Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Οι συναντήσεις της Κατσέλη στην Κομοτηνή

Το δελτίο Τύπου
που βγήκε από το
Υπουργείο Εργασίας
και Κοινωνικής Ασφάλισης
για τις συναντήσεις εργασίας
της Λούκας με εκπροσώπους
των κοινωνικών φορέων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ



Ανάχωμα 300 εκ. ευρώ στην ανεργία θέτει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Τ. Κατσέλη, κατά τη συνάντηση της, στην Κομοτηνή, με εκπροσώπους του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κομοτηνής, της Ομοσπονδίας Εμπόρων και Βιοτεχνιών Κομοτηνής, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θράκης και της Αναπτυξιακής Ροδόπης.

Η κα Κατσέλη ενημέρωσε τους εκπροσώπους των φορέων ότι το Υπουργείο προωθεί τρεις πυλώνες πολιτικών στήριξης της εργασίας, μέσω των προγραμμάτων κοινωνικής εργασίας, των Τοπικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Στήριξης της Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ) για ανέργους και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, καθώς και του σχεδίου νόμου για την κοινωνική οικονομία και την ίδρυση κοινωνικών επιχειρήσεων.

Ήδη το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επεξεργάζεται σχέδιο προκήρυξης για τη δημιουργία εξειδικευμένων προγραμμάτων στήριξης της Κοινωνικής Εργασίας με συνολικό προϋπολογισμό 170 εκ. ευρώ και χρηματοδότηση από πόρους του ΕΣΠΑ. Στόχος των προγραμμάτων είναι η στήριξη του εισοδήματος 70.000 ωφελούμενων σε όλη τη χώρα. Προτεραιότητα του Υπουργείου είναι η άμεση υλοποίηση των προγραμμάτων σε περιοχές της χώρας με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανεργίας, όπως η Ανατολική και Δυτική Μακεδονία και Θράκη, η Αττική κ.α.

Σχετικά με τα ΤΟΠΣΑ, η κα Κατσέλη ανέφερε πως πρόκειται για διετή προγράμματα ένταξης των ανέργων και κοινωνικά ευπαθών ομάδων στην αγορά εργασίας, συνολικού προϋπολογισμού 190 εκ. ευρώ. Απευθύνονται και στις 13 Περιφέρειες και προωθούν τοπικά προγράμματα μέσω αναπτυξιακών συμπράξεων για την υλοποίηση δράσεων, όπως παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, κατάρτιση, πρακτική άσκηση και προώθηση στην απασχόληση.

Η Υπουργός επεσήμανε τη σημαντικότητα της θεσμοθέτησης της ίδρυσης κοινωνικών επιχειρήσεων με σχέδιο νόμου, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του επόμενου μήνα. Το σχέδιο νόμου προβλέπει τη σύσταση ενός νέου τύπου επιχείρησης, η οποία διαθέτει την εμπορική της ιδιότητα, αλλά έχει ως βασικό σκοπό την προαγωγή δράσεων συλλογικού σκοπού και την ένταξη στην οικονομική δραστηριότητα ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Προβλέπεται η χρηματοδότηση των κοινωνικών επιχειρήσεων από το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, με μικροδάνεια και μικροπιστώσεις με ευνοϊκούς όρους, καθώς και φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις.

Τέλος, η κα Κατσέλη ανακοίνωσε την άμεση προώθηση προγραμμάτων Κοινωνικής Εργασίας για τη Θράκη, ύψους 30 εκ. ευρώ.