Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Προσπάθησαν να πάρουν με πλαστά έγγραφα το επίδομα κωφαλαλίας

Οι απατεώνες εντοπίστηκαν
από την Διεύθυνση Προνοίας
του Δήμου Κομοτηνής

Υποβλήθηκαν μηνύσεις και
την υπόθεση ανέλαβαν η
Αστυνομία και η Δικαιοσύνη

Όλες οι λεπτομέρειες για το
πως είχε στηθεί το κόλπο με
τους κωφάλαλους που έκλεβαν

                                   ΔΙΑΒΑΣΤΕ
                                ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Μία οργανωμένη ομάδα απατεώνων, που προσπάθησε να λάβει επιδόματα κωφαλαλίας, προσκομίζοντας πλαστά δικαιολογητικά στην Διεύθυνση Πρόνοιας του Δήμου Κομοτηνής, εντοπίστηκε χάρη στην εμπειρία και τα γρήγορα αντανακλαστικά των υπαλλήλων της υπηρεσίας, αλλά και του αντιδημάρχου Γιώργου Μανανά.

Η ιστορία ξεκινάει ένα περίπου μήνα πριν, όταν μία ομάδα ατόμων με καταγωγή, όπως υποστήριξαν από τους Σοφάδες Καρδίτσας, επισκέφθηκε τη Διεύθυνση Πρόνοιας. Εκεί ενημέρωσαν τους υπαλλήλους ότι 10 οικογένειες κωφαλάλων έχουν εγκατασταθεί στην Κομοτηνή και ενδιαφέρονται να καταθέσουν δικαιολογητικά για να λάβουν το επίδομα κωφαλαλίας. Η αρμόδια υπάλληλος Αθηνά Μπελιά τους ενημέρωσε για τα ποια είναι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, αλλά απόρησε με το τόσο μεγάλο αριθμό των κωφάλαλων. Αυτή της την απορία την μετέφερε στην προϊσταμένη της, Αναστασία Παρασκευούδη, και αυτή με τη σειρά της στον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Γιώργο Μανάνα.

Όταν μετά από μικρό χρονικό διάστημα δύο άτομα από τη συγκεκριμένη ομάδα, ξαναεπισκέφτηκαν τη Διεύθυνση Πρόνοιας, αυτή τη φορά για να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους, ο αντιδήμαρχος τους κάλεσε στο γραφείο τους. Ο κ. Μανανάς έθεσε κάποιες απλές ερωτήσεις στα δύο άτομα, σχετικά την οικογενειακή τους κατάσταση και διαπίστωσε κάποιες αντιφάσεις. Την ίδια στιγμή βέβαια τα δικαιολογητικά που προσκόμισαν ήταν εκ πρώτης όψεως εντάξει.

Τα δύο άτομα είχαν προσκομίσει αίτηση, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, ιατρικά έγγραφα, αλλά και τη βεβαίωση μονίμου κατοικίας, υπογεγραμμένη από τον αρμόδιο υπάλληλο του δήμου. Φυσικά οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης, όπως και ο αντιδήμαρχος, δεν θα μπορούσαν να διαπιστώσουν την πλαστότητα των εγγράφων, ούτε βέβαια είναι της ευθύνης τους. Όμως ανέλαβαν να ελέγξουν την αλήθεια των εγγράφων, πραγματοποιώντας τη συνηθισμένη έρευνα.


Λαβράκι έβγαλε η έρευνα της κοινωνικής λειτουργού

Έτσι, η κοινωνική λειτουργός της υπηρεσίας, Χριστιάνα Ταουκτσή, ανέλαβε να ελέγξει αν ισχύει η διεύθυνση μόνιμης κατοικίας των δύο ατόμων. Αυτό που διαπίστωσε από τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις της ήταν ότι η διεύθυνση δεν ισχύει. Την ιστορία επιβεβαίωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Γιώργος Μανανάς, όπως και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρόνοιας, Αναστασία Παρασκευούδη, στους οποίους απευθύνθηκε ο «Χ» για να μάθει τις λεπτομέρειες αυτής της περίεργης υπόθεσης.

Όπως ανέφερε ο κ. Μανανάς: «η αλήθεια είναι ότι τα δικαιολογητικά τα είχαν όλα, αλλά ακριβώς επειδή ήρθαν πολλοί μαζί στην υπηρεσία υποψιαστήκαμε ότι κάτι συμβαίνει. Από εκεί και πέρα άρχισε μία έρευνα, η οποία πολλές φορές δεν είναι μόνο η τυπική, αλλά κάτι παραπάνω». Με τα αποτελέσματα της έρευνας υπόψη του ο αντιδήμαρχος έλεγξε τα πιστοποιητικά μόνιμου κατοικίας, που έφεραν την υπογραφή υπηρεσίας του δήμου Κομοτηνής.


Αποκαλύφθηκαν χάρη στο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο

Χάρη στο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο διαπίστωσε ότι οι αριθμοί πρωτοκόλλου ανήκουν σε άλλα πιστοποιητικά και άλλα ονόματα. «Παρόλες τις δυσκολίες ο δήμος λειτουργεί το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο. Από εκεί οι υπάλληλοι μου είπαν ότι οι συγκεκριμένοι αριθμοί πρωτοκόλλου αντιστοιχούσαν σε άλλα ονόματα για άλλες υποθέσεις. Τότε είπαμε στα δύο άτομα να ξαναέρθουν στο δήμο για να καταθέσουν τα έγγραφα μεταδημότευσης που ήθελαν. Δώσαμε τα ονόματα τους στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου για να μας ειδοποιήσουν όταν εμφανιστούν. Όντως μόλις εμφανίστηκαν μας ειδοποίησε ο αρμόδιος υπάλληλος και εμείς ενημερώσαμε την Ασφάλεια Κομοτηνής, γιατί από εκεί και πέρα δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα άλλο. Όντως άνδρες της Ασφάλειας πήγαν στο δημαρχείο και προχώρησαν σε εξακρίβωση στοιχείων των ατόμων», ανέφερε ο κ. Μανανάς.

Την πλαστότητα των εγγράφων, μονίμου κατοικίας και των υπόλοιπων, πλέον καλείται να εξετάσει η αστυνομία, αφού η υπόθεση θα ακολουθήσει τον δρόμο της δικαιοσύνης. «Η δικαιοσύνη και η αστυνομία θα κάνουν την δουλειά τους. Εμείς νομίζουμε ότι θα βγάλουν λαβράκι αν γίνει σωστά η δουλειά», τόνισε ο αντιδήμαρχος. Με εντολή του δημάρχου, Γιώργου Πετρίδη, ο νομικός σύμβουλος συνέταξε και κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για πλαστογραφία.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/