Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Ο Δήμος Ξάνθης προσφεύγει εναντίον της ακύρωσης για την Ορφέως

Τι αποφασίστηκε για τον ποδηλατόδρομο, τι συζητήθηκε για την ακίνητη περιουσία και πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο να εκποιηθούν δημοτικά οχήματα;

ΜΑΘΕΤΕ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ


Στην άσκηση προσφυγής εναντίον της απόφασης του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θύμιου Σώκου που ακυρώνει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την Ορφέως προχωρά ο Δήμος Ξάνθης.

Όπως έγινε γνωστό από τον Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής και Αντιδήμαρχο Δημήτρη Μπένη, ο ίδιος και η νομική σύμβουλος του Δήμου Ελένη Χατζηλιάδου θα παραστούν στην προβλεπόμενη διαδικασία για την προσβολή της ακύρωσης της απόφασης περί απαγόρευσης κυκλοφορίας στις οδούς Ορφέως και Φ. Αμοιρίδη της Παλιάς Πόλης. Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμαρχος Ξάνθης είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Δήμος να προσβάλλει τη νομιμότητα της απόφασης του Γενικού Γραμματέα και φαίνεται ότι αυτό θα γίνει πράξη. Η υπόθεση έχει απασχολήσει αρκετά το Δήμο και τους κατοίκους της Παλιάς Πόλης που είναι σε ανοιχτή διαμάχη. Υπενθυμίζεται ότι με έγγραφό του ο Θ. Σώκος ακύρωσε τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ζητώντας εμπεριστατωμένη τεχνική μελέτη, διαδικασία κοινωνικής διαβούλευσης πριν την απόφαση και κοινοποίηση της αλλαγή στην αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΕΚΑ.


Προχωρά ο ποδηλατόδρομος που ενώνει τις γέφυρες του Κόσυνθου.

Ο ποδηλατόδρομος της οδού Βας. Σοφίας πέρασε από την Οικονομική Επιτροπή προκειμένου να καταρτιστούν οι όροι της δημοπρασίας του έργου, που εντάσσεται στο πρόγραμμα Αστική Αναγέννηση και έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Από τις υπηρεσίες του Δήμου έγινε γνωστό ότι εντάσσεται στο γενικότερο πλάνο ανάπλασης της περιοχής του Λιμνίου, που προχωρά παράλληλα ενώ ο Γιάννης Τσεγγελίδης πρότεινε να υπάρξει και ένας τεχνητός υδροβιότοπος στο πλαίσιο του ίδιου έργου.


Νομική παράσταση του Δήμου σε Δημοτικούς Συμβούλους

Στο μεταξύ, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής τη Δευτέρα, αποφασίστηκε η παράσταση των δικηγόρων του Δήμου για την υπεράσπιση, στις 31-10, των δημοτικών συμβούλων Σοφίας Καραγιαννίδου και Γιώργου Παπασταματίου, για εμπλοκή τους σε δικαστική υπόθεση λόγω της θετικής τους ψήφου σε παλαιότερη συνεδρίαση που αφορούσε στο Δημοτικό Κήπο. Επί της ουσίας, η υπόθεσή τους δεν είναι ανάλογη αυτής με την Ξανθίππη, καθώς ο επιχειρηματίας που μισθώνει τον Κήπο έχει δικαιωθεί και άρα, ούτε οι ίδιοι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, με βάση όσα ειπώθηκαν στην Οικονομική Επιτροπή. Επιπρόσθετα ο Δήμος θα υπερασπιστεί το Γιώργο Παπασταματίου στις 19-10 λόγω μήνυσης που είχε υποβληθεί από πολίτη όταν ήταν Αντιδήμαρχος, αρμόδιος για θέματα αδέσποτων, εξαιτίας της επίθεσης σκύλου σε ανήλικη κοπέλα.


Ερωτήματα Τσεγγελίδη για το Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων

Την άποψη ότι ο Δήμος συνεισφέρει με 1,5 εκατομμύριο ευρώ στο Σύνδεσμο και δεν έχει λόγο στον τρόπο λειτουργίας, εξέφρασε στην Οικονομική Επιτροπή ο Γιάννης Τσεγγελίδης. Ο δημοτικός σύμβουλος είχε ξαναθέσει το θέμα στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και επανήλθε με άλλη αφορμή. Ο Δ. Μπένης εξέφρασε, από την πλευρά του, τον προβληματισμό του και για το μικρό αριθμό εκλεκτόρων (3) που έχει ο Δήμος, παρότι συμμετέχει με το μεγαλύτερο κεφάλαιο.



Για την ακίνητη περιουσία του Δήμου

Ο Γιάννης Τσεγγελίδης αναφέρθηκε και στο θέμα των δημοτικών ακινήτων ζητώντας από το Δήμο να αξιοποιήσει μηχανικούς που δεν έχουν αντικείμενο στη χαρτογράφηση των δημοτικών ακινήτων. Η άποψη αυτή εκφράστηκε με την αιτιολογία ότι τα ακίνητα του Δήμου είναι καταγεγραμμένα αλλά όχι χαρτογραφημένα. Η συζήτηση προέκυψε μετά από ερώτημα του Κρίτωνα Καλογερή για την αξιοποίηση των δημοτικών ακινήτων και πως αυτή προχωρά, φέροντας ως παράδειγμα το Παζάρι όπου το πρότζεκτ που είχε παρουσιαστεί, ναυάγησε. Η απάντηση του αρμόδιου Αντιδήμαρχου Δημήτρη Μπένη ήταν πως ο Δήμος δεν έχει μεγάλα περιθώρια αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας παρά μόνο την ενοικίαση η οποία δεν είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρα.


Θα εκποιηθούν οχήματα του Δήμου;

Τέλος, στη συνεδρίαση της Δευτέρας 3-10 στην Οικονομική Επιτροπή έγινε γνωστό ότι υπάρχει σε εξέλιξη σχέδιο της κυβέρνησης και αντίστοιχη εκκρεμότητα, προκειμένου να γίνει γνωστό ποια οχήματα του Δήμου Ξάνθης και του πρώην Δήμου Σταυρούπολης πρέπει να επιστραφούν ή να εκποιηθούν στο ΟΔΔΥ (κυρίως οχήματα πολλών κυβικών), προκειμένου να υπάρξει εξορθολογισμός της χρήσης και των δαπανών κίνησης.

 
Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/