Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Ποιος είναι ο Λουκάς Παπαδήμος

Το βιογραφικό του νέου πρωθυπουργού της χώρας μας

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ
ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ


Μετά από ένα θρίλερ γύρω από το όνομα του νέου πρωθυπουργού, τελικά ακούστηκε αυτό που «έπαιζε» από την αρχή: Λουκάς Παπαδήμος.

Πρόκειται για έναν τεχνοκράτη διεθνούς βεληνεκούς, στο πρόσωπο του οποίου οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αλλά και οι διεθνείς αγορές βλέπουν τον άνθρωπο που θα προσφέρει αυτό που χρειάζεται περισσότερο από ποτέ άλλοτε η χώρα: κλίμα σταθερότητας και ανάκτηση αξιοπιστίας.

Γεννημένος το 1947 στην Αθήνα, ο κ. Παπαδήμος αποφοίτησε από το Κολέγιο Αθηνών και σε ηλικία 23 ετών (1970) πήρε πτυχίο Φυσικής από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Στη συνέχεια, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ηλεκτρολογία – Μηχανολογία (1972) και έκανε διδακτορικό στα οικονομικά, ενώ παράλληλα διατηρούσε στενούς δεσμούς με το ΜΙΤ στο οποίο εργάστηκε ως βοηθός ερευνών και ειδικός επιστήμων.

Από το 1980, ο κ. Παπαδήμος ξεκινά την πορεία του σε μία σειρά υψηλόβαθμων θέσεων σε εξωτερικό αλλά και Ελλάδα. Η αρχή ήταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και ακολούθησε η Τράπεζα της Ελλάδας το 1985 (όταν και επέστρεψε στη χώρα) στην οποία εργάστηκε ως οικονομικός σύμβουλος μέχρι το 1993.

Ο νυν πρωθυπουργός ήταν αυτός που το 2001 έπαιξε τον κύριο ρόλο για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, ενώ λένε ότι υπήρξε οικονομικός εγκέφαλος της κυβέρνησης του Κώστα Σημίτη και ενός εκ των στενών του συνεργατών.
Επί κυβέρνησης ΝΔ πέρασε δύσκολα, όταν αμφισβητήθηκαν τα στοιχεία με τα οποία εντάχθηκε η χώρα στην ΟΝΕ, με αποτέλεσμα να δεχθεί επίθεση από τον υποψήφιο το 2007 γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος αμφισβήτησε την ουδετερότητα του.
Η σχέση Λουκά Παπαδήμου με την ΤτΕ δε σταμάτησε εκεί, όμως. Την ίδια χρονιά αναλαμβάνει υποδιοικητής της τράπεζας, για να γίνει διοικητής την επόμενη χρονιά.

Ως επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας διέγραψε μία πορεία 8 ετών, μέχρι το 2002, όταν και ήρθε το κάλεσμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αναλάβει θέση αντιπροεδρίας.
Ο κ. Παπαδήμος παρέμεινε στην ΕΚΤ μέχρι το 2010 όταν και τοποθετήθηκε άμισθος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
Έχει διατελέσει μέλος αρκετών επιτροπών (Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος, Υποεπιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Επιτροπής των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας), ενώ πλούσιο είναι το ακαδημαϊκό βιογραφικό του.

Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας διετέλεσε επίκουρος (1975-1984) και στη συνέχεια αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ενώ εξελέγη καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1988. Το 2006 εξελέγη, τέλος, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

.