Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Στη Βουλή από Κοντό το θέμα της ΣΕΚΑΠ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ
ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ
Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ
ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ


ΘΕΜΑ: Το μέλλον της ΣΕΚΑΠ

Η καταστροφική πολιτική της σημερινής Κυβέρνησης στο θέμα της φορολογίας των τσιγάρων (τρεις αυξήσεις εντός του 2010), ανάγκασε τις βιομηχανίες που παράγουν τσιγάρα στη χώρα μας να οδηγηθούν σε οικονομικά αδιέξοδα, αφού για να παραμείνουν στην αγορά υποχρεώθηκαν να απορροφήσουν σημαντικό μέρος του φόρου.

Μια από τις επιχειρήσεις που δέχθηκε με τον πλέον σκληρό τρόπο τα «χτυπήματα» της κυβέρνησης Παπανδρέου είναι η ΣΕΚΑΠ, η βιομηχανία τσιγάρων που λειτουργεί στη Θράκη και αντιμετωπίζει οικονομικά και λειτουργικά αδιέξοδα.

Την συνεταιριστική αυτή βιομηχανία αρνείται πεισματικά η ΑΤΕ να χρηματοδοτήσει, παρά το γεγονός ότι κατέχει το 40% των μετοχών της και έχει εισπράξει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τόκους από αυτήν, αφού τα επιτόκια με τα οποία την δάνειζε ήταν κατά πολύ υψηλότερα του μέσου όρου των επιτοκίων της αγοράς, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να οδηγείται σε οικονομική ασφυξία.

Πέραν αυτών η ΑΤΕ δεν αποκαλύπτει τις προθέσεις της για την ΣΕΚΑΠ, με αποτέλεσμα να επιχειρείται ιδιωτικοποίηση της με όρους που γεννούν ερωτηματικά και προκαλούν φόβους και σύγχυση τόσο στους εργαζόμενους όσο και στην τοπική κοινωνία σχετικά με την διαφάνεια των διαδικασιών και κυρίως για το μέλλον της εταιρείας.

Οι φόβοι δε και οι ανησυχίες εντείνονται από τις πληροφορίες ότι υπήρξε ενδιαφέρον τουρκικής εταιρείας για εξαγορά της ΣΕΚΑΠ, στελέχη της οποία φέρονται μάλιστα να επικοινωνούν με στελέχη της ΣΕΚΑΠ.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός.

1. Γιατί η σημερινή κυβέρνηση δεν στηρίζει τη ΣΕΚΑΠ αλλά αντίθετα με την πολιτική της την οδηγεί σε οικονομική και λειτουργική απαξίωση;

2. Ποια είναι η πολιτική της ΑΤΕ για την περαιτέρω πορεία της εταιρείας;

3. Ποια είναι η πολιτική της κυβέρνησης για να αποτρέψει την εξαγορά της ΣΕΚΑΠ, που λειτουργεί στην περιοχή της Θράκης, από Τούρκικη εταιρεία, ή από άλλη εταιρεία που δεν εγγυάται το μέλλον της;

.