Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Απορρίφθηκε από Ελλάδα, Βέλγιο και Σουηδία η πρόταση για προσωρινή άρση της Σένγκεν

Την πρόταση είχαν προτείνει και υποστηρίξει Γαλλία και Γερμανία, αλλά μην ενθουσιάζεστε: θα ξανασυζητηθεί το θέμα τον Ιούνιο, ανάλογα με τις εξελίξεις


     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ




Για τον Ιούνιο, σε επόμενες συνόδους, παραπέμφθηκε να συζητηθεί το θέμα της αναθεώρησης της συνθήκης Σένγκεν, που απασχόλησε τους υπουργούς Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, στο περιθώριο του Συμβουλίου.

Ελλάδα, Βέλγιο και Σουηδία απέρριψαν την πρόταση για προσωρινή άρση του καθεστώτος ελεύθερης μετακίνησης, ενώ αντιθέτως Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία και Ουγγαρία την προώθησαν. Οι υπόλοιπες χώρες τήρησαν στάση αναμονής.

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε ο Γάλλος υπουργός Κλοντ Γκεάν, ο οποίος τόνισε με νόημα ότι «είτε η Ευρώπη οργανωθεί, είτε όχι, μας απομένουν 11 μήνες για να αλλάξουμε μια Συνθήκη που επιτρέπει την είσοδο 400 χιλιάδων λαθρομεταναστών ετησίως, και την παραμονή 2-4 εκατομμυρίων σε κοινοτικό έδαφος».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ενημέρωση τους ομολόγους του για τη δημιουργία του πρώτου κέντρου φιλοξενίας παρανόμων μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, επισημαίνοντας πόσο καθοριστική για την επιτυχία των ελληνικών στόχων είναι η έμπρακτη υποστήριξη της ΕΕ στη δημιουργία 30 συνολικά κέντρων.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρεται ότι στο περιθώριο του Συμβουλίου συζητήθηκε και απορρίφθηκε η γαλλογερμανική πρόταση για επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα των κρατών-μελών που αντιμετωπίζουν μεταναστευτικό πρόβλημα.

.