Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Ολα όσα έγιναν χθες στα εγκαίνια της 17ης Πανέβριας Αγροτικής Έκθεσης Φερών

ΔΕΙΤΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΟΣΑ (ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΝΤΑ) ΕΙΠΩΘΗΚΑΝ



ΤΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ:


«Ο πρωτογενής τομέας είναι από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και η χώρα μας πρέπει να ξαναγίνει αυτάρκης σε βασικά αγροτικά διατροφικά προϊόντα», τόνισε οαναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος, εγκαινιάζοντας, το βράδυ της Τρίτης, την 17η Πανέβρια Αγροτική Έκθεση Φερών, η οποία διοργανώνεται από τις 11 έως και τις 14 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της  μεγάλης  εμποροπανήγυρης γύρω από το δημοτικό πάρκο της πόλης.

Στον χαιρετισμό του ο υπουργός τόνισε ότι η χώρα μας θα πρέπει να σταματήσει να δαπανά τεράστια ποσά για την εισαγωγή διατροφικών αγαθών, τα οποία «μπορούν να παραχθούν στην Ελλάδα με καλύτερο τρόπο και να είναι καλύτερα ποιοτικά». Παράλληλα, ο κ. Χαρακόπουλος επισήμανε ότι η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική «διασφαλίζει τις ενισχύσεις στους αγρότες, αν και αλλάζει ο τρόπος καταβολής τους», πρόσθεσε όμως ότι «ζητούμενο πλέον είναι να αξιοποιηθούν καλύτερα οι επιδοτήσεις, παράγοντας ποιοτικά και με ονομασία προέλευσης προϊόντα,  για να αποκτήσουμε μεγαλύτερο μερίδιο στις αγορές του εξωτερικού».
Τέλος, ο υπουργός, αναφερόμενος στους χαιρετισμούς εκ μέρους των τοπικών φορέων, τους χαρακτήρισε κραυγή αγωνίας για την Θράκη και τα προβλήματα της, για τα λάθη και τις υστερήσεις εκ μέρους της πολιτείας απέναντι στις ανάγκες της ακριτικής περιοχής και τους μετέφερε «το προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την Θράκη και τους ακρίτες μας».
Χαιρετισμοί φορέων
«Το μέλλον της Ελλάδας είναι στον πρωτογενή τομέα», τόνισε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης και αναφέρθηκε στις προσπάθειες του δήμου για την λειτουργία σφαγείου στις Φέρες μέσω της απόκτησης των εγκαταστάσεων της πρώην αλλαντοβιομηχανίας «Θράκη». Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ανά δεκαπενθήμερο θα συναντάται στις Φέρες με αγρότες και επιστήμονες του αγροτικού χώρου, προωθώντας σχετικά ζητήματα.   
ekthesi-1-4 copyΤην σημασία της Πανέβριας Αγροτικής Έκθεσης τόνισε η αντιπεριφερειάρχης Έβρου Γεωργία Νικολάου.
Εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Γιώργος Ούστογλου,  επισήμανε ότι «νέοι άνθρωποι επιλέγουν να ασχοληθούν με την αγροτική οικονομία», πρόσθεσε πως η ενασχόληση με την γεωργία «θέλει μεράκι και ψυχή» και πως «σε συνδυασμό με την γνώση, μπορεί να κάνει θαύματα», ενώ πρότεινε να αποκτήσει περιφερειακό χαρακτήρα η Έκθεση Φερών.
Θεσμό για τις Φέρες και γενικότερα τον Έβρο, χαρακτήρισε την Έκθεση ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ Κυριάκος Γεροντόπουλος τονίζοντας και την αναγκαιότητα ενός σφαγείου στην περιοχή.
«Δεκαεπτά χρόνια η Πανέβρια Έκθεση είναι εδώ και επιμένει στέλνοντας μήνυμα ότι εμείς είμαστε παρόντες και ότι με την στήριξη του πρωτογενούς τομέα θα βοηθηθεί συνολικά η χώρα για να ξεφύγει από την κρίση», τόνισε ο επίσης βουλευτής της ΝΔ στον Έβρο, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος.
Με αναφορές σε θέματα αγροτικών αποζημιώσεων, υποδομών και αντιπλημμυρικών έργων, ο χαιρετισμός του επικεφαλής του περιφερειακού συνδυασμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Περιφερειακή Αναγέννηση», Γιώργου Παυλίδη, ο οποίος τόνισε ότι «η περιοχή χρειάζεται την πραγματική στήριξη της πολιτείας ώστε να φύγουν από την μέση οι μεσάζοντες και να φτάσει στην τσέπη, στο πιάτο του αγρότη, όλος ο κόπος του».
«Αν πραγματικά η πολιτεία σκέφτεται σοβαρά  την επιστροφή του πληθυσμού από τα αστικά κέντρα με σκοπό την ενασχόλησή τους με την κάθε είδους παραγωγή θα πρέπει άμεσα, με προγραμματισμό, να προχωρήσει στην εκπόνηση συγκεκριμένου σχεδίου στήριξης της υπαίθρου, με συγκεκριμένα θεσμικά και οικονομικά κίνητρα για στέγαση, εξοπλισμό  και απόκτηση γης», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο αντιδήμαρχος Φερών και Πρωτογενούς τομέα του δήμου Αλεξανδρούπολης Νικόλαος Γκότσης. Και πρόσθεσε πως εάν γίνουν όλα αυτά, «ίσως αποφύγουμε ένα κύμα αστών μεταναστών προς την περιφέρεια επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο έτσι όλους τους αρνητικούς δείκτες της».   
Στην Έκθεση Φερών, τηρουμένων των αναλογιών, οι επισκέπτες μπορούν να βρουν τα πάντα για τον γεωργό και τον κτηνοτρόφο. Μεταξύ των εκθετών περιλαμβάνονται επιχειρηματίες του αγροτικού και κτηνοτροφικού κλάδου, μεταποιητές, βιοτέχνες, καθώς επίσης και  πολιτιστικοί ή κοινωνικοί φορείς της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα, εκτίθενται αγροτικά μηχανήματα, εξοπλισμός και αγροτικά εφόδια, καθώς και μικρά και μεγάλα ζώα.
Επιπλέον, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην ανάδειξη της καλλιέργειας ρυζιού στην περιοχή των Φερών, η οποία κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο άγγιξε τα δυο χιλιάδες στρέμματα. Μάλιστα, τοπικό, μαγειρεμένο, ρύζι (πιλάφι), διανεμήθηκε στους επισκέπτες της έκθεσης.
Τέλος να σημειωθεί ότι καινοτομία στην φετινή διοργάνωση αποτελεί ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του καλύτερου κριαριού και τράγου. Στους νικητές θα δοθεί  χρηματικό έπαθλο 200 ευρώ για κάθε είδος. Έναρξη διαγωνισμού την Πέμπτη στις 19:30.