Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

«Τρία χρόνια δεν εισπράχθηκαν τα μισθώματα για το παζάρι Σαπών»

Απίστευτη καταγγελία του αντιδημάρχου, με βάση την έρευνα που απέδειξε ότι δεν αποδόθηκε στον πρώην δήμο Σαπών το 20% επί των μισθίων, ως όφειλε να κάνει η Διεύθυνση Εμπορίου της Νομαρχίας Ροδόπης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Μία ιστορία που προβληματίζει τη νέα δημοτική αρχή του δήμου Μαρώνειας – Σαπών και αφορά στη λειτουργία της λαϊκής αγοράς του οικισμού, έφερε στο φως ο αντιδήμαρχος οικονομικών και αναπληρωτής δήμαρχος Μαρώνειας - Σαπών Ιωάννης Πολυχρονιάδης. Με την ανάληψή του των καθηκόντων ο κ. Πολυχρονιάδης ερεύνησε τα οικονομικά του δήμου και διαπίστωσε ότι επί τρία χρόνια μισθώματα για το παζάρι των Σαπών δεν εισπράχθηκαν από τη Διεύθυνση Εμπορίου, με αποτέλεσμα να μην αποδίδεται το ανάλογο ποσό στο δήμο. Την ίδια στιγμή βέβαια ο δήμος επιβαρύνεται των εξόδων καθαριότητας στο χώρο της λαϊκής.

Το έγγραφο που έχει στα χέρια του ο αντιδήμαρχος αποδεικνύει τα λεγόμενά του στο «Χ», «πριν από 3 περίπου χρόνια ξεκίνησε ο δήμος Σαπών να εισπράξει τα οφειλόμενα μισθώματα για το παζάρι των Σαπών. Τότε είχε έρθει ένα χαρτί από την Περιφέρεια Α.Μ.&Θ., σύμφωνα με το οποίο ο δήμος δεν έχει δικαίωμα να εισπράξει, γιατί η δικαιοδοσία ανήκει στο τμήμα Εμπορίου της τότε Νομαρχίας Ροδόπης. Αυτό υπάρχει σε έγγραφο. Έτσι για τα επόμενα τρία χρόνια, δηλαδή 2008, 2009 και 2010 ο δήμος Σαπών δεν έχει εισπράξει τίποτα. Έπρεπε κανονικά το τμήμα Εμπορίου ή η περιφέρεια να εισπράξει 100.000 ευρώ που αναλογούσαν για τον δήμο Σαπών και από αυτά το 20% έπρεπε να αποδοθεί στον δήμο Σαπών. Από όσο γνωρίζουμε δεν έχει εισπραχθεί τίποτα, άρα και εμείς σαν δήμος για τρία χρόνια δεν έχουμε εισπράξει τίποτα, ούτε το 20%. Βέβαια εμείς καθαρίζουμε, κάνουμε όλη την βρώμικη δουλειά του παζαριού και δεν έχουμε πάρει ούτε το 20%».

Ο αντιδήμαρχος ευελπιστεί ότι με την εφαρμογή του Καλλικράτη η διαχείριση των λαϊκών αγορών θα μεταφερθεί ως δικαιοδοσία στο δήμου. Άλλωστε το ποσό δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο για τον δήμο, που χρειάζεται τα χρήματα για ανταποδοτικά έργα. Όπως τόνισε ο κ. Πολυχρονιάδης, «τα χρήματα είναι 20.000 ευρώ μόνο για τον δήμο Σαπών και νομίζω παραπλήσιο είναι το ποσό στον δήμο Μαρώνειας. Πλέον ο δήμος έχει δύο λαϊκές αγορές των Σαπών και της Ξυλαγανής και τα χρήματα είναι απαραίτητα για να κάνουμε κάποιες υποδομές, όπως σκέπαστρα, τουαλέτες. Να προσφέρουμε στους δημότες μας που προτιμούν τις λαϊκές αγορές».


Παραφιλολογία οι φήμες αλλαγής της μέρας διεξαγωγής της λαϊκής αγοράς

Ο Γιάννης Πολυχρονιάδης ζητήθηκε να σχολιάσει και τις φήμες, που έχουν αναπτυχθεί γύρω από την αλλαγή μέρας διεξαγωγής της λαϊκής αγοράς Σαπών, που γίνεται κάθε Παρασκευή. Ο αντιδήμαρχος ήταν ξεκάθαρος ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση, «όλοι οι φορείς του τόπου μας συμφωνούν ότι δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε μέρα στο παζάρι και ο δήμος είναι κάθετος σε αυτό το θέμα. Δεν γνωρίζω από πού βγαίνουν αυτές οι φήμες. Επιμένουμε στην Παρασκευή και δεν αλλάζουμε ημέρα».

Για το ίδιο ζήτημα ρωτήθηκε και ο Χάρης Παπαδόπουλος πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Σαπών, που υποστήριξε τη διεξαγωγή της λαϊκής αγοράς την Παρασκευή, όπως γίνεται τα τελευταία 50 περίπου χρόνια. Όπως τόνισε στο «Χ», «Κυκλοφόρησαν ορισμένες φήμες ότι το παζάρι θέλουν να γίνει την Πέμπτη. Εμείς σαν ένωση επαγγελματιών κάναμε δηλώσεις και ενημερώσαμε ότι το παζάρι γίνεται και πρέπει να γίνεται Παρασκευή. Είναι μια ημέρα ζωτικής σημασίας για την περιοχή γιατί όλοι οι συντοπίτες μουσουλμάνοι κατεβαίνουν την Παρασκευή και προσεύχονται στο τζαμί και με την ευκαιρία αυτή επισκέπτονται και στο παζάρι. Αν γίνει κάποια άλλη μέρα ούτε οι μουσουλμάνοι θα εξυπηρετούνται, ούτε η αγορά η δική μας θα μπορεί να εξυπηρετηθεί. Αυτός είναι ο λόγος που επιμένουμε εδώ και 50 χρόνια να γίνεται το παζάρι Παρασκευή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την αλλαγή της ημέρας διεξαγωγής απαιτείται η απόφαση του οικείου δήμου και όπως έγινε γνωστό καμία τέτοια πρόταση δεν έχει κατατεθεί στο δημοτικό συμβούλιο.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/