Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο


Κύρυξε και αυτό στάση πληρωμών;

ΜΑΘΕΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Απλήρωτοι παραμένουν επί τρεις και πλέον μήνες οι εργαζόμενοι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη, συμπεριλαμβανομένων και των κληρικών όλων των βαθμίδων της Πατριαρχικής Αυλής, των λαϊκών στελεχών της στη γραμματεία, και σε άλλους τομείς καθώς επίσης και όλοι οι ιεράρχες.

Αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» εξ’ Αθηνών αναφέρουν ότι ο μισθός στους εργαζόμενους έχει να καταβληθεί από τον Ιούνιο, ενώ έχουν καταβληθεί τα χρηματικά ποσά προς τούτο. Αξιωματούχοι εξ’ Αθηνών είπαν στον «Ε.Κ.» ότι «είναι μία τακτική που εφαρμόζει η ηγεσία του Πατριαρχείου τα τελευταία δύο με τρία χρόνια, δηλαδή δεν καταβάλλει τους μισθούς στην ώρα τους όταν πρέπει, αλλά ανά τρίμηνο».

Οι ίδιοι αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν πως «εμείς από εδώ ανταποκρινόμαστε κανονικά παρά τις υπάρχουσες δυσκολίες, αλλά φαίνεται πως το πρόβλημα βρίσκεται στο Φανάρι».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μέσος μηνιαίος μισθός ενός λαϊκού υπαλλήλου γραφέα λόγου χάρη, ανέρχεται στα 850 ευρώ, οι κληρικοί λαμβάνουν μέχρι 1.200 ευρώ και οι ιεράρχες 2.000 ευρώ χωρίς κανένα επί πλέον ευεργέτημα ιατρικής ή άλλης ασφάλισης.

Μόνο οι συνοδικοί συνηθίζεται να λαμβάνουν επί πλέον κι ένα μικρό επιμίσθιο όσο διαρκεί η θητεία τους ως συνοδικοί πάρεδροι, η οποία είναι εξάμηνης διάρκειας.

Τονίζεται ότι την οικονομική διαχείριση γενικότερα και κατ’ επέκταση την καταβολή των μισθών την έχει ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ενώ τυπικώς υφίσταται και μία επιτροπή.

Εκτός από τη χρηματοδότηση που παρέχει η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση στο Πατριαρχείο, υπάρχει και η λεγόμενη λογία (χρηματική συνεισφορά) που καταβάλλεται από Επαρχίες του Εξωτερικού, όπως είναι λόγου χάρη η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, η Μητρόπολη Καναδά, η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας κ.λπ.

Εν τω μεταξύ, είναι διάχυτη η γνώση και η συζήτηση ανάμεσα στους εκκλησιαστικούς κύκλους ότι η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας κρατά επί μακρά σειρά ετών αποστάσεις από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, σε σημείο που ο Αρχιεπίσκοπός της δεν έχει δεχθεί όλα αυτά τα χρόνια να συμμετάσχει ως συνοδικός πάρεδρος στη Σύνοδο του Πατριαρχείου, ούτε επισκέπτεται το Φανάρι όπως συνήθιζε να κάνει στο παρελθόν αν και μεταβαίνει κατά καιρούς στην Ελλάδα, επισκεπτόμενος τη γενέτειρά του την Κρήτη.


Πηγή:  http://www.romfea.gr/