Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

H ομιλία του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ ενώπιον του Γ. Παπανδρέου

Τι είπε πριν λίγο ο Αρης Γιαννακίδης, κατά στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου παρουσία του Πρωθυπουργού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ




Κύριε Πρωθυπουργέ,

Κύριοι Υπουργοί,

Η σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης είναι ιστορική. Και τούτο διότι στην τέταρτη συνεδρίαση του, έναν μόλις μήνα μετά τη λειτουργία της δικής μας μικρής «τοπικής κυβέρνησης» τιμά τον θεσμό με την παρουσία και τη συμμετοχή του ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας.

Η πιο ρηξικέλευθη αυτοδιοικητική αναδόμηση - αναδιάρθρωση της χώρας, που εκχωρεί ρόλους, αρμοδιότητες, πόρους εμπιστεύεται τις περιφερειακές δυνάμεις.


Κύριε Πρόεδρε,

Έχω την εντύπωση πως τις ανάγκες της περιφέρειάς μας τις γνωρίζετε καλύτερα και από εμάς τους ίδιους, όχι μόνο γιατί έχετε κοντά σας, για πρώτη φορά από την Περιφέρειά μας πέντε άξιους Υπουργούς αλλά κυρίως γιατί την έχετε επισκεφθεί τόσες φορές, σφραγίζοντας κάθε φορά την τοπική ιστορία με τομές που πολλές φορές άλλαξαν τον ρου της.


Κύριε Πρωθυπουργέ,

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, οι συμπολίτες μου περνούν δύσκολες μέρες. Και τα στοιχεία που πριν από λίγες μόνο μέρες είδαν το φως της δημοσιότητας τοποθετώντας την πρώτη στη στατιστική αποτύπωση της ανεργίας, πρώτη στην πιθανότητα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της να πέσει στην φτώχια.

Μια περιφέρεια με διαχρονικές αναπτυξιακές υστερήσεις – καρκινοβασίες με φοβικά σύνδρομα και ανασφάλεια που κατέχει διαχρονικά περίοπτη θέση στο βάθρο της περιθωριοποίησης της κοινωνικής-οικονομικής δυσπραγίας.


Κύριε Πρωθυπουργέ,

Σας μιλώ με τη φωνή ενός ανέργου, ενός ομήρου της ΕΝΚΛΩ, ενός απολυμένου από τη δουλειά του, ενός αγρότη που προσπαθεί να βρει τον βηματισμό του, ενός συνταξιούχου που βρίσκεται σε αδιέξοδο, ενός νέου που ψάχνει απελπισμένα για δουλειά, ενός μικρομεσαίου που αναζητά θέση στην αγορά που περιμένει το 12% της επιδότησης του κόστους εργασίας από το Β΄ εξάμηνο του 2008.

Αυτή είναι κύριε Πρωθυπουργέ η φωνή του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, αυτή είναι η φωνή των συμπολιτών μου.

Αυτή είναι η φωνή της μικρής βορειοεβρίτισσας που έχει ταυτοποιήσει την ιστορική μοίρα της με την προσφυγιά και την ξενιτιά.

Η φτώχεια διαχέεται σε όλη την κοινωνική διαστρωμάτωση, η αποβιομηχάνιση απτή, έκδηλη, ορατή, δημογραφική αφαίμαξη, μετανάστευση, ανθρώπινα δράματα.

Η πραγματικότητα λοιπόν είναι δύσκολη. Απαιτεί εγρήγορση και κινητοποίηση. Κυρίως όμως απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας και αντίληψης αφού πολλά από όσα, σε εργασιακό επίπεδο θεωρούσαμε ως δεδομένα ή κεκτημένα, πολλές φορές με στρεβλώσεις και αδικίες, δεν παραμένουν έτσι.

Θέλω να ευχαριστήσω την Υπουργό κ. Κατσέλη γιατί επέλεξε την περιφέρειά μας, ως πρώτη, για την ενεργοποίηση των μέτρων που αφορούν τοπικά σύμφωνα απασχόλησης, κοινωνικές συνέργιες ύψους 30.000.000 ευρώ για την Α.Μ.Θ.


Κύριε Πρωθυπουργέ, ζητάμε τη βοήθεια σας.

