Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Με τρεις οδοκαθαριστές έμεινε η Κομοτηνή

Στα όριά του βρίσκεται ο τομέας καθαριότητας του μεγαλύτερου δήμου της Ροδόπης

ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ;



Στα όρια του βρίσκεται ο τομέας καθαριότητας του δήμου Κομοτηνής, εξαιτίας αιφνιδιαστικής απόφασης του υπουργείου Εσωτερικών να σταματήσει την προκήρυξη για πρόσληψη 53 συμβασιούχων, που είχε ανακοινώσει ο δήμος στις αρχές Απριλίου. Το θέμα είχε απασχολήσει το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, όπου ο δήμαρχος είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να προχωρήσει σε δίμηνες προσλήψεις, μέχρι το υπουργείο να αποφασίσει για το μέλλον της προκήρυξης.

Στο μεσοδιάστημα, από το συμβούλιο μέχρι σήμερα, ο Γιώργος Πετρίδης, πραγματοποιήσει επαφές με τον υφυπουργό Γιώργο Ντόλιο και στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προκήρυξη των 53 θέσεων εργασίας στην καθαριότητα βρίσκονταν ήδη σε εξέλιξη, όταν το υπουργείο εξέδωσε εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία αλλάζει η διαδικασία προσλήψεων στους τομείς καθαριότητας των ΟΤΑ. Η εγκύκλιος είχε κοινοποιηθεί στο δήμο Κομοτηνής στις 13 Απριλίου, τρεις δηλαδή ημέρες, πριν ολοκληρωθεί η υποβολή αιτήσεων από ενδιαφερόμενους.

Ο όγκος των αιτήσεων που δέχτηκε ο δήμος Κομοτηνής για 53 θέσεις εργασίας, ξεπέρασε τις 1.000. Ακριβώς αυτή η ανάγκη χιλιάδων δημοτών για μία θέση εργασίας, σε συνδυασμό ότι ο τομέας καθαριότητας του δήμου υπολειτουργεί λόγω της έλλειψης προσωπικού, κινητοποίησαν τον δήμαρχο. Οι τελευταίες επαφές του δημάρχου Γιώργου Πετρίδη στο υπουργείο Εσωτερικών, φέρνουν θετικές εξελίξεις, ώστε και η καθαριότητα να στελεχωθεί με υπαλλήλους, αλλά και οι χιλιάδες αιτήσεις των δημοτών να μην αχρηστευτούν. Όπως ανέφερε σχετικά μιλώντας στο «Χ» ο κ. Πετρίδης: «μετά από τις δικές μας αντιδράσεις και επαφές στο υπουργείο Εσωτερικών, με τον υφυπουργό κ. Ντόλιο και τον γενικό γραμματέα κ. Στεφάνου, αλλά και την πίεση που ασκήθηκε και από άλλους δήμους της χώρας, οι οποίοι έχουν αντίστοιχο πρόβλημα με το δικό μας, δόθηκε μια λύση με την έκδοση μιας νέας εγκυκλίου.

Η νέα εγκύκλιος ουσιαστικά παρέχει μια μεσοβέζικη λύση. Δηλαδή από τη μία επιμένει στην υπαγωγή και των συμβάσεων καθαριότητας στις γενικές 8μηνες συμβάσεις με τη χρονοβόρα διαδικασία εγκρίσεων από το υπουργείο και τους συναρμόδιους φορείς. Αυτό ήταν κάτι που δεν ίσχυε μέχρι τώρα, καθώς ο νόμος εξαιρούσε τις συμβάσεις καθαριότητας από τη χρονοβόρα διαδικασία. Αυτό το νόμο ακολουθήσαμε και εμείς με την προκήρυξη των 53 θέσεων.

Με τη νέα εγκύκλιο που έβγαλε το υπουργείο αποδέχεται τις διαδικασίες που έχουμε κάνει μέχρι τώρα, πράγμα θετικό, γιατί δεν ακυρώνει τις αιτήσεις των δημοτών, αλλά από την άλλη μας βάζει σε μια διαδικασία εγκρίσεων που απαιτεί και πάλι περισσότερο χρόνο, από αυτή που ίσχυε μέχρι σήμερα. Αυτό μας δημιουργεί ένα ζήτημα, γι’ αυτό και στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο εμείς προνοήσαμε και πήραμε απόφαση για την κατάρτιση δίμηνων συμβάσεων, οι οποίες γίνονται με γρήγορες διαδικασίες.

Παράλληλα, μαζί τον αντιδήμαρχο οικονομικών, Κώστα Τσατσαρίδη, πραγματοποιήσαμε μια επίσκεψη στην επίτροπο, η οποία πάντα προσπαθεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα του δήμου και πρέπει να της το αναγνωρίσουμε αυτό. Η επίτροπος μας πρότεινε μία δεύτερη λύση που είναι ακόμη πιο σύντομη από αυτή της δίμηνης συνεδρίασης. Απομένει να συνεδριάσει η εκτελεστική επιτροπή του δήμου Κομοτηνής και να δούμε ποια από τις δύο λύσεις θα επιλέξουμε, προκειμένου να καλύψουμε την καθαριότητα για το διάστημα μέχρι την τελική έγκριση της προκήρυξης από τα συναρμόδια υπουργεία».

Η τελική απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με μία αισιόδοξη πρόβλεψη, αναμένεται να εκδοθεί εντός μηνός. Για το διάστημα αυτό και προκειμένου να ενισχυθεί με προσωπικό ο τομέας καθαριότητας, ο δήμος Κομοτηνής μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε δίμηνες συμβάσεις ή εργαζόμενους με αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης. Η τελική απόφαση θα ληφθεί σήμερα το μεσημέρι στη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του δήμου Κομοτηνής, παρουσία του δημάρχου και των αντιδημάρχων. Πάντως τα πρώτα προβλήματα στην καθαριότητα της πόλης, άρχισαν ήδη να κάνουν την εμφάνισή τους, κυρίως σε πάρκα και δρόμους, αφού οι διαθέσιμοι οδοκαθαριστές είναι μόλις τρεις. Γι’ αυτό το λόγο ο δήμαρχος ζήτησε την κατανόηση των δημοτών, αλλά και την συνεργασία τους, ώστε μέχρι την επίλυση του προβλήματος, να μην καταντήσουν σκουπιδότοποι δρόμοι και γειτονιές της Κομοτηνής.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/