Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Πρεμιέρα με διαδηλωτές στα διόδια του Ιάσμου

Πως κύλησε η πρώτη ημέρα της λειτουργίας του νέου σταθμού στην Εγνατία που βρίσκεται στα όρια των νομών Ροδόπης και Ξάνθης;

     ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ


Πρώτη μέρα λειτουργίας του Σταθμού Διοδίων στον Ίασμο και πρώτη μέρα κινητοποιήσεων από τους κατοίκους της περιοχής.

Μετά από πρωτοβουλία της Επιτροπής Φορέων Ροδόπης και αντίστοιχο κάλεσμα της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Ξάνθης, μέλη των κινήσεων, εκπρόσωποι φορέων, συνδικαλιστές και πολίτες των δύο περιοχών συγκεντρώθηκαν στο σταθμό που βρίσκεται στον Ίασμο και άνοιξαν τα διόδια επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση των οδηγών.

Ήταν μια συμβολική όσο και ουσιαστική κίνηση των πολιτών που επιθυμούν να εκδηλώσουν την αντίδρασή τους στη λειτουργία των διοδίων στην Εγνατία Οδό και να διεκδικήσουν το δημόσιο χαρακτήρα του δρόμου. Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των Κνήσεων και οι πολιτικοί παράγοντες που βρέθηκαν στην κινητοποίηση, πρόκειται για ένα δρόμο που έγινε με κονδύλια της Ε.Ε. αλλά και πόρους της Περιφέρειας που στερήθηκαν από την ανάπτυξη της περιοχής, ζητώντας είτε να διακοπεί άμεσα η λειτουργία τους, είτε να υπάρξει μέριμνα για τους καθημερινούς χρήστες της Οδού.

Βασικό ζητούμενο είναι η ελάφρυνση των ασθενών κοινωνικών ομάδων και των εργαζομένων που πλήττονται ιδιαίτερα από τη λειτουργία των διοδίων στην Εγνατία Οδό. Από την πλευρά της η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ξάνθης έκανε γνωστό ότι ήδη οι φορείς της Ξάνθης έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να συμμετάσχουν σε αυτή την πρωτοβουλία ώστε να αποκτήσει μαζικό χαρακτήρα.


Οργανώνεται η αντίδραση από την ΑΔΕΔΥ Ξάνθης

Την ερχομένη εβδομάδα, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Μπάμπης Ευστρατίου που παραβρέθηκε στην κινητοποίηση, υπάρχει συγκέντρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων της ΑΔΕΔΥ με σκοπό να αποφασιστεί ο τρόπος αντίδρασης των υπαλλήλων. Άλλωστε ένα μεγάλο μέρος των υπαλλήλων μετακινείται καθημερινά από την Ξάνθη στην Κομοτηνή, αντιμετωπίζοντας σοβαρό πρόβλημα.


Ο Σταθμός του Ιάσμου

Ο Σταθμός Διοδίων της Εγνατίας Οδού στον Ίασμο είναι ο τρίτος κατά σειρά σταθμός που λειτουργεί κατά μήκος του οδικού άξονα και ο πρώτος που έχει γίνει ποτέ στην ευρύτερη περιοχή. Προβλέπεται η λειτουργία άλλων 3 σταθμών σύντομα ενώ στην επόμενη διετία θα ενταχθεί όλο το δίκτυο σε ηλεκτρονικό σύστημα. Στο σταθμό του Ιάσμου εργάζονται περίπου 20 άτομα από την γύρω περιοχή, σύμφωνα με την υπεύθυνη του Σταθμού που δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις στις κάμερες. Την εκμετάλλευση της είσπραξης των διοδίων σε όλη την Εγνατία έχει η ετιαρία ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, συμφερότνων ΕΛΑΚΤΩΡ.



 
Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/