Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Βιομηχανία κατασκευής πάσο σε μη δικαιούχους είχε στηθεί στο Πανεπιστήμιο Θράκης

Συγκλονιστικά στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας, αφού το Δημοκρίτειο δείχνει να κάνει... πρωταθλητισμό
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ



Η φάμπρικα των πελατειακών σχέσεων που έχουν αναπτύξει με τις φοιτητικές παρατάξεις οι διοικήσεις των ΑΕΙ κόστισε πάνω από 17 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο.
Αυτό είναι το ποσό με το οποίο επιβαρύνθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός από την απλόχερη διανομή πάσο από τα ΑΕΙ σε μη δικαιούχους, καθώς υπολογίζεται ότι πέρυσι ο ένας στους δύο κατόχους πάσο για τις εκπτώσεις στα μέσα μεταφοράς δεν το δικαιούνταν! Μάλιστα, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης επιβεβαίωσε ακόμα και με αυτόν τον αρνητικό τρόπο ότι είναι το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, μετά το Εθνικό Καποδιστριακό της Αθήνας και το Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης, αφού τα πάσα που εξέδωσε πέρυσι κόστισαν συνολικά σχεδόν 800.000 ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή στον έλληνα φορολογούμενο και σε τελικά ανάλυση στον καθέναν από εμάς.
Έως και πέρυσι η διαδικασία χορήγησης πάσου διεκπεραιωνόταν αποκλειστικά υπό την εποπτεία των ΑΕΙ. Φέτος, όμως, το υπουργείο Παιδείας άλλαξε το σύστημα και η έγκριση των σχετικών αιτήσεων και η έκδοση των πάσων έγινε ηλεκτρονικά. Αποτέλεσμα ήταν να αποκαλυφθεί το σκάνδαλο διασπάθισης δεκάδων εκατ. ευρώ τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα να εκτίθενται τα ίδια τα ιδρύματα και οι διοικήσεις τους, που επί χρόνια έκαναν τα... στραβά μάτια στις φοιτητικές παρατάξεις, οι οποίες αφού κανείς δεν τις έλεγχε και για λόγους αλίευσης μελών και ψήφων, μοίραζαν αφειδώς πάσα! «Στόχος μας είναι ο εκσυγχρονισμός των δομών και η εύκολη πρόσβαση των φοιτητών στις παροχές της πολιτείας σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση πόρων» δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.
Τα ποσά που δόθηκαν χαριστικά σε «ξεχασμένους» φοιτητές είχαν ως αποτέλεσμα ο κρατικός προϋπολογισμός να επιβαρυνθεί συνολικά με 17.237.912 ευρώ μόνο στον τελευταίο χρόνο. Και αυτό διότι, πρώτον, τα ΑΕΙ δαπάνησαν επιπλέον 487.364 ευρώ για την αγορά και έκδοση των δελτίων. Η μεγάλη δαπάνη, ωστόσο, αφορά τη συνολική επιβάρυνση του υπ. Παιδείας αλλά και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς από τη χρήση των εκπτώσεων από μη δικαιούχους. Με βάση τους υπολογισμούς, η δαπάνη αυτή έφθασε το 2010-2011 τα 16.750.548 ευρώ. Η συνολική δαπάνη υπ. Παιδείας και ΜΜΜ για όσους δικαιούνται πάσο πέρυσι ήταν 36.231.975 ευρώ!
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα η «Καθημερινή», πέρυσι δόθηκαν 505.966 πάσα απʼ όλα τα Πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και τις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες. Δηλαδή είχαμε μισό εκατομμύριο φοιτητές και σπουδαστές. Από φέτος η διαδικασία άλλαξε και το πάσο θα έχει χαρακτηριστικά ασφαλείας για να μην μπορεί να αντιγραφεί. Συγκεκριμένα, έχει τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας στην οποία αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες τα στοιχεία του φοιτητή (π. χ. έτη φοίτησης ώστε να φαίνονται οι δικαιούχοι) και η φωτογραφία του μαζί με υδατογράφημα. Το αποτέλεσμα ήταν φέτος οι αιτούντες να μειωθούν στους 282.254 και τελικά να εγκριθούν οι μόλις 263.546 αιτήσεις. Πού εξαφανίσθηκαν οι υπόλοιποι 242.420 φοιτητές από τους συνολικά 505.966, που πέρυσι είχαν πάσο; Μέσα σε ένα χρόνο μειώθηκαν στο ήμισυ οι προπτυχιακοί φοιτητές (που έχουν ξεπεράσει τα ν+2 έτη σπουδών), οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και οι υποψήφιοι διδάκτορες, που δικαιούνται πάσο;
Το σκάνδαλο με το πάσο, βέβαια, δεν είναι μόνο περσινό, με αποτέλεσμα η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού να προσμετριέται σε βάθος χρόνου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, την τελευταία δεκαετία μόνο ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών για τις μεταφορές των φοιτητών ζήτησε από το υπουργείο και συμψήφισε με το υπουργείο Οικονομικών περί τα 260 εκατ. ευρώ! Οι αριθμοί δείχνουν ότι στο Ελληνικό Δημόσιο κόστισε περισσότερο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πέρυσι από τα πάσα που έδωσε το ίδρυμα σε μη δικαιούχους το ελληνικό Δημόσιο χρεώθηκε 2.609.552 ευρώ. Δόθηκαν συνολικά 67.500 πάσα, ενώ φέτος οι δικαιούχοι ήταν 29.537. Από την άλλη, πέρυσι ο κρατικός προϋπολογισμός έδωσε 1.252.362 ευρώ για τα πλαστά πάσα που εγκρίθηκαν από το Παν. Αθηνών. Τρίτο στη σειρά ήταν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τα πάσα του οποίου κόστισαν στο Δημόσιο 789.128 ευρώ, όπως προαναφέρθηκε. Είναι επίσης εντυπωσιακή η κατάσταση στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Απʼ όσους είχαν πάρει πάσο πέρυσι, ούτε ο ένας στους δέκα δεν ήταν πραγματικός δικαιούχος! Το 2010-2011 δόθηκαν 4.270 πάσα στο ίδρυμα, ενώ φέτος οι δικαιούχοι (βάσει των αιτήσεών τους) ήταν 335, δηλαδή δώδεκα φορές λιγότεροι από πέρυσι.
Τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα. Βέβαια, η σύνοδος πρυτάνεων στην συνεδρίαση που είχε γίνει τέλη Σεπτεμβρίου στο Λαύριο ζήτησε από το υπ. Παιδείας να αναλάβει κάθε ΑΕΙ την έκδοση και διανομή των πάσων των φοιτητών, όπως γινόταν έως πέρυσι. Το θέμα, λόγω των άλλων προβλημάτων στα ΑΕΙ, δεν απασχόλησε σχεδόν καθόλου την Σύνοδο πρυτάνεων που φιλοξενήθηκε στην Κομοτηνή προ μηνός. Άρα τυπικά ισχύει η προηγούμενη ανακοίνωση, αφού δεν έχει αναιρεθεί. Και είναι απορία, που ίσως θα μπορούσε να μας λύσει ο πρύτανης του ΔΠΘ Κωνσταντίνος Ρέμελης, ως προεδρεύων αυτήν την περίοδο της Συνόδου, αν μετά από αυτές τις αποκαλύψεις, επιμένουν οι πρυτάνεις στα όσα ζήταγαν προ διμήνου με την ανακοίνωση που είχαν εκδώσει; Γιατί είναι μάλλον προφανές ότι δεν γνώριζαν πόσα χρήματα χάθηκαν με το παλιό σύστημα και πόσα θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν με το νέο...