Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Σταμάτησαν οι μηχανές παραγωγής στη Shelman Κομοτηνής

Φόβος και τρόμος για τους 160 εργαζομένους, που έχουν να δουν δυο μήνες το χρώμα του χρήματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ




Με μορφή ντόμινο εμφανίζονται τα προβλήματα σε εργοστάσια της Βιομηχανικής Περιοχής Κομοτηνής. Μπορεί την επικαιρότητα να μονοπωλεί ο όμιλος Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων του, λόγω της πολιτικής διάστασης που έχει λάβει το ζήτημα, όμως και άλλες μονάδες της ΒΙ.ΠΕ. έχουν εισέλθει στη δίνη της κρίσης. Και από τους πρώτους φυσικά που πλήττονται είναι οι εργαζόμενοι, όπως στην περίπτωση της Shelman, της ελληνοελβετικής βιομηχανίας επεξεργασίας ξύλου, όπου χθες οι μηχανές παραγωγής σταμάτησαν. Οι 160 εργαζόμενοι πραγματοποίησαν διεκδικούν δεδουλευμένα δύο μηνών και την δωροεπιταγή του Δεκεμβρίου, η οποία προβλέπεται από τη συλλογική σύμβαση εργασίας, που υπογράφηκε τοπικά με το σωματείο και το Εργατικό Κέντρο. Αυτό που προβληματίζει, όμως, περισσότερο τους εργαζόμενους είναι το μέλλον της επιχείρησης και κατ’ επέκταση των ίδιων. Εκφράζουν φόβους ότι η μικρή αυτή καθυστέρηση δεδουλευμένων αποτελεί την αρχή.

Ο «Χ» συνάντησε δεκάδες εργαζόμενους στο παρκινγκ των ιδιόκτητων βιομηχανικών εγκαταστάσεων παραγωγής και αποθήκευσης χημικών προϊόντων στο οικόπεδο 16 στρεμμάτων που διαθέτει η Shelman στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνή. Κάποιοι είχαν ανάψει φωτιά για να ζεσταθούν, αφού βρίσκονταν εκεί από τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ άλλοι είχαν αποκλείσει την κεντρική είσοδο του εργοστασίου. Δεν είχαν κάτι κακό να προσάψουν στη διοίκηση της επιχείρηση, αφού μέχρι σήμερα καμία απόλυση δεν έγινε, αλλά ανησυχούν μήπως η καταβολή των μισθών τους συνεχιστεί. Γι’ αυτό και προχώρησαν στη χθεσινή συμβολική κινητοποίηση με αποχή από τα καθήκοντά τους καθ’’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου τους, περιμένοντας μία ημερομηνία από τη διοίκηση. Οι κινητοποιήσεις είχαν ήδη ξεκινήσει από την Τρίτη, οπότε οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε τρίωρες στάσεις εργασίας μετά το τέλος κάθε βάρδιας.

Οι εργαζόμενοι από το πρώτο κιόλας διάστημα της μη καταβολής των δεδουλευμένων τους ενημέρωσαν το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής. Σε επικοινωνία που είχε ο «Χ» με τον πρόεδρο Παντελή Μαγαλιό έγινε γνωστό ότι έχει ήδη γίνει τριμερής συνάντηση μεταξύ εργαζομένων, διοίκησης του εργοστασίου και Εργατικού Κέντρου στην Επιθεώρηση Εργασία. Αυτή, όπως είπε ο κ. Μαγαλιός, «είχε σαν αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να πληρωθούν το υπόλοιπο του Δεκεμβρίου». Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου επιβεβαίωσε ότι καμία απόλυση δεν έγινε στην συγκεκριμένη μονάδα, αλλά «σε εργοστάσιο του ίδιου ομίλου στη Χαλκίδα έγιναν απολύσεις. Η διοίκηση στην Κομοτηνή προσπαθεί. Είναι πρόβλημα της εποχής», ανέφερε ο κ. Μαγαλιός.

Οι 160 εργαζόμενοι σήμερα επέστρεψαν στα εργασιακά τους καθήκοντα, αναμένοντας τις εξελίξεις και ευχόμενοι να είναι θετικές για τους ίδιους και την εταιρεία. Μία εταιρεία με περισσότερα από 40 χρόνια εμπειρίας στην επεξεργασία του ξύλου.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/