Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Αναφορά Τσετίν στον... Μάκη Βορίδη

Μπορεί να λέει ότι δεν συνομιλεί με στελέχη του ΛΑΟΣ, κατέθεσε όμως αναφορά προς τον υπουργό Υποδομών αλλά και τον υπ. Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου
ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΘΕΜΑ;;;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ



Εδώ και δεκαετίες το δασαρχείο της Ξάνθης έδινε την δυνατότητα υλοτόμησης στα δάση του ορεινού όγκου του Νομού. Συγκεκριμένα, υποδείκνυε τον τόπο όπου μπορούσε να γίνει υλοτόμηση, τα δέντρα που αφορούσε καθώς και τον τρόπο κοπής και απομάκρυνσής τους. Τα οφέλη από την οργανωμένη και ελεγχόμενη υλοτόμηση υπήρξαν πολλά, τόσο για τα κατάφυτα δάση της ορεινής Ξάνθης, όσο και για τους κατοίκους της.

Από τα δάση απομακρύνονταν τα «νεκρά», τα «άρρωστα» ή τα καμμένα δέντρα προκειμένου να επιτευχθεί η ταχύτερη αναγέννηση του. Επιπλέον, μειωνόταν ο κίνδυνος πυρκαγιάς από την ξερή βλάστηση και δινόταν ένα καθοριστικό χτύπημα στην αποψίλωση του δάσους από παράνομους υλοτόμους.

Πολλά υπήρξαν τα οφέλη και για τους κατοίκους της ορεινής Ξάνθης, καθώς προμηθεύονταν μέρος της ξυλείας που χρειάζονταν κατά την διάρκεια του χειμώνα, ο οποίος τυγχάνει να είναι πολύ βαρύς σε αυτές τις περιοχές.

Παρά τα οφέλη της ελεγχόμενης υλοτόμησης το δασαρχείο δεν έχει επιτρέψει για φέτος καμιά δραστηριότητα, γεγονός που έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των κατοίκων καθώς καλούνται να προμηθευτούν στο σύνολό τους τα καυσόξυλα που χρειάζονται για τον χειμώνα, χωρίς μάλιστα να προτάσσεται κάποιος συγκεκριμένος λόγος για αυτό.

Μάλιστα, δεδομένων των οικονομικών συνθηκών και λαμβάνοντας υπόψη ότι η πλειοψηφία των κατοίκων βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση εξαιτίας της ανεργίας, αντιλαμβάνεστε το πόσο σημαντικό είναι για αυτούς η υλοτόμηση, σε συνεργασία πάντα με το δασαρχείο.

Η ζωή των κατοίκων του ορεινού όγκου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το δάσος, την ομορφιά, τα οφέλη και την ευζωία που παρέχει. Οι ίδιοι άλλωστε είναι οι άγρυπνοι φρουροί και οι πρώτοι που σπεύδουν σε περίπτωση πυρκαγιάς ή οποιουδήποτε κινδύνου.

Σας αναφέρω ότι ο Δήμος Μύκης έχει απευθυνθεί με αίτημά του στο δασαρχείο και αναμένει την σχετική απάντηση. Ταυτόχρονα, σας καταθέτω και το σχετικό έγγραφο προς το Δασαρχείο.

.