γερμανία, όταν είπε το δικαστήριο της Χάγης ότι δεν μπορεί η Γερμανία να εναχθεί σαν απλός ιδιώτης. Έχοντας την ασυλία απορρίφθηκε το αίτημα των Ελλήνων για καταβολή των αποζημιώσεων. Ε! λοιπόν αυτές τις ασυλίες εμείς τις παραδίδουμε ουσιαστικά στα χέρια των δανειστών μας, παραιτούμενοι από αυτές με βάση αυτή την δανειακή σύμβαση, η οποία μάλιστα, αυτό είναι κοινό στοιχείο και με την πρώτη ουδέποτε ήρθε προς κύρωση στην βουλή».


ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Όσον αφορά στα ζητήματα της αντισυνταγματικότητας, το θέμα αυτό δεν μπορεί να ελεγχθεί, γιατί στην χώρα μας, δεν υπάρχουν συνταγματικά δικαστήρια ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος. Υπάρχει νομικό κενό το οποίο θεωρεί ότι θα πρέπει να καλυφθεί στην επόμενη αναθεωρητική βουλή. Αναφορικά με την προσφυγή, στο Συμβούλιο της Επικρατείας πανεπιστημιακών και άλλων φορέων, ο καθηγητής ότι αφορά τα ζητήματα μειώσεων μισθών του πρώτου μνημονίου. Καταλήγοντας ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησε ότι οι εκλογές που έρχονται, θα φέρουν τα πάνω κάτω στην πολιτική ζωή του τόπου, διαμορφώνοντας διαφορετικό γεωγραφικό χάρτη. Πάντως ο ίδιος, αν και αντιλαμβάνεται το δραματικό δίλλημμα στο οποίο βρέθηκαν οι βουλευτές, αντιμετωπίζει συνολικά το παλιό κομματικό κατεστημένο ως «νεκροζώντανο», που περπατάει ακόμη αλλά έχει πεθάνει προ πολλού!

 
Πηγή:  http://www.xronos.gr/