Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Συνάντηση εργασίας στο Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης Βιστωνίδας

Πραγματοποιήθηκε το πρωί με την παρουσία του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Άρη Γιαννακίδη

    ΟΛΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ


Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 10 Νοεμβρίου 2011, στο Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης Βιστωνίδας συνάντηση εργασίας με τα στελέχη του Εθνικού Πάρκου ΑΜ-Θ, μετά από πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Άρη Γιαννακίδη και με τη συμμετοχή των Αντιπεριφερειαρχών Πρωτογενούς Τομέα Γιώργου Ούστογλου και Κοινωνικής Μέριμνας Ιρφάν Ουζούν, στο πλαίσιο της διαβούλευσης με τους Φορείς Διαχείρισης στα όρια της ΠΑΜ-Θ και με στόχο την ανάδειξη του οικοσυστήματος της περιοχής.

Ενημερώθηκαν επισταμένα για τις δράσεις που υλοποιούνται, από τον Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας Δρ. Μάνο Κουτράκη, τη Διευθύντρια του ΚΠ Βιστωνίδας Δέσποινα Μιχαηλίδου καθώς και τα στελέχη του Φορέα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν μέλη του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας οι οποίοι εξέθεσαν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τους χειμερινούς μήνες στις λεκάνες διαχείμασης. Συναποφασίστηκε δε να συνταχθεί σχετική μελέτη για τη χρηματοδότηση των διχτυών κάλυψης όπως και για τη διεκδίκηση αποζημίωσης για τις καταστροφές που προκαλούνται στα αλιεύματα.

Επίσης, από τον Φορέα Διαχείρισης ζητήθηκε η συνδρομή της ΠΑΜ-Θ για την προβολή και ανάδειξη σήματος ποιότητας προστατευόμενης περιοχής το οποίο θα χορηγείται σε υπηρεσίες (χώροι εστίασης – ξενοδοχεία) και προϊόντα (αλιευτικά και γεωργικά) που παράγονται με φιλικό τρόπο στα Εθνικά Πάρκα της ΠΑΜ-Θ.

Θετική ήταν η ανταπόκριση του Περιφερειάρχη και απέναντι στην πρόταση του Φορέα για οικοτουριστική προβολή των Εθνικών Πάρκων της Περιφέρειας, μέσα από τη συμμετοχή σε εξειδικευμένες εκθέσεις όπως και έκδοση ενημερωτικού υλικού.

Ο Φορέας Διαχείρισης ενημέρωσε τέλος για τις δράσεις που προχωρούν στην Ισμαρίδα Λίμνη με στόχο την ανάδειξή της.

Ο Περιφερειάρχης δήλωσε πως ο στόχος που θέτουν είναι «ο γενικότερος ομογενοποιημένος αναπτυξιακός βηματισμός μέσα από την αξιοποίηση του αξιόλογου οικοσυστήματος της Περιφέρειας ΑΜ-Θ». Διαπίστωσε με ικανοποίηση το υψηλό επιστημονικό δυναμικό που στελεχώνει τον Φορέα και δήλωσε πως θα στηρίξουν τις προτάσεις που τους υπεβλήθησαν με σκοπό την ανάδειξη της περιοχής σε πανελλαδικό επίπεδο.

Επίσης, ανέφερε πως θα προχωρήσουν σε ερευνητικά προγράμματα με στόχο το συγκεκριμένο οικοσύστημα να προσδώσει προστιθέμενη αξία στη γενικότερη αναπτυξιακή διαδρομή του τόπου μας. «Το διακύβευμα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η προστασία του περιβάλλοντος καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα» κατέληξε.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας και τη λιμνοθάλασσα Λαγός.

.