Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Ωχ! Με νέα σκίτσα του Μωάμεθ θα «χτυπήσει» σήμερα το γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo


Εν μέσω της θύελλας αντιδράσεων που έχει προκαλέσει στο μουσουλμανικό κόσμο η προβολή της ταινίας που θεωρείται βλάσφημη και προσβλητική για το Ισλάμ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ




Εν μέσω της θύελλας αντιδράσεων που έχει προκαλέσει στο μουσουλμανικό κόσμο η προβολή της ταινίας που θεωρείται βλάσφημη και προσβλητική για το Ισλάμ, το γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo προαναγγέλλει ότι θα δημοσιεύσει στο τεύχος της Τετάρτης σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ.


Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό έσπευσε να δηλώσει ότι αποδοκιμάζει τις «υπερβολές» και ζήτησε απ’ όλους να επιδείξουν «υπευθυνότητα».

Από πλευράς του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ερωτηθείς σχετικά πως ο ίδιος «τάσσεται κατά των προκλήσεων», υπογράμμισε όμως πως στη Γαλλία υπάρχει ελευθερία της έκφρασης.

«Τα σχέδια αυτά θα σοκάρουν όσους θέλουν να σοκαριστούν διαβάζοντας ένα περιοδικό που δεν το διαβάζουν ποτέ» δήλωσε ο διευθυντής του περιοδικού, γελοιογράφος Σαμπ (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Σεμπαστιάν Σαρμπονιέ).

Μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο iTele, ο Σαμπ είπε ότι τα σκίτσα «δεν είναι πιο προκλητικά απ’ ότι συνήθως», και διερωτήθηκε: «Η ελευθερία του Τύπου αποτελεί πρόκληση;».

Η πρόσφατη μετάδοση μέσω Διαδικτύου αποσπασμάτων της ταινίας με τον προφήτη Μωάμεθ ξεσήκωσε κύμα βίαιων αντιαμερικανικών διαδηλώσεων σε δεκάδες χώρες, καθώς θεωρείται βλάσφημη και προσβλητική από τους μουσουλμάνους.

Το περιοδικό Charlie Hebdo έχει προκαλέσει και στο παρελθόν την οργή των μουσουλμάνων με τη δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ.