Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Οι μουσουλμάνοι υποψήφιοι της Ξάνθης ανοίγουν τα χαρτιά τους

Α. Πετσενίκ: «Ακόμη και ένας να εκλεγεί από τη Ν.Δ. αυτός θα είμαι εγώ»!
Μπ. Μουρχάν: «Ξυνίδης και Μάντατζη με άφησαν ‘εκτός’ στις προηγούμενες εκλογές»!
Και ακόμα δηλώσεις των Χουσεϊν Ζεϊμπέκ και Σαμή Καραμπουλγιούκογλου

        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η συμμετοχή και ο προσανατολισμός της μουσουλμανικής μειονότητας αποτελεί σημαντικό παράγοντα διαμόρφωσης του τοπικού πολιτικού σκηνικού και οι εκλογές της 6ης Μαϊου δεν αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα αυτό. Ήδη άλλωστε πολλά έχουν ειπωθεί και γίνει αναφορικά με την στελέχωση των τοπικών ψηφοδελτίων σχεδόν όλων των κομμάτων με υποψήφιους βουλευτές από την μειονότητα, ξεκινώντας από τα δύο λεγόμενα «μεγάλα» κόμματα μέχρι τα πρωτοεμφανιζόμενα σε αυτή την δύσκολη, κατά κοινή ομολογία όλων των υποψηφίων, εκλογική μάχη.

Διότι πέρα από την γενικότερη αμφισβήτηση που δέχονται οι πολιτικοί στο σύνολό τους από την κοινωνία, όπως επισημαίνει και ο κ. Μπαράν Μπουρχάν, υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν και τα πολύ στενά χρονικά περιθώρια στα οποία δεν παρέλειψε να αναφερθεί ο ομόλογός του από τη Ν.Δ., κ. Αδνάν Πετσενίκ. Όσον αφορά του υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, κυρίους Χουσεϊν Ζεϊμπέκ και Σαμή Καραμπουγιούκογλου, οι προσδοκίες και οι στόχοι τους από την συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια των κομμάτων τους διαφέρουν σημαντικά. Ο μεν πρώτος αισιοδοξεί ότι θα είναι ο πρώτος αριστερός βουλευτής του νομού μας από το 1946, ενώ ο δεύτερος παραμένει πιστός στη διαφορετική προσέγγιση των ζητημάτων που απασχολούν την μειονότητα.

Όσον αφορά τον υποψήφιο με την «Δημοκρατική Συμμαχία», κ. Χατζημεμίς Τουρκές, τις απόψεις του οποίου δεν φιλοξενεί σήμερα η «Θ» λόγω σοβαρού προσωπικού ζητήματός του, θα τις παρουσιάσουμε σε επόμενο φύλλο της εφημερίδας μας.

ΜΠ. ΜΠΟΥΡΧΑΝ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ»
bourxan-webΜετά το «σήριαλ» Μάντατζη, το ΠΑΣΟΚ τελικά επέλεξε για αιχμή του «δόρατος» προς την τοπική μειονότητα τον κ. Μπουρχάν, ο οποίος τόνισε αναφορικά με την υποψηφιότητά του ότι «ήμουν από παλιά στέλεχος του ΠΑΣΟΚ αλλά οι κύριοι Ξυνίδης και Μάντατζη φρόντισαν να με κρατήσουν εκτός των ψηφοδελτίων της παράταξης στις προηγούμενες εκλογές. Όταν λοιπόν αναδείχθηκε πρόεδρος ο κ. Βενιζέλος και μου έγινε πρόταση να μετέχω στο ψηφοδέλτιο της Ξάνθης την δέχθηκα χωρίς δεύτερη σκέψη, αφού πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί ακόμη να προσφέρει πάρα πολλά στον τόπο μας. Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν πολύ δύσκολα αφού έπρεπε α γίνουν πολλές μεταρρυθμίσεις που έγιναν και κόστισαν πολύ στο ΠΑΣΟΚ. Επίσης λόγω της κρίσης δεν υπήρξε η αναγκαία πίεση για να επιλυθούν σημαντικά προβλήματα της μειονότητας.Η Θράκη όμως για μένα είναι μία περιοχή με πάρα πολλές δυνατότητες και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που μετέχω στο ψηφοδέλτιο ώστε να μπορέσουμε να τις εκμεταλλευτούμε όσο το δυνατόν περισσότερο, απαλύνοντας έτσι τις συνέπειες της κρίσης. Πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω πολλά και να συμβάλλω στο να ανατραπεί η αρνητική εικόνα που υπάρχει για τους πολιτικούς της χώρας μας. Μιλώντας πάντως με τον κόσμο έχω διαπιστώσει ότι υπάρχει πολλή απογοήτευση και πικρία εξαιτίας της κρίσης η οποία τον έχει κάνει να υποφέρει απομακρύνοντάς τον από κόμματα και ιδεολογίες. Εκεί θα ρίξω επίσης το βάρος μου, δηλαδή στην αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των συμπολιτών μου».

