Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Κειμήλια της Θράκης στη Γενεύη

Εκθεση στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης  στο Chambésy Γενεύης, έως τις 24 Ιουλίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Η έκθεση «Κειμήλια του Παρλθόντος: Θησαυροί της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και η Ανταλλαγή Πληθυσμών. Από τις Συλλογές του Μουσείου Μπενάκη φιλοξενείται στο «Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης» στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Chambésy Γενεύης.

Η έκθεση αποτελείται από 90 εκκλησιαστικούς θησαυρούς που χρονολογούνται από τον 16ο έως και τον 19ο αιώνα, κυρίως έργα αργυροχοΐας, κεντήματα και εικόνες που έφεραν στην Ελλάδα οι ελληνορθόδοξοι πληθυσμοί της Μικράς Ασίας και Ανατολικής Θράκης.

Το Μουσείο Μπενάκη είναι ένα εκ των ελληνικών ιδρυμάτων που διαφύλαξαν όσα πολύτιμα κειμήλια κατόρθωσαν να περισώσουν οι Έλληνες πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής, μετά την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών του 1923.

Στον δίγλωσσο -αγγλικά και γαλλικά- κατάλογο που κυκλοφορεί και συνοδεύει την έκθεση, ο Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Άγγελος Δεληβορριάς αναφέρει: «Στις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη υπάρχουν αντικείμενα που προέρχονται από την Ανατολική Θράκη, τον Πόντο και την Κεντρική Μικρά Ασία, την παλαιά βυζαντινή επαρχία της Καππαδοκίας. Ένας σημαντικός αριθμός από τα αντικείμενα αυτά, καθώς σχετίζεται με εργαστήρια της Κωνσταντινουπόλεως, υπομνηματίζει εμμέσως το κλίμα της γεωγραφίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Θα μπορούσε επομένως να υποστηριχτεί ότι η παρουσία τους στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Chambésy της Ελβετίας υποδηλώνει κατά κάποιο τρόπο επιστροφή στον φυσικό τους χώρο».

Ο κατάλογος παρουσιάζει όλα τα εκθέματα πλαισιωμένα από κείμενα της επιμελήτριας της έκθεσης, Δρ. Άννας Μπαλλιάν, επικεφαλής επιμελήτριας της ισλαμικής και μεταβυζαντινής συλλογής του Μουσείου Μπενάκη.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης Εγκαινιάστηκε στις 3 Φεβρουαρίου παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

.