Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Οι επιχειρηματικές μονάδες της Θράκης που αντιστέκονται στην κρίση

Τις κατέγραψε η εφημερίδα "Αγγελιοφόρος" της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο ευρύτερου σχετικού αφιερώματος σε όλη των Βόρεια Ελλάδα

      ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ




Παρά την πρωτοφανή κρίση και τα πολύ μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πραγματική οικονομία, όλοι αναγνωρίζουν ότι ο ιδιωτικός τομέας θα σηκώσει το βάρος της ανάπτυξης της χώρας, όποτε κι αν έρθει η ώρα. Προφανώς, στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων αναμένεται να βρεθούν οι δυναμικές επιχειρήσεις, που βρίσκονται παντού, σε κάθε περιοχή της χώρας.


Εταιρίες που ίσως δεν τις γνωρίζουν πολλοί, αλλά δίνουν ζωή και δουλειά σε ολόκληρες περιοχές. Η εφημερίδα "Αγγελιοφόρος" κατέγραψε κάποιες (ασφαλώς υπάρχουν πολύ περισσότερες) από αυτές τις επιχειρήσεις - «διαμάντια» που εδρεύουν στις Περιφερειακές Ενότητες της  Θράκης, και αποτελούν την καλύτερη απόδειξη για το δυναμικό που υπάρχει στην ελληνική περιφέρεια.

ΞΑΝΘΗ

1. THRACE NONWOVENS AND GEOSYNTHETICS ΑΒΕΕ.
Ατμομηχανή της ξανθιώτικης οικονομίας αποτελεί η THRACE NONWOVENS AND GEOSYNTHETICS ΑΒΕΕ, αγγίζοντας τα 50 εκατ. ευρώ τζίρο το 2011, σημειώνοντας αύξηση 185% σε σχέση με το 2009. Δραστηριοποιείται από το 1999 στην παραγωγή και εμπορία προϊόντων πολυπροπυλενίου (συνθετικών μη υφαντών και υφαντών) και ανήκει στις 20 εταιρίες που διαθέτει ο όμιλος Πλαστικά Θράκης. Ο όμιλος δημιουργήθηκε το 1977 από τον Σταύρο Χαλιωρή, διαθέτει εταιρίες σε δέκα χώρες και λειτουργεί παραγωγικές εγκαταστάσεις σε έξι χώρες (Ελλάδα, Σκοτία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία και ΗΠΑ). Μεταποιεί ετησίως 80.000 τόνους πολυμερών και απασχολεί 1.780 εργαζομένους περίπου.

2. ΣΕΚΑΠ
Γέννημα θρέμμα της Ξάνθης, η ΣΕΚΑΠ ΑΕ είναι η μοναδική συνεταιριστική και αμιγώς ελληνική καπνοβιομηχανία, καθώς και ένας από τους βασικούς παίκτες της εγχώριας αγοράς τσιγάρων. Δημιουργήθηκε από τη συνεργασία των Ελλήνων Καπνοπαραγωγών το 1975 και τα προϊόντα της φτάνουν και στις πέντε ηπείρους. Η συνολική μηνιαία δυναμικότητα ανέρχεται σε περίπου 600 εκατομμύρια τσιγάρα με δύο βάρδιες παραγωγής ή 850 εκατομμύρια τσιγάρα με τρεις βάρδιες. SEKAP, Kiretsiler, Cooper, GR lights, BF είναι μερικά από τα προϊόντα της. Ο κύκλος εργασιών της μειώθηκε 33% το 2010 σε σχέση με το 2009. Απασχολεί 417 άτομα.

3. ΜΑΞΙ ΑΒΕΕ - COCOMAT
Γιος εργάτη επί 25 χρόνια στη Γερμανία, ο Παύλος Ευμορφίδης δημιούργησε το 1989 στην Ξάνθη την εταιρία παραγωγής οικολογικής κατασκευής και λογικής στρωμάτων, λευκών ειδών, επίπλων για σπίτια και ξενοδοχεία COCO-MAT. Τα προϊόντα της εταιρίας φτιάχνονται αποκλειστικά από φυσικά υλικά, όπως ίνες κοκκοφοίνικα, καουτσούκ, φύκια και βαμβάκι. Η μονάδα της Ξάνθης απαρτίζεται από επτά κτίρια συνολικού εμβαδού 25.000 τ.μ. και απασχολεί 200 άτομα. Το δίκτυο της εταιρίας αριθμεί περίπου 60 καταστήματα σε δέκα χώρες, ενώ τελευταία επεκτείνεται σε Αμερική και Κίνα. Ο τζίρος για το 2010 άγγιξε τα 16 εκατ. ευρώ.

ΕΒΡΟΣ

1. ΖΟΥΡΑΣ ΦΑΡΜ ΑΕ
Στην Αλεξανδρούπολη δραστηριοποιείται η μεγαλύτερη ελληνική εταιρία στο χώρο της πτηνοτροφίας και παραγωγής αβγών. Πρόκειται για τη ΖΟΥΡΑΣ ΦΑΡΜ ΑΕ, η οποία διαθέτει 650.000 όρνιθες αβγοπαραγωγής, με παραγωγική ικανότητα 200.000.000 αβγών. Δύο μικρότερες μονάδες της βρίσκονται στη Βοιωτία και το Καπανδρίτι, ενώ από το 2007 δημιούργησε πρότυπη μονάδα παραγωγής σκόνης αβγού. Τα προϊόντα της εξάγονται κυρίως στις αγορές της FYROM, της Αλβανίας, της Σερβίας και της Βουλγαρίας, ενώ τα τελευταία 3 χρόνια αποτελεί το βασικό προμηθευτή των μεγαλύτερων μονάδων της Ρουμανίας. Ο κύκλος εργασιών μειώθηκε το 2010 κατά 11%, φτάνοντας τα 20 εκατ. ευρώ.

2. ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ ΑΒΕΕ
Με σταθερό ετήσιο τζίρο τα τελευταία χρόνια που ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ, 600 μόνιμους συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους και παρουσία σε περισσότερα από 3.000 σημεία πώλησης, η ΕBΡΟΦΑΡΜΑ αποτελεί μία από τις πλέον δυναμικές γαλακτοβιομηχανίες στη Βόρεια Ελλάδα.
Το υπερσύγχρονο εργοστάσιο γάλακτος 10.000 τ.μ στο Διδυμότειχο λειτουργεί από το 1994 και παράγει φρέσκο γάλα, γιαούρτι, παραδοσιακά τυριά και αριάνι. Το 2005 ολοκλήρωσε εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού ύψους 8 εκατ. ευρώ. Διαθέτει 4 κέντρα διανομής. Το 2010 ο τζίρος κυμάνθηκε στα 30 εκατ. ευρώ.

3. ΠΡΙΣΜΑ ΗΛΕΚΤΟΝΙΚΑ ΑΒΕΕ
Ηλεκτρονικά συστήματα για λογαριασμό του μεγάλου επιταχυντή και των Πειραμάτων του CERN δημιουργεί, μεταξύ άλλων, η ΠΡΙΣΜΑ ΑΒΕΕ, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες υψηλής τεχνολογίας στο χώρο των Ηλεκτρονικών και της Πληροφορικής - Τηλεπικοινωνιών. Το 2009 απέσπασε το χρυσό βραβείο βιομηχανίας από το CERN, κατασκευάζοντας για το πείραμα CMS 5.500 ηλεκτρονικά κυκλώματα. Δημιουργήθηκε το 1991 από τους αδελφούς Γιορδαμλή (Γιώργος, Χρήστος και Ηλίας). Διαθέτει ιδιόκτητα γραφεία 700 τ.μ. και βιομηχανική μονάδα 1.900 τ.μ. στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και γραφεία στην Αθήνα. Απασχολεί 56 άτομα προσωπικό

ΡΟΔΟΠΗ

1. ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΘΡΑΚΗΣ ΑΒΕΕ
Παράγοντας και προμηθεύοντας κάθε χρόνο με 7.200 τόνους νήματα και 3.000 τόνους πλεκτά υφάσματα επώνυμους οίκους μόδας, όπως οι Benetton, Lacoste, Dolce & Gabbana ,Next, Chicco κ.ά., η ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΘΡΑΚΗΣ ΑΒΕΕ θεωρείται ένα από τα τελειότερα κλωστήρια βάμβακος στον κόσμο. Με βάση το στατιστικό δείκτη Uster, η ποιότητα νημάτων και πλεκτών υφασμάτων που παράγει κατατάσσεται στο 5% του υψηλότερου ποιοτικού επιπέδου διεθνώς. Δραστηριοποιείται στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας από το 1988, στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής. Το 60% περίπου της συνολικής παραγωγής της εξάγεται, κυρίως σε χώρες της ΕΕ.

2. ΑLFA BETA ROTO ABEE
Επενδύοντας από το 2005 έως το 2011 30 εκατ. ευρώ σε χαρτοσακούλες και πλαστικές μεμβράνες για φρέσκα φρούτα, εμφιαλωμένο νερό, ξηρούς καρπούς, διάφορα είδη καφέ, απορρυπαντικά κ.ά. η ALFA BETA ROTO έχει καθιερωθεί ως ένας από τους πλέον αξιόπιστους μεταποιητές εύκαμπτων υλικών συσκευασίας (ΕΥΣ) σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ‘60 από την οικογένεια Αργυρόπουλου. Από το 1997 επεκτείνεται στα Βαλκάνια, έξι χρόνια αργότερα διεισδύει στις αγορές της δυτικής Ευρώπης και συνεργάζεται με μεγάλες βιομηχανίες, όπως η Barilla, η Cadbury, η Danone και η Nestlé. Απασχολεί συνολικά 160 εργαζομένους.

3. ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΘΡΑΚΗΣ ΑΒΕΕ
Παράγοντας περίπου 9.500.000 φιάλες 0,7 l θρακιώτικου ούζου και τσίπουρου ετησίως, η Ποτοποιία – Οινοποιία Θράκης ΑΒΕΕ δεσπόζει στην ακριτική Ροδόπη. Δημιουργήθηκε το 1977 από 17 μικρούς ποτοποιούς, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους. Πέρα από ούζο και τσίπουρο, παράγει ποτά τύπου μπράντι, λικέρ και βότκας. Τα προϊόντα της κυκλοφορούν σε διάφορες χώρες, όπως η Γερμανία, η Αγγλία, οι χώρες της Μέσης Ανατολής, ο Καναδάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Ο τζίρος της τα τελευταία δύο χρόνια κυμαίνεται σταθερά στα 21 εκατ. ευρώ περίπου.

.