Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Πρωθυπουργός... αγνοείται: πέμπτη ημέρα χωρίς κυβέρνηση


Ξανά στο προσκήνιο ο Παπαδήμος μετά το χθεσινό ναυάγιο με τον Πετσάλνικο

ΣΕ ΜΙΑ ΩΡΑ ΝΕΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ


Ολημερίς τον ψάχνουνε, το βράδυ... εξαφανίζεται ο νέος πρωθυπουργός, καθώς το θρίλερ με την νέα κυβέρνηση συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα. Μετά από σενάρια επί σεναρίων, ο Λουκάς Παπαδήμος επανήλθε στο προσκήνιο και φέρεται να αποδέχεται υπό όρους, ενώ νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια θα γίνει στις 10:00 μετά το χθεσινοβραδινό «ναυάγιο».

«Ναι» υπό όρους λέει ο Παπαδήμος

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης αναμένεται να κλειδώσει -επιτέλους- σήμερα, με τον κ. Παπαδήμο να δέχεται τη πρωθυπουργία υπό τέσσερις όρους:

- να υπογράψουν τα δύο κόμματα για τους όρους του προγράμματος όπως ζητούν οι Βρυξέλλες

- να συμμετάσχουν περισσότερα στελέχη της ΝΔ στο σχήμα

- να παραταθεί πέραν την 19ης Φεβρουαρίου (πιθανότερη ημερομηνία εκλογών) η θητεία της κυβέρνησης

- δεν θέτει θέμα οικονομικού επιτελείου.


Αποδέχεται ο Παπανδρέου, τι λέει ο Σαμαράς

Σύμφωνα με όσα λέγονται από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ στον οποίο είπε ότι αποδέχεται τους όρους, ενώ αργά το βράδυ της Τετάρτης μίλησε και με τον Αντώνη Σαμαρά από τον οποίο ζήτησε να τηλεφωνήσει στον κ. Παπαδήμο για να συζητήσουν και οι δυό τους.

Πηγές από την ΝΔ δηλώνουν ότι υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο που συμφωνήθηκε στη συνάντηση Σαμαρά - Παπούλια, λένε «ναι» στη συμμετοχή πολιτικών προσώπων αλλά όχι κοινοβουλευτικών και παραπέμπουν στη δήλωση Σαμαρά για την υπογραφή που ζητούν οι Βρυξέλλες.


Θρίλερ για τέταρτη ημέρα

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, πάντως, έχει εξελιχθεί σε θρίλερ για γερά νεύρα, με το ένα όνομα να διαδέχεται το άλλο. Μάλιστα, ενώ χθες φάνηκε να «κλειδώνει» ο Φίλιππος Πετσάλνικος, υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις κυρίως από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Το τι μέλλει γενέσθαι θα το δούμε τελικά σήμερα στις 10:00, οπότε και οι κ.κ. Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης θα βρεθούν εκ νέου στο Προεδρικό Μέγαρο.


Εκνευρισμός στις Βρυξέλλες που διαψεύδουν, όμως, τα περί «ποινικών αδικημάτων»

Την ίδια στιγμή, εντονος είναι ο εκνευρισμός στις Βρυξέλλες με την διαρκή ονοματολογία για τη θέση του νέου πρωθυπουργού αλλά και της νέας κυβέρνησης.

Αν και διαψεύστηκαν πλήρως οι διαρροές στον ηλεκτρονικό Τύπο για αναφορές σε «ποινικά αδικήματα που στρέφονται εις βάρος του κοινοτικού προϋπολογισμού», αξιωματούχοι της ΕΕ ανέφεραν πως υπάρχει έντονη ενησυχία αλλά και εκνευρισμός στις Βρυξέλλες με την συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που υπάρχει ακόμη στην Ελλάδα για τη νέα κυβέρνηση.

.