Χθες είχα σύσκεψη με τους συνεργάτες μου και με το Δ.Π.Θ. με θέμα την αξιοποίηση γεωθερμικών πεδίων που είναι εκτεταμένα σε όλη την περιφέρεια, ενεργοποιώντας ανάλογη πρόσκληση για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Θεωρώ ότι πρόκειται για μια μοναδική πρόκληση για την περιφέρειά μας αφού αξιοποιεί έναν περιβαλλοντικό πλούτο, ενισχύει το μοντέλο της αειφορικής ανάπτυξης και χαμηλώνει το αγροτικό κόστος.

Δυστυχώς διαπιστώσαμε ότι κανένα γεωθερμικό πεδίο δεν μπορεί να αξιοποιηθεί.

Πριν ένα χρόνο, εμπειρογνώμονες-τεχνοκράτες της Περιφέρειας, του Δ.Π.Θ., του αρμόδιου Υπουργείου συνδιαμορφώσανε το κείμενο μιας τροπολογίας για τη διευθέτηση του θέματος, δυστυχώς από τότε δεν υπήρξε καμία εξέλιξη.

Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τα γεωθερμικά μας πεδία χρηματοδοτώντας τις υποδομές και δίδοντάς τα για χρήση θερμοκηπίων στους νέους αγρότες.

Το πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής, που φέρει το όνομα ενός εμβληματικού Θρακιώτη οραματιστή.

Ένα πρόγραμμα αγροτικής ανασυγκρότησης της Υπαίθρου με διαχειριστή την Αθήνα και το κεντρικό Υπουργείο.


Κύριε Υπουργέ,

Εκχωρείστε στις περιφέρειες το δικαίωμα να υλοποιήσουν το δικαίωμα να διαχειριστούν αυτό το πρόγραμμα.

Το συναποφασίσαμε ως γηγενής θεσμική κοινωνία, η άμβλυνση των διαχρονικών ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, η διάχυση της ανάπτυξης, κινήτρων, επιδοτήσεων ισόρροπα σ΄ όλη τη γεωγραφία της περιφέρειας. Αντί αυτού, στις 14/02 ο κύριος Πλασκοβίτης γνωστοποίησε στο Επιμελητήριο Καβάλας ότι η επιδότηση του κόστους εργασίας από 12% που ισχύει στη Θράκη για την Καβάλα και τη Δράμα, επανέρχεται στο καθεστώς του 4% που ίσχυε πριν από το 2002.

Στον Αναπτυξιακό Νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, στην ίδια ζώνη κινήτρων είναι η Αχαΐα με την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.


Ø ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης:

Αφετηρία εκκίνησης 808.000.000 € που υπολείπονται κατά 200.000.000 € από τα ΠΕΠ του Γ΄ Κ.Π.Σ.

Εξ αυτών, 208.000.000 € ανύπαρκτοι πόροι που ενεγράφησαν από την απερχόμενη κυβέρνηση.

120.000.000 για λειτουργικές ουρές του Γ΄ Κ.Π.Σ.

130.000.000 για να καλύψουν κεντρικές αναπτυξιακές εθνικές επιλογές αλλά εις βάρος του Ε.Σ.Π.Α. της Α.Μ.Θ.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους …


Με την απαρχή του νέου θεσμικού μας ρόλου ξεκινήσαμε με τους συνεργάτες μου, μια πρωτόγνωρη διαδικασία δημοκρατικού προγραμματισμού, διαβουλευόμενοι με τις παραγωγικές και πολιτικές δυνάμεις του τόπου για να συγκεκριμενοποιήσουμε το παραγωγικό πρότυπο, την αναπτυξιακή μας ταυτότητα, να σχηματοποιήσουμε τον επιχειρησιακό αναπτυξιακό μας σχεδιασμό που θα προσδώσει προστιθέμενη αξία, κοινωνικό πλεόνασμα που θα αναδεικνύει τον ρόλο της Περιφέρειας στη νέα γεωγραφία, στη νέα γεωοικονομία.

Στόχος μας να ενεργοποιήσουμε χωρίς οριοθετήσεις και αποκλεισμούς, όλο το γηγενές κοινωνικό δυναμικό σε έναν αναπτυξιακό βηματισμό, στοχεύοντας κατ΄ αρχήν αυτός να γίνει καθημερινό θεσμικό μας βίωμα και παράλληλα να πείσουμε την κυβέρνηση και ολόκληρο το πολικό σύστημα, ότι αυτή η αναπτυξιακή πρόταση είναι αδήριτη εθνική ανάγκη να υλοποιηθεί.

