Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Η άλλη μαύρη επέτειος της σημερινής ημέρας: σαν σήμερα το 1941 ξεκινά η βουλγαρική κατοχή της Θράκης

Όλοι θυμούνται την Χούντα, με πρώτες τις τοπικές αρχές που έβγαλαν ανακοινώσεις και δηλώσεις. Όσοι κοιτάξουν όμως το Σαν Σήμερα, θα δουν ότι υπάρχει και κάτι άλλο σημαντικό που αφορά την περιοχή μας
     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ λοιπόν το 1941, τα βουλγαρικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, έπειτα από έγκριση των Γερμανών. Ειχε προηγηθεί από τις 6 Απριλίου η γνωστή επίθεση από τα βόρεια σύνορα και οι μάχες στο Οχυρό της Νυμφαίας στην Ροδόπη, στον Εχίνο της Ξάνθης αλλά και δυτικότερα, σε Προμαχώνα, Νιγρίτα, Νευροκόπι κλπ.

Αλλες πηγές αναφέρουν πάντως ότι η παράδοση της πολιτικής και στρατιωτικής διοίκησης των ελληνικών εδαφών ανατολικά του Στρυμώνα και μέχρι του Έβρου από την Γερμανική Κυβέρνηση στους Βούλγαρους έγινε ενάμισι μήνα μετά, τον Ιούνιο του 1941. Δεκάδες ήταν οι απελάσεις προς την γερμανοκρατούμενη Ελλάδα, αφού οι κάθε είδους ελληνικές αρχές αντικαταστάθηκαν από αντίστοιχες βουλγαρικές. Η Βουλγαρία εφαρμόζει ένα πρόγραμμα βίαιης εξόντωσης και ταχύρρυθμου εκβουλγαρισμού των Ελλήνων της περιοχής. Ωστόσο οι Έλληνες αντέχουν.

Τον Σεπτέμβριο του 1944 η Βουλγαρία καταλαμβάνεται από τους Ρώσους. Αυτομάτως η Βουλγαρία μεταβάλλεται από φασιστικό σε κομμουνιστικό κράτος. Από το πλευρό της Γερμανίας περνά στο πλευρό της Σοβιετικής Ένωσης. Οι Βούλγαροι εξαναγκάζονται από τους Δυτικούς συμμάχους να αποχωρήσουν από το ελληνικό έδαφος. Η αποχώρηση γίνεται αναίμακτα, αλλά επιτρέπει στους Βούλγαρους να πάρουν όλα τα λάφυρα από τις λεηλασίες των ελληνικών περιουσιών.

Τον Μάρτιο του 1945 φτάνει επιτέλους η Ελληνική Εθνοφυλακή και αποκαθίσταται το νόμιμο κράτος. Ο λαός πανηγυρίζει. Η Θράκη είναι και πάλι ελεύθερη. Ελληνική. Αλλά τα πανηγύρια δεν κρατούν για πολύ. Ο Εμφύλιος από το 1946 αναστέλλει την πρόοδο και επιφέρει νέες καταστροφές...

.