Α. ΠΕΤΣΕΝΙΚ: «ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΝΔ “ΑΝΤΙΔΟΤΟ” ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ»
petsenik-webΌσον αφορά τον κ. Πετσενίκ, ο ίδιος δήλωσε στη «Θ» ότι «για μένα η πρόταση της ΝΔ ήταν μεγάλη τιμή, αφού παρόλο που συμμετέχω ήδη στα κοινά, ως δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Μύκης, πάντοτε είχα ενδιαφέρον για να συμμετέχω και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Παρά την κρίση και την μεγάλη ανεργία, μεταξύ των άλλων προβλημάτων που αυτή έφερε, πιστεύω ότι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να βγούμε από αυτήν είναι το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Από την άλλη και σαν μέλος της μειονότητας, θέλω και γω να βοηθήσω στην επίλυση των πάγιων προβλημάτων της. Στόχος μου βέβαια είναι η εκλογή, πιστεύοντας ότι η παράταξή μας θα μπορέσει τελικά να εκλέξει δύο βουλευτές στο νομό. Όμως ακόμη και έναν βουλευτή να εκλέξει, με βάση τα θετικά μηνύματα που λαμβάνω καθημερινά όντας πρώτη φορά κατερχόμενος σαν υποψήφιος και σίγουρα καθαρότερος, με προοπτική, μέλλον κα οράματα, πιστεύω ότι η μειονότητα θα με στηρίξει ώστε να είμαι εγώ αυτός που θα την καταλάβει».

Χ. ΖΕΪΜΠΕΚ: «ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Η ΞΑΝΘΗ»
zeibek-thrakiΣτον αντίποδα με τον κ. Πετσενίκ φαίνεται πως στέκεται ο μειονοτικός υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην «Θ» ο κ. Ζεϊμπέκ «τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, με το 30% του πληθυσμού της κάτω από το όριο της φτώχεια, την ανεργία και τα μνημόνια, δίνουν πολλά κίνητρα στον καθένα μας για να συμμετέχει ως υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την εκλογική μάχη. Στόχος μας είναι να παρθεί η έδρα στην Ξάνθη, πέρα από πρόσωπα, η συμμετοχή και η προσπάθεια είναι συλλογική. Προσωπικά πάντως πιστεύω ότι ένας αριστερός βουλευτής μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά στο νομό μας και έχει πάρα πολύ καιρό που δεν έχουμε έναν, συγκεκριμένα από το 1946, όταν ο παππούς μου εξελέγη στις μετεμφυλιακές εκλογές με το Αγροτικό Κόμμα του αείμνηστου Αλέξανδρου Μπαλτατζή, κάνοντας τότε την αναγκαία υπέρβαση».

Σ. ΚΑΡΑΜΠΟΥΓΙΟΟΥΚΟΓΛΟΥ: «ΑΛΛΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ»
karabougioukoglou-webΧωρίς κανένα άγχος πάντως φαίνεται να απολαμβάνει την εμπειρία της συμμετοχής του στο ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Αριστεράς ο κ. Καραμπιουγιούκογλου, τονίζοντας ότι «και μόνο η συμμετοχή αποτελεί ικανοποίηση σε αυτές τις κρίσιμες για τον τόπο μας εκλογές. Άλλωστε προσωπικά είμαι από τα ιδρυτικά στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς και συμμετείχα στο ψηφοδέλτιό της αφού έκρινα ότι άνθρωποι με μία άλλη λογική προσέγγισης των ζητημάτων, όπως αυτή που πρεσβεύω σταθερά εδώ και πολλά χρόνια, θα ήταν πολύ χρήσιμοι σε μία τόσο κρίσιμη εκλογική μάχη». Όσον αφορά, τέλος, στην ανταπόκριση που ο ίδιος εισπράττει σημείωσε ότι «οι μεγαλύτερες ηλικίες, παρά το ότι προσπαθούν, δεν αλλάζουν εύκολα. Στον αντίποδα όμως οι νέοι δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε διαφορετικές προσεγγίσεις των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν».