Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Κατασκευάζει στην Κομοτηνή μουσικά όργανα από χαρτί, ύφασμα και ανακυκλωμένα υλικά

Ο λόγος για τον αυτοδίδακτο Χρ. Τσόνια πουβγάζει τα προς το ζην δουλεύοντας ως φύλακας στο Μουσικό Σχολείο
    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Ο Χρήστος Τσόνιας δεν έχει σπουδάσει μουσική, ούτε οργανοποιία. Παρ' όλα αυτά, κατόρθωσε να φτιάξει μουσικά όργανα μοναδικά σ' ολόκληρο τον κόσμο, φτιαγμένα από χαρτί, υφάσματα και δερματίνη.

Ο κ. Τσόνιας βγάζει τα προς το ζην δουλεύοντας ως φύλακας στο Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής και, όπως δήλωσε, το περιβάλλον αυτό τού έδωσε την αφορμή να ξεκινήσει και συνεχίζει να λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης. Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν χρειάστηκε να διορθώσει ένα ξύλινο βιολί. Σκέφθηκε να φτιάξει κάτι διαφορετικό, ένα βιολί από χαρτί, με σκοπό να το καταχωρήσει στο βιβλίο Γκίνες. Τελικά αυτό δεν έγινε γιατί δεν ήταν ένα ρεκόρ που μπορούσε να «σπάσει». Ωστόσο, κατοχύρωσε παγκόσμια την πατέντα κατασκευής μουσικών οργάνων από ανακυκλωμένα υλικά. Όπως εξήγησε, έχουν φτιάξει κι άλλοι μουσικά όργανα από αντισυμβατικά υλικά, αλλά η πρωτοτυπία των δικών του κατασκευών, έγκειται στο γεγονός ότι μπορούν να χρησιμοποιούνται.

Ο κ. Τσόνιας έχει φτιάξει βιολιά, κιθάρες, φλογέρες, ακόμα και πιάνο από υλικά όπως χαρτί, τζιν, λινάτσα και δερματίνη. Μέχρι στιγμής δεν έχει χαλάσει κάποιο- ακόμα και το πρωτόλειο χάρτινο βιολί δουλεύει μια χαρά- αλλά, όπως είπε, «ο χρόνος θα δείξει». Στόχος του δεν είναι μόνο η λειτουργικότητα, αλλά και το αισθητικό αποτέλεσμα. Αυτή την περίοδο, προσπαθεί να «αποκοπεί από το σχήμα» και δουλεύει πάνω σε μια κιθάρα με μορφή διαφορετική από την συνηθισμένη.


Κιθάρα από ανακυκλωμένο χαρτί
Η EcoArt Band


Απτή απόδειξη ότι τα «οικολογικά» μουσικά όργανα δουλεύουν είναι η εξαμελής ορχήστρα από Κομοτηναίους καλλιτέχνες, EcoArt Band. Η κιθάρα, το πιάνο, το βιολί, η φλογέρα το φλάουτο και το βιολοντσέλο που χρησιμοποιούν είναι δημιουργήματα του κ. Τσόνια. Η ορχήστρα παίζει διασκευές τζαζ, κλασικής και λάτιν μουσικής. Το κοινό της Κομοτηνής είχε την ευκαιρία να τους ακούσει στις 29 Οκτωβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής, όπου παρουσίασαν τη δουλειά τους πριν από την έναρξη και στο διάλειμμα της παράστασης «Ντον Τζιοβάνι» της Μητροπολιτικής Όπερας της Νέας Υόρκης, που θα μεταδοθεί μέσω γιγαντοοθόνης. Την EcoArt Band αποτελούν οι Δημήτρης Σβυντρίδης, Φωτεινή Τσιαλίκη, Φώτης Ζανελάρης, Όλγα Συκάκη, Δέσποινα Λεοντσάκου και Μαρία Περπερίδου.

 
Πηγή:  http://www.agelioforos.gr/