Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Το δημοσίευμα της "Αυγής" για την "έρημη χώρα" της Θράκης

Τα αποτελέσματα των μνημονιακών πολιτικών είναι πια ορατά και έτσι από την Ορεστιάδα μέχρι την Ξάνθη η ταυτότητα είναι κοινή: ανεργία, φτώχεια, κλειστά μαγαζιά και εργοστάσια
ΔΕΙΤΕ ΟΣΑ 
(ΥΠΟ)ΓΡΑΦΕΙ 
Ο ΣΤ. ΣΑΚΕΛΛΙΩΝ




Τα αποτελέσματα των μνημονιακών πολιτικών είναι πια ορατά στο σώμα της Θράκης. Από την Ορεστιάδα μέχρι την Ξάνθη η ταυτότητα είναι κοινή: ανεργία, φτώχεια, κλειστά μαγαζιά και εργοστάσια.

Ο υπουργός των Οικονομικών μπορεί να υπερηφανεύεται ότι δεν γίναμε Αργεντινή και ο υφυπουργός Ανάπτυξης να τάζει ΕΟΖ και χρυσό, αλλά οι ιστορίες των ανθρώπων της περιοχής μάλλον περιφρονητικά αντιμετωπίζουν τις υπουργικές πομφόλυγες. Αν από πριν λίγους μήνες η ΒΙΠΕ της Κομοτηνής έγινε γνωστή από... την απόπειρα απαγωγής και από τη δραματική προσπάθεια ενός πρώην εργαζόμενου να γίνει γνωστό το δράμα του, σήμερα πια σε όλη τη Θράκη πολλοί φοβούνται αντίστοιχα φαινόμενα.

Ροδόπη: Στο 39% η ανεργία

Η ανεργία έχει φτάσει στο 39%, ενώ στους νέους έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις αγγίζοντας το 50%. Η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο. Οι αναπτυξιακοί νόμοι, μας λέει ο Τάκης Μουμτζίδης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής εκ μέρους της Αυτόνομης Παρέμβασης, ουσιαστικά άγγιξαν τα όριά τους. Σήμερα από τα 100 εργοστάσια που είχε κάποτε η ΒΙΠΕ Κομοτηνή δουλεύουν κάτω από 10 και αυτά κυρίως είναι μονάδες εταιρειών που ελέγχονται από το κράτος, όπως η ΔΕΗ και η DIAXON θυγατρική των ΕΛΠΕ.

Η οικοδομή έχει πέσει κατακόρυφα και η ανεργία στον κλάδο αυτόν αγγίζει ποσοστά της τάξης του 85% - 90%. Πλήττονται κυρίως εργαζόμενοι από τη μειονότητα και τους πρόσφυγες από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Ενδεχομένως, μάς λέει ο Τάκης Μουμτζίδης, η Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ) που θα γίνει στη Θράκη στόχο δεν θα έχει τόσο τα εργασιακά, αφού αυτά είναι ήδη διαλυμένα, αλλά τις φορολογικές ελαφρύνσεις σε όσους επενδύσουν και στις περιβαλλοντικές εκπτώσεις. Εδώ χωρά και το θέμα του χρυσού, στο οποίο σύσσωμη η τοπική κοινωνία είναι αντίθετη.

Ένα μεγάλο πλήγμα ήταν και το οριστικό τέλος στα Ενωμένα Κλωστήρια. Μια ιστορία χρόνων, ένα έγκλημα διαρκείας. Τα κάποτε ακμαία εργοστάσια κουράστηκαν να περιμένουν τον Αμερικανό επενδυτή και "πρόσφεραν" πάνω από 400 άνεργους στον νομό Ροδόπης. Άνεργη σήμερα, μια γυναίκα, κάποτε για χρόνια εργαζόμενη στα ΕΝΚΛΩ, μας λέει ότι όλη αυτή η ιστορία είναι ένα μεγάλο κρίμα. Σήμερα προσπαθεί να τα βγάλει πέρα και δεν μπορεί. Διότι, όπως μας λέει, απλά δεν έχει. Όπως άλλωστε δεν έχουν πια και πολλοί εργαζόμενοι.

Όσον αφορά την υπόλοιπη -εκτός ΒΙΠΕ- αγορά, οι εμποροϋπάλληλοι δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας, κυρίως στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, με μισθούς εξευτελιστικούς και με υπερωρίες που δεν πληρώνονται. Όσο για τα μικρά μαγαζιά, κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο. Αλλά υπάρχουν και εκείνοι που θέλουν να κλείσουν αλλά δεν μπορούν επειδή δεν έχουν να πληρώσουν ΤΕΒΕ, ΙΚΑ εφορία. Τόσο καλά, τόσο μνημονιακά.

Ξάνθη: Η ανεργία καλπάζει

Κάποτε ήταν γνωστή για τα ισχυρά συνεταιριστικά εργοστάσια. Σήμερα άλλα έχουν κλείσει, άλλα έχουν δοθεί σε ιδιώτες και το μόνο που έχει μείνει είναι η ΣΕΚΑΠ, που και αυτή υπολειτουργεί. Με 14.000 εργαζόμενους να έχουν μείνει στον δρόμο και την ανεργία να ξεπερνά το 30% (στους νέους το 50%), με μισθούς που δεν φτάνουν ούτε για τα απολύτως αναγκαία, η Ξάνθη σήμερα παραδίδεται και αυτή στη φτώχεια.

