Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Η Χαρά Νικοπούλου επιστρέφει για μαθήματα στην Θράκη

Η δασκάλα του Μεγάλου Δερείου δημιουργεί ένα νέο πολυχώρο πολιτισμού, γραμμάτων, τεχνών, σεμιναρίων, δράσεων και ανάδειξης πρωτοβουλιών και έτσι η Χαρά φέρνει... χαρά 

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ




Ένας νέος πολυχώρος πολιτισμού-γραμμάτων-σεμιναρίων-δράσεων και ανάδειξης πρωτοβουλιών θα «ανθίσει» κι ας είναι φθινόπωρο, στην Κομοτηνή!

Πρόκειται για την κιβωτό της Δόμνας Βιζβίζη, η οποία θα λειτουργήσει με τη στήριξη της εκπαιδευτικού Χαράς Νικοπούλου (την οποία έχουμε τη χαρά να την έχουμε ως δασκάλα σε σχολείο εντός της πόλεως της Κομοτηνής), του στρατηγικού συμβούλου Νίκου Λυγερού και του ιστορικού Σαράντη Καργάκου. Η "Κιβωτός της Δόμνας Βιζβίζη" είναι ένα «πνευματικό σχολείο», το οποίο συστήνεται μετά από πρωτοβουλία ανθρώπων του πνεύματος και επιστημόνων, οι οποίοι αφουγκράστηκαν την ανάγκη για την κάλυψη του κενού που έχει δημιουργήσει η κρίση ηθών και αξιών, η οποία έχει επιφέρει και την οικονομική. «Όταν με ρωτάνε γιατί στη Θράκη, απαντώ ότι στην Αρχαία Ελλάδα όταν αιμορραγούσε μια περιοχή, οι Αρχαίοι Έλληνες συμπαραστέκονταν στη συγκεκριμένη περιοχή. Πιστεύω ότι η Θράκη αυτή τη στιγμή αιμορραγεί... και αιμορραγεί οικονομικά και εθνικά», μας είπε η Χαρά Νικοπούλου.

Το έμβλημα της σχολής παριστάνει την μεγάλη ηρωίδα της Θράκης, τη Δόμνα Βιζβίζη, η οποία, όταν πολεμούσε, είχε μαζί και τα παιδιά της, τα οποία μετά...θήλαζε! Εδώ στη φωτογραφία, δείχνει τους Έλληνες από κάθε περιοχή, τους οποίους υποδέχεται σε μία «πνευματική» κιβωτό, ως τα τέκνα του «χωροχρόνου» της πατρίδος μας. Η σχολή απευθύνεται σε άτομα ηλικίας από «5 έως 105 ετών» και το κύριο έργο της θα είναι καθημερινά μαθήματα σχολικής προετοιμασίαςεπιστημονικά σεμινάριακαι ημερίδες (εντελώς δωρεάν), που στόχο θα έχουν την προώθηση της πανεπιστημονικής προσέγγισης του «σκέπτεσθαι Ελληνικώς», της Ελληνικής Ιστορίας, των Αρχαίων Ελληνικών, της Φιλαναγνωσίας και των διαχρονικών και οικουμενικών αξιών του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, καθώς και την καλλιέργεια πνεύματος αλληλεγγύης και εθελοντικής προσφοράς σε κάθε Θρακιώτη που το έχει ανάγκη.

Επι πλέον θα λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη, όπου αυτός που θα αναζητά σελίδες και γνώσεις μέσα από τα βιβλία, θα μπορεί παράλληλα να απολαύσει επίσης δωρεάν και ένα καφέ ή αναψυκτικό! Μια τέτοια κιβωτός δεν θα μπορούσε να είναι αποκομμένη από τον ανθρώπινο πόνο και από την ιατρική φροντίδα, «για το λόγο αυτό θα λειτουργήσουμε και κοινωνικό ιατρείο και μάλιστα σκεφτόμαστε να επισκεφθούμε τα Πομακοχώρια και να μεταφέρουμε εκεί ιατρικά κλιμάκια, προκειμένου να κάνουν οι συνάνθρωποί μας τις απαραίτητες εξετάσεις», σημείωσε η κ. Νικοπούλου. Για όλα αυτά τα σεμινάρια και τις ημερίδες και γενικά τις δράσεις ανάδειξης όλων των θετικών πρωτοβουλιών (συνεταιρισμού προϊόντων, δράσεις εθελοντών κ.α.) θα μεταβαίνουν στην Κομοτηνή, μέλη της επιστημονικής κοινότητας της χώρας, θα λαμπρύνουν με την παρουσία τους το έργο της κιβωτού, ενώ παράλληλα θα εφοδιάζουν με γνώσεις, όλους τους ενδιαφερόμενους, με δίψα για μάθηση και αυτογνωσία. (μία από της αιτίες των προβληματικών καταστάσεων που ζούμε είναι και η έλλειψη γνώσεων και αυτογνωσίας).

Προσωπικότητες όπως ο Ισπανός Καθηγητής Κλασσικών σπουδών και Πρόεδρος της Euroclassica Jose Luis Navarro, η Ακαδημαϊκός Κα Άννα Τζιροπούλου – Ευσταθίου, ο Ιστορικός και Συγγραφέας Κος Σαράντος Καργάκος, ο Στρατηγικός Σύμβουλος Δρ. Νίκος Λυγερός και πολλοί άλλοι.

Τέλος σε ερώτησή μας ποιος ενισχύει οικονομικά αυτή την προσπάθεια, χαμογελώντας απάντησε, «Είμαστε μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, δεν είμαστε ΜΚΟ. Χρήματα συγκεντρώνουμε με τις δωρεές και χορηγίες όλων των Ελλήνων, από τις υπόλοιπες περιοχές! «Ευελπιστούμε πως η «ΚΙΒΩΤΟΣ» θα είναι  μία έμπρακτη συγγνώμη εκ μέρους όλων των Ελλήνων προς τους Θρακιώτες που τα τελευταία χρόνια αφέθηκαν να φυλούν μόνοι Θερμοπύλες», σημείωσε καταλήγοντας η κ. Νικοπούλου.

domna_vizvizi



Πηγή:  http://www.thrakinews.gr/