Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Και νέο άρθρο Άκη Γεροντόπουλου, αυτή τη φορά για την ΕΡΤ

Με τι καταπιάστηκε στην εφημερίδα «Δημοκρατία»
ο πρώην βουλευτής Έβρου, νυν αναπληρωτής
εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας
και στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά ;

                                           ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΙ ΛΟΓΟΚΡΙΤΕΣ ;

Στις σύγχρονες κοινωνίες όπου επικρατούν οι νέες τεχνολογίες, ο ρόλος των ΜΜΕ είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την παρουσίαση των πολιτικών εξελίξεων. Την ίδια ώρα, μέσω των νέων μορφών ενημέρωσης, καθίσταται άμεση και η συμμετοχή-παρέμβαση των πολιτών στα πολιτικά δρώμενα. Και αυτό γιατί πλέον τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ αποτελούν πεδίο δημόσιου διαλόγου, ανταλλαγής απόψεων και άσκησης κριτικής.

Σε κοινωνίες με αυταρχικά καθεστώτα και στις καθεστωτικές νοοτροπίες με δημοκρατικό μανδύα, στόχος είναι η χειραγώγηση των ΜΜΕ μέσω ενός επιστημονικού ελέγχου, μιας έντεχνης φίμωσης, που καταργεί τις συνθήκες ελευθερίας και δημοκρατίας, όπως έχει διατυπώσει ο JANES BENIGER ως «CONTROL REVOLUTION».

Αυτή η «επανάσταση ελέγχου» είναι μία σύνθετη διαδικασία όπου η πληροφορία συλλέγεται, αποθηκεύεται και επεξεργασμένη μεταδίδεται, είτε την ώρα της παραγωγής (π.χ. τηλεοπτικά παράθυρα), είτε αργότερα.

Στην ελληνική πραγματικότητα, η κυβερνώσα ομάδα έχει δημιουργήσει μηχανισμούς με κατάλληλα εκπαιδευμένα στελέχη και ειδικές εταιρείες προπαγάνδας προκειμένου μέσω του «ελέγχου» της πληροφόρησης να ελέγξει την κοινωνία πιο πλατιά και πιο διάχυτα από ότι παλαιότερα.

Ο έλεγχος θεώρησης και μεταβίβασης της πληροφορίας, κατά WIENER, παρέχει την εξουσία και τη δυνατότητα στην ομάδα να διαμορφώνει και να ελέγχει τη συνείδηση των πολιτών. Αναμφίβολα, εδώ, αναζητούνται οι αιτίες «παθητικότητας» ή «αποχαύνωσης» ενός ολόκληρου κοινωνικού συνόλου.

Ένα απλό παράδειγμα ελέγχου ή κατεύθυνσης της ενημέρωσης προς όφελος συγκεκριμένων θέσεων, είναι η παρουσίαση των απόψεων αυτών από τηλεοπτικά παράθυρα, όπου μέσω εντέχνων διακοπών, χασμωδιών και προσχεδιασμένων πολυφωνικών παρεμβάσεων αποσαθρώνεται η επιχειρηματική ροή του ανεπιθύμητου λόγου των «πολιτικών αντιπάλων». Έτσι ο κυβερνητικός λόγος εμφανίζεται ως η μόνη «καθαρή» πολιτική φωνή και η μόνη «αναγκαία» πολιτική απόφαση.

Με αυτό τον τρόπο, φαίνεται πως λειτουργεί το τελευταίο διάστημα η κατά τα άλλα δημόσια τηλεόραση, από την οποία λείπει η αντίθετη άποψη. Κορυφαίο παράδειγμα αυτής της πρακτικής, η εξαφάνιση από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, της ομιλίας του κ. Αντώνη Σαμαρά στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Στην ομιλία αυτή, ο πρόεδρος της ΝΔ ορθοτομώντας το λόγο της πολιτικής αλήθειας της σημερινής δύσκολης πραγματικότητας, ξεκαθάριζε την «ομίχλη» δίνοντας συγκεκριμένες λύσεις που θα οδηγήσουν τη χώρα στην έξοδο από το τούνελ των οικονομικών προβλημάτων.

Αυτό, για τους κρατούντες δεν έπρεπε ούτε να φανεί, ούτε να ακουστεί, και έτσι έγινε! Με απόφαση του κατά ORWELL «μεγάλου αδερφού», εξαφανίσθηκε σαν να μην υπήρξε ποτέ!

.