Η φημισμένη πόλη των παλιών καπνεμπόρων σήμερα αντιμετωπίζει εικόνες ένδειας. Από την άλλη και ο πρωτογενής τομέας πάσχει, όπως άλλωστε και στη Ροδόπη, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη συνολική οικονομία του νομού.

Έβρος: Ανεργία 95% στην οικοδομή

Από την Ορεστιάδα μέχρι την Αλεξανδρούπολη η κατάσταση είναι μαύρη και άραχλη, μας λέει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αλεξανδρούπολης Απόστολος Γκιγκούδης.

Η ανεργία στην οικοδομή φτάνει το 95%, τα εργοστάσια κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο και οι νέοι μεταναστεύουν. Πού; Στα θερμοκήπια της Ολλανδίας και στη Γερμανία. Για μια ακόμη φορά μετά τη μαζική μετανάστευση τη δεκαετία του 1950 τα χωριά αδειάζουν, μας λέει ο πρόεδρος, και θα γίνουν πάλι χωριά και πόλεις γερόντων και συνταξιούχων.

Και αυτός τονίζει την κατηγορηματική του αντίθεση στο να γίνει στη Θράκη ΕΟΖ. Θα σημάνει την πλήρη εξαθλίωση της περιοχής, μας λέει.

Μετανάστευση

Κοινό στοιχείο και των τριών νομών της Θράκης είναι η μετανάστευση. Νέοι άνθρωποι τόσο από τη μειονότητα όσο και από τους πρόσφυγες, αλλά και από την πλειονότητα, φεύγουν για τα θερμοκήπια της Ολλανδίας και στη Γερμανία αλλά και την Κύπρο. Η περιοχή χάνει συνέχεια νέους ανθρώπους και από την άλλη, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δεν θα υπάρχει σοβαρό εργατικό δυναμικό στην περιοχή.

Οι νέοι μεταναστεύουν συνεχώς αναζητώντας καλύτερη ζωή. Είναι προτιμότερο γι' αυτούς να φεύγουν και να δουλεύουν στα θερμοκήπια της Ολλανδίας από το να κάθονται εδώ χωρίς ελπίδα, μας λένε άνθρωποι που τα παιδιά τους έχουν ήδη φύγει. Και ίσως αυτό είναι το χειρότερο. Ότι οι κυβερνήσεις των Μνημονίων στέρησαν την ελπίδα από τους νέους ανθρώπους.

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Να σταματήσουμε την εξαθλίωση

Για το ζήτημα της ανεργίας μιλήσαμε και με τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη και τη Ροδόπη, τον Χουσεΐν Ζεμπέκ και τον Αϊχαν Καραγιουσούφ στη Ροδόπη. Ο λόγος τους, καταγγελτικός, αναδεικνύει το μείζον αυτό πρόβλημα σε όλη του την έκταση. Ο Χουσεϊν Ζεμπέκ λέει στην "Αυγή":

«Η κοινωνία δοκιμάζεται καθημερινά εξαιτίας των αδιέξοδων πολιτικών που συνεχίζει να εφαρμόζει η Ν.Δ. με την πλήρη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. Οι προεκλογικές δεσμεύσεις ξεχάστηκαν και η επίθεση στους εργαζόμενους και τα πιο αδύναμα στρώματα συνεχίζεται. Τα συνεταιριστικά εργοστάσια κλείνουν, ο πρωτογενής τομέας ρημάζει και η ανεργία στη Ξάνθη καλπάζει. Οι μισθοί - χαρτζιλίκι και η ανασφάλεια τσακίζουν κατακτήσεις πολλών χρόνων.

Στην πολυπολιτισμική Ξάνθη ο κόσμος της εργασίας έχει κοινά συμφέροντα και εμείς τον καλούμε να αγωνιστεί, ώστε να ανατρέψει και την κυβέρνηση και τα Μνημόνια. Και δηλώνουμε με σαφήνεια ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς είναι σε θέσει να ανατρέψει αυτή τη δυσμενή κατάσταση».

Από τη μεριά του ο βουλευτής της Ροδόπης Αϊχάν Καραγιουσούφ σημειώνει: «Είναι απόλυτη η αντίθεσή μας σε αυτή την ταξική πολιτική που οδηγεί την περιοχή μας στην εξαθλίωση. Δεν θέλουμε ΕΟΖ στη Θράκη, θέλουμε να τονωθούν ο πρωτογενής τομέας και οι καπνοκαλλιεργητές της περιοχής να αναδειχθεί ο μπασμάς εθνικό προϊόν και να στηριχθεί.

Παράλληλα πρέπει να δουλευτούν πολιτικές που θα καταπολεμούν την ανεργία και θα προσφέρουν εισόδημα στην περιοχή. Πλην όμως αυτά δεν μπορεί να τα κάνει η μνημονιακή κυβέρνηση των τριών, αλλά μόνο μια κυβέρνηση της Αριστεράς με επίκεντρο τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δώσει ώθηση σε πολιτικές που θα ανατρέπουν την υφεσιακή αυτή κατάσταση».