Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΕΚΑΠ και ΕΒΖ στις 50 πιο ζημιογόνες επιχειρήσεις του 2011!

Βουτιά στην 
ελληνική βιομηχανία
       ΠΟΣΕΣ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ 
         ΣΤΗΝ ΣΕΚΑΠ ΚΑΙ 
       ΠΟΣΕΣ ΣΤΗΝ ΕΒΖ;





Στη λίστα με τις 50 πιο ζημιογόνες ελληνικές επιχειρήσεις για το 2011 συμπεριλαμβάνονται τόσο η ΣΕΚΑΠ όσο και η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, οι δύο θυγατρικές της ΑΤΕ που συμπεριελήφθησαν στο “κακό” κομμάτι της Αγροτικής Τράπεζας, λίγο πριν την πώλησή της.

Η μεν Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ με πωλήσεις 190,48 εκατ. ευρώ κατέγραψε ζημιά προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων 9,31 εκατ. ευρώ και τελική ζημιά 16,45 εκατ. ευρώ, έναντι αντίστοιχης ζημιάς 33,04 εκατ. ευρώ το 2010.

Η δε ΣΕΚΑΠ ΑΕ με πωλήσεις 28,65 εκατ. ευρώ κατέγραψε ζημιά προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων 6,43 εκατ. ευρώ και τελική ζημιά 15,14 εκατ. ευρώ, έναντι αντίστοιχης ζημιάς 17,95 εκατ. ευρώ το 2010.

Οι ισολογισμοί που εκπροθέσμως γνωστοποίησαν τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες αρκετές ζημιογόνες επιχειρήσεις ανεβάζουν σε περισσότερα από 2 δισ. ευρώ τις ζημιές που κατέγραψαν το 2011 εκατοντάδες βιομηχανικές επιχειρήσεις της χώρας.

Διακόσιες πενήντα εταιρείες του βιομηχανικού τομέα, από όσες είχαν τζίρο άνω των τριών εκατομμυρίων ευρώ και δημοσίευσαν ισολογισμό, κατέγραψαν ζημιά άνω του ενός εκατ. ευρώ και συνολικές ζημιές της τάξεως του 1,75 δισ. ευρώ, ενώ κέρδη άνω του ενός εκατ. ευρώ και συνολικά κέρδη της τάξεως του ενός δισ. ευρώ είχαν 127 επιχειρήσεις.

Οι 250 αυτές πλέον ζημιογόνες βιομηχανικές και εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις της χώρας πραγματοποίησαν, σύμφωνα με τα εταιρικά τους αποτελέσματα, συνολικές πωλήσεις αξίας 10,6 δισ. ευρώ και είχαν συνολικές ζημιές προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 0,27 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ζημιές χαμηλότερες του ενός εκατομμυρίου ευρώ κάθε μία και συνολικές άνω των 110 εκατ. ευρώ εμφάνισαν πολλές άλλες από τις βιομηχανίες που είχαν πωλήσεις υψηλότερες των τριών εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι ζημιές στον χώρο των μικρότερων επιχειρήσεων είναι της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ.

Στην πραγματικότητα, αν συνεκτιμηθούν οι μεγάλες ζημιές που ομολογούν ότι είχαν αρκετές ακόμη βιομηχανίες που δεν δημοσίευσαν ισολογισμό και υπολειτουργούν ή διέκοψαν τη λειτουργία τους (όπως η Τεγόπουλος Χ. Κ. ΑΕ η οποία στο εννεάμηνο του 2011 είχε ζημιά 21,93 εκατ. ευρώ), καθώς και επιχειρήσεις με τζίρο μικρότερο των τριών εκατομμυρίων ευρώ (όπως η Πετζετάκις Α. Γ. ΑΕ η οποία ανέφερε ετήσια ζημιά 19,24 εκατ. ευρώ), οι βιομηχανίες με ζημιά άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ υπερβαίνουν τις διακόσιες ογδόντα και οι συνολικές ζημιές στον βιομηχανικό τομέα προσεγγίζουν τα 2,2 δισ. ευρώ.


Πηγή:  http://www.thrakitoday.com/