Ο δικός μας ρόλος δεν είναι η διαχείριση της καθημερινότητας, ο ρόλος μας είναι να ανοίξουμε δρόμους, να ιχνηλατήσουμε τα μονοπάτια της προοπτικής και της ελπίδας.

Αλλάζουμε την αναπτυξιακή ατζέντα της περιοχής. Τούτη η Περιφέρεια μπορεί να αποτελέσει ένα διεθνές ανταγωνιστικό κέντρο διαμετακόμισης εμπορευμάτων.

Σήμερα, η πιο πολυσύχναστη θαλάσσια οδός διακίνησης εμπορευμάτων είναι τα στενά του Βοσπόρου, όπου εκτιμάται ότι ετησίως διέρχονται περίπου 50.000 σκάφη. Αυτός ο δίαυλος εμφανίζει δυο σοβαρά μειονεκτήματα, χρονοτριβή διέλευσης περίπου 1,5 μέρα και κόστος ανά σκάφος 48.000 €.

Αν με συνδυασμένες μεταφορές διασυνδέσουμε τα δυο μας λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας με τα Παραδουνάβια ποτάμια και τα παρευξείνια λιμάνια Μπουργκάς – Κωνστάνζα, δημιουργούμε έναν τελείως ανταγωνιστικό δίαυλο επικοινωνίας με μικρότερη χρονοτριβή και πολύ χαμηλότερο κόστος.

Παρουσιάσαμε το αναπτυξιακό αυτό εγχείρημα στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και δημόσια θέλω να ευχαριστήσω την ηγεσία του Υπουργείου για την εξαιρετική συνεργασία, που παρευρέθηκαν επιτόπου και συνεργαστήκαμε με την Εγνατία Α.Ε., την ΕΡΓΟΣΕ με τους οικείους Δήμους και τους Οργανισμούς Λιμένων. Σήμερα υπάρχουν οριστικές μελέτες εφαρμογής για την οδική διασύνδεση του λιμανιού Αλεξανδρούπολης με την Εγνατία (περιμετρική Αλεξανδρούπολης) καθώς και με το Σιδηροδρομικό δίκτυο.

Επίσης, εντός το 2011 θα υπάρξει ανάδοχος μελέτης για τη σιδηροδρομική διασύνδεση του λιμανιού Καβάλας με τους Τοξότες καθώς και με τη Βιομηχανική Περιοχή και τη Β.Φ.Λ., με διασφαλισμένη τη χρηματοδότηση της μελέτης. Εκπονούνται οι μελέτες για τον κάθετο άξονα 61 Σέρρες – Δράμα – Καβάλα. Αναζητούνται τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση αυτής της αναπτυξιακής πρότασης καθώς και η διακρατική συμφωνία για την οδική και σιδηροδρομική διασύνδεση με το λιμάνι του Μπουργκάς.

Αυτή είναι η νέα μας ταυτότητα. Η προοπτική που χαράζουμε για την περιοχή μας. Είναι η περιφερειακή μας πρόκληση.

Εμείς δεν βλέπουμε την περιφέρειά μας σαν το τέλος της Ελλάδας αλλά σαν το επίκεντρο μία νέας γεωοικονομίας.


Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η Γεωργία είναι σήμερα για τη χώρα μία αναπτυξιακή διέξοδος.

Θέλουμε να μετατρέψουμε την περιφέρειά μας σε πρότυπο ανταγωνιστικής διάρθρωσης των παραγωγικών πόρων της και κυρίως του πρωτογενή τομέα, όπου θα κυριαρχούν παντού η αειφορία, η ποιότητα, η γνώση και η καινοτομία.

Για μας, η αγροτική ανάπτυξη της περιφέρειάς μας και μάλιστα προς μια πράσινη και αειφορική κατεύθυνση, αποτελεί στρατηγικό στόχο, γιατί αφορά τουλάχιστον 100.000 αγρότες και συναφείς δραστηριότητες, που με τον καθημερινό μόχθο τους τροφοδοτούν με αγροτικά προϊόντα την οικονομία της χώρας μας και στηρίζουν τον κοινωνικό ιστό.

Θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες και σε συνεργασία μαζί σας, για να παρθούν μέτρα για μείωση του κόστους παραγωγής, για αύξηση των επενδύσεων, για χρηματοδότηση καινοτόμων παρεμβάσεων που ενισχύουν την αγροτική παραγωγή και το εισόδημα με σεβασμό στο περιβάλλον. Το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Ορεινής Ζώνης της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης είναι μια καινοτόμα πρωτοβουλία μας και σχεδιάζουμε να κάνουμε και άλλες τέτοιες αναπτυξιακές παρεμβάσεις.

Ακόμη, θα αναλάβουμε δράσεις και πρωτοβουλίες για στήριξη και προώθηση της παραγωγής υψηλής ποιότητας πρωτογενών και μεταποιημένων προϊόντων και μάλιστα υψηλής προστιθέμενης αξίας στα πλαίσια του νέου διεθνούς ανταγωνιστικού περιβάλλοντος. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ώστε το πρόγραμμα «Καλάθι Προϊόντων» να πετύχει στους στόχους του και να αυξηθεί το μερίδιο των Θρακομακεδονικών προϊόντων στις αγορές, εγχώριες και διεθνείς. Τις προτάσεις μας θα τις παρουσιάσει αμέσως μετά ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης με αρμοδιότητα τον Πρωτογενή Τομέα, ο κ. Γιώργος Ούστογλου.


Κύριε Πρωθυπουργέ,

Λίγες μέρες πριν από τις περιφερειακές εκλογές, στην Αλεξανδρούπολη, σας είχα ζητήσει να μας βοηθήσετε να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή.

Να δώσουμε πίστη στους νέους ανθρώπους πως θα τα καταφέρουμε.

Ο δρόμος είναι δύσκολος και το ξέρουμε όλοι. Όμως ο δρόμος αυτός είναι μονόδρομος. Αν δεν αλλάξουμε δεν θα έχουμε μέλλον, δεν θα έχουμε αξιοπρέπεια.

Το περιφερειακό συμβούλιο της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης σήμερα, σας διαβεβαιώνω ότι έχει συναίσθηση της μεγάλης του ευθύνης για το μέλλον.

Όλοι εμείς που το συναποτελούμε, χωρίς διακρίσεις και με δεδομένες τις μικρές ή μεγάλες διαφωνίες μας, συμφωνούμε πως για την περιοχή μας αποτελεί εθνικό χρέος η άσκηση μίας πολιτικής ανοικτών οριζόντων, χωρίς περιχαρακώσεις, αποκλεισμούς και αρνητικές σημειολογίες.

Στον τόπο μας και το ξέρετε καλά αφού σφραγίσατε σε χαλεπούς καιρούς αυτήν την πολιτική, σηκώσαμε τις μπάρες, και γκρεμίσαμε τα τείχη που απομάκρυναν τον τόπο μας από τις εξελίξεις και άφησαν ολόκληρες γενιές στο περιθώριο.

Ζητούμε ανάπτυξη. Ζητούμε το αυτονόητο και θα αγωνιστούμε όλοι για να το πετύχουμε.


Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η περιφέρειά μας θα είναι η εμβρυουλκός μίας νέας αναπτυξιακής πορείας ανοικτών οριζόντων που θα επικεντρώνεται στην ευρύτερη βαλκανική.
Η περιφέρεια θα γίνει κόμβος ενέργειας και συνδυασμένων μεταφορών. Περιοχή περιβαλλοντικής αειφορίας. Περιοχή της πολιτισμικής διαφορετικότητας, σταυροδρόμι πολιτισμών.

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Δεν θα πάψω να μιλώ για το εθνικό χρέος που έχω για τον τόπο μου. Για την απόλυτη ανάγκη μίας υπερκομματικής συμφωνίας που θα οριοθετεί σε βάθος χρόνου τις πολιτικές για την περιοχή.

Είμαι βέβαιος, γνωρίζοντας την ευαισθησία σας, ότι το διαχρονικό αυτό αίτημα θα αποτελέσει πολιτικό πρόταγμα για την κυβέρνηση.

Οι αγώνες σας και η πορεία σας αποτελούν εγγύηση ότι θα τα καταφέρουμε και θα δώσουμε στη χώρα προοπτική και στους συμπολίτες μας, τους νέους ελπίδα και μέλλον.

Σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ για την παρουσία σας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

.