Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Τετραήμερη επίσκεψη του μητροπολίτη Άνθιμου στο νησί της Σαμοθράκης

Για την γιορτή της Παναγίας της Καμαριώτισσας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Με αφορμή την εορτή της Παναγίας της Καμαριώτισσας, ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης κ. Άνθιμος πραγματοποίησε τετραήμερη επίσκεψη στο νησί της Σαμοθράκης. Το απόγευμα της Τετάρτης στον ναό Παναγίας Καμαριωτίσσης του ομωνύμου χωριού, χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό της εορτής.

Στο τέλος της ακολουθίας μίλησε στο εκκλησίασμα περί του θαύματος της άφιξης της ιεράς εικόνος της Παναγίας στη Σαμοθράκη και έπειτα έγινε η αναπαράσταση του ερχομού και η λιτάνευση της ιεράς εικόνος από το λιμάνι ως τον ναό. Το πρωί της Πέμπτης ο μητροπολίτης λειτούργησε στον ναό της Καμαριώτισσας και στο τέλος λιτανεύτηκε η εικόνα της Παναγίας στους δρόμους του χωριού.


Σύντομη περιγραφή του θαύματος

Κατά την περίοδο της Εικονομαχίας, κάτοικοι της νήσου Χάλκης προκειμένου να μην καταστραφούν οι εικόνες τους, τοποθέτησαν την εικόνα της Παναγίας της εν Καμάραις (Καμαριωτίσσης) σε ένα μεταλλικό κουτί και την έριξαν στη θάλασσα με την πεποίθηση ότι η Υπεραγία Θεοτόκος θα την οδηγήσει σε ευάρεστο για αυτήν τόπο. Με την εύνοια της Θεοτόκου, την Πέμπτη της Διακαινησίμου ψαράδες της Σαμοθράκης αντιλήφθηκαν μια έντονη λάμψη στη θάλασσα που ολοένα και πλησίαζε.

Με ευλάβεια προσέγγισαν και έφεραν στη στεριά το μεταλλικό κουτί και ανοίγοντάς το αντίκρισαν την εικόνα της Παναγίας της Καμαριώτισσας. Όλοι έκριναν σωστό ότι η εικόνα πρέπει να παραμείνει στον τόπο που βρέθηκε και τοποθετήθηκε σε προσκυνητάρι. Η χάρη της Παναγίας συσπείρωσε γύρω της ανθρώπους που δημιούργησαν ένα ναΐδιο προς τιμήν της και έπειτα τις οικογενειακές εστίες τους. Στον τόπο εκείνο σήμερα υπάρχει σύγχρονος μεγαλύτερος ναός. Με τον χρόνο ο τόπος πήρε το όνομα της Θεοτόκου Καμαριώτισσας το οποίο και διατηρείται.

.